Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Prima bancnotă pe care apare chipul unei femei. Ecaterina Teodoroiu, eroină în Primul Război Mondial, ilustrată pe o bancnotă de 200 de lei

Prima bancnotă pe care apare chipul unei femei. Ecaterina Teodoroiu, eroină în Primul Război Mondial, ilustrată pe o bancnotă de 200 de lei

Banca Națională a României va lansa în circulație bancnota de 200 de lei, care va celebra o personalitate feminină, Ecaterina Teodoroiu anunța încă de anul trecut BNR.

Bacnota va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial și va avea valoarea nominală de 200 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre cele aflate în circulație în zona euro.

"Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație. Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire" se arata într-un comunicat al BNR.

"Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim - de promovare a personalităților feminine - ce a găsit o largă susținere în societatea românească. Banca Națională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918", ,ai precizează comunicatul amintit.

Europarlamentarul Corina Crețu salută inițiativa printr- o postare pe facebook.

"Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă - să sperăm, după multe amânări - Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării.

Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania “Femei pe bancnote" - grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 200 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.

Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei.

Am felicitat-o pe Janina Nectara pentru activitatea sa și sper ca exemplul ei, precum și al altor persoane asemenea ei, să constituie modele de bune practici la nivel european"

foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Nonick

Acum 2 ani

Se vede in poza, scrie si in comentarii la postare: 200 de lei, nu 20.

Raspunde

Gigi kent

Acum 2 ani

In afara de iubitorii de evaziune fiscala, cine o sa mai foloseasca bancnote?
Raspunde

Un Nebun

Acum 2 ani

Nu stiu. Oricine nu isi vrea conturile blocate pentru "purtare antisociala" sau pareri diferite? Cand citesc ce tocmai am scris imi pare ca sunt un nebun. Dar din pacate respectul celor din varf pentru cetateni a scazut atat de mult incat deja vedem ca si tarile democratice se indreapta spre controlul total al maselor. (Pana nu avem un sistem monetar electronic COMPLET descentralizat eu zic ca e inteligent sa mentinem si banii fizici - pe langa alte mijloace electronice de plata; asa pt siguranta).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus