Sâmbătă,
04.05.2024
Partial Noros
Acum
20°C

Știrile zilei: Cireșele de 50 de euro, tigrii platanului, sibianul care a versificat Primul Război Mondial și Nasty

Știrile zilei: Cireșele de 50 de euro, tigrii platanului, sibianul care a versificat Primul Război Mondial și Nasty

Cele mai importante știri ale zilei apărute miercuri, 24 aprilie, în Turnul Sfatului

21:59

Un sibian a trimis scrisori în versuri din tranșeele Primului Război Mondial: Cînd era ciasu la unu / Doamne rău bubuia tunu / Cînd era ciasu la doi / Veniau gloanţăle în noi. Nepotul său e profesor de istorie la Goga

Petru Neamțu s-a născut și a murit în Sebeșu de Sus, comuna Racovița și a fost unul din cei 140 de localnici care au fost luați în armata Austro-Ungară în vara anului 1914.

19:36

CSU Sibiu luptă pentru locul 5, alături de Constanța, Rapid și Dinamo

Sibiu, Constanța, Rapid și Dinamo continuă lupta pentru locul 5 în Liga Națională, astfel că echipele eliminate în sferturile de finală ale campionatului rămân în cursa pentru o clasare cât mai bună la finalul sezonului 2023-2024.

19:24

Sibiul, printre primele 10 orașe din țară în care se comandă mai multe produse de post. Creștere cu 25% a produselor pe bază de plante

Bucureștenii, alături de clujeni și brașoveni preferă cel mai mult produse de post în această perioadă, iar sibienii urmează în acest clasament după orașe precum Târgu Mureș, Constanța, Iași și Bacău, conform unui studiu realizat de Glovo.ro, bazat pe comenzile din această perioadă.

19:06

Ce au făcut primarii din Alba Iulia și Făgăraș în legătură cu tigrul platanului și ploșnița dantelată. La Sibiu încă nu se știe instituția care ar putea interveni

Conducerea Direcției de Sănătate Publică Sibiu spune că a înmânat primăriei metodele de combatere a insectei cunoscută sub denumirea de tigrul platanului, inclusiv tipul de substanță care poate fi folosit, dar și măsuri de protecție și prevenție pentru populație. În același context, directorul Agenției pentru Protecția Mediului transmite că instituția pe care o conduce nu are în atribuții combaterea acestei insecte, dar că la nivelul instituției au existat discuții despre găsirea unui predător, printr-un proiect de cercetare. Nu există, însă, finanțare. Pe de altă parte, Turnul Sfatului a luat legătura cu primarii din Alba Iulia și din Făgăraș, două orașe care s-au confruntat, la rândul lor, cu invazia acestei insecte, pentru a vedea cum au procedat.  

17:37

Un sibian care a reclamat bătaia de joc prin care se reabilitează drumul a fost amendat cu 1.000 de lei

După câteva ore în care a așteptat intervenția autorităților împotriva a ceea ce descrie „o bătaie de joc”, un sibian a sunat la 112 pentru a reclama reparațiile îndoielnice făcute din bani publici la un drum județean. Echipajul de poliție care a sosit după o oră și jumătate l-a amendat cu 1.000 de lei.

16:37

Icoane pe ouă de struţ încondeiate cu foiţă de aur şi argint, într-o expoziţie inedită la Muzeul Brukenthal

Muzeul Naţional Brukenthal va vernisa vineri expoziţia "În căutarea Paradisului pierdut", a artistei Mariana Andone Rotaru, în care vizitatorii au ocazia să vadă icoane pe ouă de struţ, încondeiate cu foiţă de aur şi argint.

16:23

„Era bine dacă primeam suma maximă pe care am cerut-o, dar ne pliem pe ceea ce am primit”. Ce spun organizatorii de evenimente din Sibiu despre împărțirea banilor de pe Agenda Culturală

Cele 97 de proiecte eligibile care au fost depuse la Primărie pentru a primi finanțare în cadrul Agendei Culturale 2024 vor primi un buget de 7 milioane de lei. Am vorbit cu câțiva dintre organizatorii de evenimente din Sibiu pentru a afla dacă sunt mulțumiți de sumele acordate de primărie, dar și ce planuri au cu evenimentele lor pentru anul 2024.

16:05

Poșta caută chiriaș pentru o parte din sediul central. În acest an se împlinesc 120 de ani de la construcția clădirii

Pentru o parte din sediul central al Poștei de pe strada Mitropoliei se caută chiriaș. Sunt cinci camere în suprafață de 114 mp, la care se adaugă și un front stradal de mai mulți metri, precizează reprezentanții Poștei Române, proprietara imobilului.

15:55

CJ Sibiu licitează pentru caserole cu fructe, telemea și miere. Produsele ajung la elevii din județ pentru promovarea alimentație sănătoase

Consiliul Județean Sibiu caută oferte pentru achiziționarea de fructe, brânză telemea și miere de albine în cadrul  Programului pentru Școli al României, pentru anul școlar 2023-2024. Acestea vor fi folosite la clasă pentru promovarea alimentației sănătoase în rândul elevilor. Cu ajutorul produselor achiziționate se vor face ateliere în cadrul cărora copiii vor prepara salată de fructe și vor învăța ce și cum să mănânce sănătos.

15:32

Urban Bike Revolution deschide sezonul de mers pe bicicletă cu un tur prin Sibiu. „Dorim să oferim o experiență plăcută, în special celor care se simt în nesiguranță sau amenințați de trafic”

Asociația Urban Bike Revolution îi invită pe sibieni la o tură cu bicicletele prin Sibiu, pentru a marca simbolic deschiderea sezonului. „Deși temperaturile, chiar și pe perioada lunilor de iarnă, sunt destul de prietenoase iar discrepanța nu mai este așa de mare între sezonul cald și rece, totuși se remarcă o creștere a numărului de utilizatori în ultima perioadă,” transmit reprezentanții asociației.

14:25

Noi suntem români: protocol de colaborare între primărie și Junii Sibiului

350.000 de lei alocă Primăria pentru Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii" din Sibiu ca parte a colaborării în vederea organizării spectacolului anual „Noi suntem români!”. Evenimentul este dedicat sărbătoririi Zilei Naționale a României pe 1 Decembrie. De asemenea, cele două părți vor semna și un protocol cu ocazia aniversării a 80 de ani de la înființarea Junilor.

14:19

Cristian Pascariu, unul dintre regizorii filmului ”NASTY”: ”Este ușor să critici pe cineva fără să îl înțelegi pe deplin”

În această seară, de la ora 20:00, este programată la Sibiu premiera documentarului NASTY, despre cariera și viața tenismenului român.

13:51

Bugetul Sibiului a crescut în primul trimestru mai mult decât se aștepta administrația locală. Mulți sibieni și-au achitat impozitele integral

În primul trimestru al anului 2024, municipiul Sibiu a înregistrat o creștere a veniturilor de funcționare cu 31,21% față de așteptările inițiale. Această creștere este atribuită în mare parte impozitelor și taxelor locale, mulți contribuabili alegând să-și achite integral obligațiile fiscale pentru a beneficia de bonificația de 10%, conform celor menționate de Direcția economică din cadrul Primăriei.

13:35

A murit Florian Chioar,  fost  comandant al ISU Sibiu. „A avut o contribuție semnificativă la evoluția pompierilor sibieni în cei peste 35 de ani de activitate”

Reprezentanții ISU Sibiu anunță decesul colonelului în rezervă Florian Chioar, comandant al Grupului de Pompieri Sibiu în perioada 2001-2004 și Inspector șef al ISU Sibiu, în perioada 2004-2008. Acesta a murit miercuri dimineață, la 71 de ani.

13:10

Au apărut cireșele în Piața Cibin: 250 de lei kilogramul, din Turcia, 150 din Grecia

Cireșe aduse din Grecia - 150 de lei kilogramul

Primele cireșe din acest sezon au apărut în Piața Cibin. Miercuri, la ora prânzului, fructele se găseau la doi comercianți din piață.

12:32

În Sibiu se alege lotul național ce va reprezenta România la faza internațională a Olimpiadei de Biologie care va fi în Kazahstan

Anul acesta orașul Sibiu a găzduit pentru prima dată, Olimpiada Națională de Biologie. Chiar în aceste zile în oraș sunt 282 dintre cei mai buni elevi ai acestei materii din țară. Despre cât de greu este să organizezi o astfel de olimpiadă și cum se aleg orașele care devin gazdă, a vorbit pentru Turnul Sfatului, prof. dr. Daniela Călugăru, inspector în cadrul Ministerului Educației și conf. Dr. Horațiu Dura în calitatea sa de președinte al Comisiei Centrale.

10:20

Prietenii Mocăniței: curse speciale cu locomotiva cu abur între 1 și 4 mai. „Hai cu mic, cu mare, să te bucuri de o plimbare pitorească”

Asociația „Prietenii Mocăniței” invită sibienii la o plimbare pitorească cu locomotiva cu abur, în perioada 1-4 mai.

„E timpul să scoatem ”aburoasa” la plimbare. Așa că, salvează datele în calendar și hai cu mic, cu mare, la Mocănița de pe Valea Hârtibaciului, să te bucuri de o plimbare pitorească cu locomotiva cu abur!”, arată cei de la Prietenii Mocăniței.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus