Joi,
21.10.2021
Cer Senin
Acum
17°C

Marius Măldărășanu și noua filosofie de la FC Hermannstadt: ”Eu gândesc altfel”

Marius Măldărășanu și noua filosofie de la FC Hermannstadt: ”Eu gândesc altfel”

Cu o vastă experiență ca fotbalist la Petrolul Ploiești, Rapid București, Beşiktaş Istanbul sau chiar la echipa națională a României, Marius Măldărășanu este văzut ca omul potrivit să readucă pe FC Hermannstadt în Liga 1. Fost elev al lui Mircea Lucescu, Marius Măldărășanu este adeptul unui stil de joc bazat pe posesie, de atac, în viteză. Un stil de joc văzut rar văzut la Sibiu.

 

Din ce am văzut în ultimii ani în teren, noi suntem învățați pe aici, pe la Sibiu, că fotbalul înseamnă suferință. Adică ne apărăm mai tot meciul, dacă se poate cu toți jucătorii, și eventual la o fază fixă reușim un gol izbăvitor. Pe urmă ați venit dvs. cu o filosofie complet diferită...

Exact cum ai spus: Fiecare antrenor are filosofia lui. Fiecare club are filosofia proprie. Acum depinde de fiecare și nu vreau să vorbesc de rău pe unii dintre colegii mei, ca să le zic așa, dar poate unii gândesc că apărându-se ajung să câștige minim un punct, sperând să nu ia gol. Eu gândesc altfel. Pun mare accent pe posesie și cred că atâta timp cât mingea este la noi avem prima șansă să marcăm și nu avem cum să luăm gol. Bineînțeles, ați văzut probabil pe parcursul acestor trei luni, că suntem și expuși. Când vrei să construiești, te deschizi, te lărgești, pe urmă sunt momente în care devii echipă lungă. Astfel au și adversarii spații, deci se poate întâmpla să primești gol. Pentru mine un semn mare de întrebare este că noi avem foarte multe ocazii, ratăm cu seninătate și totodată adversarul cum ne prinde ne dă gol. Iașul, îmi aduc aminte, în minutul 72 au ajuns prima oară în careu și ne-au dat gol. Am câștigat meciul în minutul 88. Până la urmă fiecare meci are soarta lui, mai depinde și de cât de mult ne iubește Dumnezeu.

Pe de altă parte, ca să jucați așa aveți nevoie și de jucători potriviți, predispuși la un astfel de stil de joc. Cum caracterizați lotul echipei?

Mie în general îmi plac jucătorii tehnici. Pornind de la portar. Vedeți că în fotbalul modern construcția începe de la portar, cu mingi pe jos. Bineînțeles că nu poți să construiești, să ai posesie, o progresie bună, dacă nu ai jucători de calitate. Eu am spus-o de la început, avem un lot numeric și valoric foarte bun. Pentru un antrenor, pe de o parte este foarte bine. Dar să știi că este foarte greu de gestionat un astfel de grup.

Vor fi tot timpul nemulțumiți că rămân pe dinafara.

Exact. Pot apărea nemulțumiri pentru că toți vor să joace, crezând în ei. Eu l-am avut pe Mircea Lucescu profesor și de la el am învățat foarte multe din punctul acesta de vedere. Încă din primul moment când m-am apucat de antrenorat am considerat că pedagogia e baza pentru că lucrezi cu foarte mulți oameni, sunt caractere și caractere. Eu încerc să-i mulțumesc pe toți. Mulți îmi spun că nu se poate, că nu este bine pentru că, până la urmă, jucătorilor nu le pasă. Până acum, în cei șase ani de când antrenez, nu am avut probleme de genul asta. Există posibilitatea să apară și cazuri de indisciplină și atunci va trebui să iau decizii radicale, dar cum spuneam, încerc să-i mulțumesc pe toți și să nu afectez echipa.

E Liga 2 locul potrivit pentru un astfel de joc deschis? Mă gândesc la terenuri cu denivelări, bălți, vine imediat înghețul, nu se poate juca ”din prima” cu ușurință...

Așa este dar eu și când am fost la Astra, în Liga 1, același stil de joc am avut. Încă de la Astra II am păstrat stilul, doi ani de zile, acolo am început antrenoratul. Cum se spune, am început de jos, unde poți face greșeli, unde se pune accent pe a crește jucători și nu neapărat pe rezultate. Pe orice teren ne-am antrena, eu le cer jucătorilor mei să paseze. Peste tot! Am fost la Metaloglobus, ca să dau un exemplu, aveam acolo un teren de antrenament pe iarbă un islaz, ca să zic așa...

Păi urma să vă întreb și asta, acum vă antrenați la Voința unde terenul e cât de cât decent. Cum caracterizați starea bazelor sportive din Sibiu, că ați ajuns să le cunoașteți deja?

Din păcate, am înțeles că nu prea există. Mai sunt și anumite interese. Noi ne antrenăm la Voința pentru că terenul de pe Stadionul Municipal a fost foarte, foarte rău. Deja de săptămâna viitoare o să intrăm pe el. Ca o comparație, ai spus mai devreme că în trecut se juca punându-se accent pe apărare și minge lungă în față, eu când am venit am prins terenul senzațional de bun, după cum mi l-au caracterizat toți din conducere și dintre jucători. Dar l-am prins numai două săptămâni, apoi am plecat în cantonament în Slovenia și ne așteptam ca după două săptămâni, doar tuns și udat, terenul să fie impecabil. L-am găsit mai rău decât l-am lăsat. N-au știut să-l întrețină, i-au dat apă multă la 40 de grade Celsius și l-au ars... Am luat decizia, împreună cu conducerea, că trebuie să facem ceva. Jucătorii au fost senzaționali pentru că au înțeles nevoie și nu le este ușor să se antreneze aici. Au înțeles că totul este pentru ei, răbdăm o lună de zile, ne antrenăm la Voința ca pe urmă să intrăm pe un teren bun. Acum a venit toamna, vor veni ploile și se va strica, dar aceasta este situația, răbdăm și ne adaptăm.

Apropo de răbdat, suporterii din Sibiu tot rabdă de ani de zile să vadă pe FC Hermannstadt jucând acasă, la Sibiu. Dvs. cum vă descurcați la meciurile de acasă fără suporteri în tribune? Și la televizor uneori se aude cu ecou prin tribune când strigați de pe bancă la jucători.

Fotbalul și în general sportul este făcut pentru suporteri. Chiar dacă sunt momente în care suntem apostrofați, și noi antrenorii, și jucătorii, până la urmă aceasta este frumusețea jocului. Mie mi-e greu, crede-mă, să nu avem suporteri așa cum mi-aș dori eu să-i simțim cu adevărat. Vin, într-adevăr, atâția cât vin și le mulțumim. Sunt, totuși, vreo 50 de kilometri până la Mediaș, uneori ora de disputare nu este tocmai la îndemână. Îmi doresc să avem suporterii aproape, să-i simțim, și cred că odată cu promovarea vom avea și stadionul și atunci vor fi mult mai mulți alături de noi.

Și promovare, și stadion nou, nici nu știu ce v-ați putea dori mai mult. E fain la Sibiu.

Am înțeles că sunt ani buni de când Hermannstadt-ul se tot plimbă pentru că nu a putut juca acasă. Contează. Contează enorm. Joci acasă și vor veni echipe, adversari cu public. Și trebuie să fim realiști, noi jucăm în județul Sibiu, dar nu este terenul nostru. Jucăm pe un teren neutru, clar este un dezavantaj. Asta este situația, trebuie să câștigăm indiferent unde jucăm.

În ultimele zile au fost ceva discuții legate de o posibilă intrare în insolvență a clubului. Afectează aceste discuții jucătorii, echipa? Care este moralul?

Deocamdată nu știm prea multe. Am înțeles că s-a cerut asta. Până nu se va decide ceva clar mai mult n-aș putea să spun. Dar, dacă se va ajunge și la insolvență, eu cred că lucrurile ar fi ok pentru tot ce se întâmplă în momentul acesta, mă refer din punct de vedere al salariilor, al plăților, nimeni nu ar avea de suferit. Am auzit că sunt ceva datorii, că s-ar fi făcut greșeli în trecut, aceasta este situația, dar o reorganizare a clubului cred că ar avea efecte benefice. Mai mult, nu ține de mine, nu pot să-mi dau cu părerea.

În ce zonă a Sibiului locuiți și cum v-ați adaptat vieții în Sibiu?

Cred că am mai spus asta înainte, până să găsesc apartamentul unde stau acum în chirie, eram cazat la Apollo (Hotel Apollo, pe strada Teclu n. r.) și mergeam să mă plimb alături de colaboratorii mei în Piața Mică, prin Piața Mare... În momentul în care am văzut cum arată și care e atmosfera în oraș le-am spus că vreau să stau doi ani aici. De ce doi ani? Pentru că atâta este contractul meu, odată cu promovarea se prelungește automat cu încă un an. Cred că ți-am răspuns prin asta. Sibiul e un oraș frumos, îmi place. Îmi plac și oamenii, amabili, calzi... Știi cum e, asta vine și cu rezultatele, că există sigur și un revers. Eu mi-aș dori să fie numai lapte și miere...

Probabil vor veni și perioade mai grele.

Când vor veni perioadele mai grele vom vedea și cealaltă față (râde n.r.)

Vă oprește lumea pe stradă? Pe toată lumea întreb asta.

Da, încă nu m-au uitat oamenii și mă ajută și fizicul că lumea mă ține minte de la Rapid. Ți-am zis, mă simt foarte bine în Sibiu. Și în taxi mă țin oamenii de vorbă. De multe ori, dacă ieși undeva, ca să poți să mai stai la un pahar de vin lași mașina acasă, iei taxiul și atunci ai ocazia să mai intri în vorbă. E totul ok.

Atunci, ca să trag o concluzie, moralul e bun la echipă, sunteți convins că promovăm și jucăm la anul pe noul stadion al Sibiului cu mii de suporteri în tribune.

Acesta este obiectivul nostru. De când am venit am spus că este de apreciat faptul că patronii acestui club s-au reorganizat foarte repede. Nu este deloc ușor să depășești șocul retrogradării. Dacă vă uitați, în trecut echipele care au retrogradat tot timpul au avut probleme, în multe cazuri le-au trebuit doi, trei ani ca să-și revină. Un exemplu care-mi vine imediat în minte este Chiajna. La Sibiu patronii s-au reorganizat foarte repede aducându-l președinte pe Dani Coman, pe urmă reușind să țină un nucleu de jucători. Și eu sunt adeptul omogenității și nu poți să schimbi tot. Venind jucători foarte buni care au calitate, care cunosc Liga 2, unii dintre ei cu experiență în Liga 1, se creează un mediu propice în care contrează foarte mult rezultate. Acestea au venit. A fost un pic o lipsă de încredere pe parcursul pregătirii, asta poate și pentru că eu în meciurile amicale nu pun accent pe rezultate neapărat ci pe omogenizarea echipei. Noi am lucrat foarte mult la automatisme. Mulți nu înțeleg asta și simțeam, așa, o lipsă de încredere, dar odată cu începerea campionatului și apărând victoriile, ușor, ușor, lucrurile intră în normal. Creștem de la meci la meci. Eu îmi doresc să arătăm un fotbal frumos și în momentul în care ai ocazii lucrurile sunt ok. Problema ar fi dacă nu am ajunge la poartă, atunci eu, ca antrenor, mi-aș pune un semn de întrebare. Bineînțeles, dacă ajungi la poartă și ratezi, tot antrenorul răspunde, dar suntem pe un drum bun. Cred că lucrurile vor fi din ce în ce mai bine.

Vizualizari: 3902

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Sibian

Acum 3 săptămâni

Se vede că Măldărășanu e pasionat, e bine că l-a avut pe Lucescu antrenor și mentor, a avut ce învăța și se vede în rezultatele lu, Hermmanstadt pe locul 2 după 7 meciuri. Pare că are viitor ca antrenor. Sper să rămână și pe viitor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus