Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Noi suntem români: protocol de colaborare între primărie și Junii Sibiului

Noi suntem români: protocol de colaborare între primărie și Junii Sibiului

350.000 de lei alocă Primăria pentru Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii" din Sibiu ca parte a colaborării în vederea organizării spectacolului anual „Noi suntem români!”. Evenimentul este dedicat sărbătoririi Zilei Naționale a României pe 1 Decembrie. De asemenea, cele două părți vor semna și un protocol cu ocazia aniversării a 80 de ani de la înființarea Junilor.

Colaborarea dintre primărie și Junii Sibiului urmează să fie legiferată printr-un protocol, conținutul căruia va fi supus votului consilierilor locali. Acesta prevede modul de iplicare a admisnitrației locale în organizarea evenimentului devenit tradițional „Noi suntem români”, desfășurat în Sala Transilvania și transmis la postul public de televiziune. „Spectacolul este conceput să unească pe scenă artiști de renume din România, Bucovina și Basarabia”, fiind un punct de întâlnire culturală de prestigiu atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru comunitatea largă de români, inclusiv cei din diaspora, se arată în raportul de specialitate.

Astfel, conform protocolului de colaborare, Primăria va aloca Junilor 350.000 de lei.

Evenimentul „Noi suntem români!” se bucură de o tradiție de două decenii și este recunoscut la nivel național și internațional, aducând anual la Sala Transilvania din Sibiu peste 1.400 de spectatori și ajungând la peste 700.000 de telespectatori și beneficiari online, conform datelor prezentate în proiect. În plus, spectacolul este difuzat pe Televiziunea Română Națională, unde se clasează adesea în top 5 cele mai urmărite programe la nivel național pe intervalul său de difuzare.

Conceptul artistic al spectacolului este semnat de manager Silvia Macrea și aduce împreună invitați din țară, alături de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” și Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, dirijată de maestrul Nicolae Botgros.

Accesul la eveniment se face pe bază de invitaţie ce se distribuie în mod gratuit, în limita locurilor disponibile.

Într-un alt proiect de hotărâre propus de primărie pentru ședința consiliului local de mâine prevede încheierea unui protocol cu ocazia aniversării a 80 de ani de activitate a Junilor SIbiului. În perioada iunie-noiembric 2024 sunt planificate acțiuni culturale cu această ocazie.

„Întreaga activitate a Ansamblul Folcloric Cindrelul-Junii Sibiului constituie o veritabilă carte de vizită a culturii române şi a Sibiului, aceştia fiind parte integrantă a identității locale, precum și o parte valoroasă a patrimoniului cultural sibian. Prin participarea la evenimente şi festivaluri atât naţionale, cât şi internaţionale, Junii Sibiului au devenit în timp, un real ambasador cultural al ţării, promovând valorile tradiţiile româneşti și au reuşit să atragă atenţia turiştilor români şi străini asupra oraşului nostru ca spaţiu al prezervării specificului cultural.

Implementarea prezentului protocol contribuie în mod direct la promovarea valorilor culturale, a identităţii cultural-artistice a municipiului Sibiu şi implicit la creşterea vizibilităţii oraşului din punct de vedere cultural, social şi turistic”, se arată în textul protocolului.

Astfel, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” propune sibienilor şi turiştilor trei evenimente inedite.

Primul se va desfăşura în luna iulie, la sediul Primăriei Municipiului Sibiu şi va include proiecţia filmului documentar „Junii Sibiului - 80 de ani”, recitaluri muzicale și coregrafice inedite, evenimentul având caracter festiv.

Al doilea eveniment se va numi „Învârtita de salon cu Junii Sibiului, la 80 de ani” și va fi găzduit, în luna iulie, de Muzeul Naţional Brukenthal.

Evenimentul al treilea este „Cu Junii prin Mărginime”, organizat în spaţiu neconvenţional în luna septembrie/octombrie, ce va asigura interacţiunea directă cu publicul, care e întâmpinat cu preparate tradiţionale pregătite de membrii ansamblului.

În final, în luna noiembrie, Balul Junilor va reuni publicul și generaţii ale familiei artistice într-un eveniment special menit să arate recunoştinţa acestei familii artistice pentru comunitatea sibiană în care a evoluat. Gazde vor fi „Veteranii Junilor Sibiului".

Astfel, cel de-al doilea protocol prevede că Junii Sibiului se vor ocupa de organizarea evenimentelor, iar Primăria va aloca 240.000 de lei pentru aceasta.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus