Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
18°C

Cristian Pascariu, unul dintre regizorii filmului ”NASTY”: ”Este ușor să critici pe cineva fără să îl înțelegi pe deplin”

Cristian Pascariu, unul dintre regizorii filmului ”NASTY”: ”Este ușor să critici pe cineva fără să îl înțelegi pe deplin”

În această seară, de la ora 20:00, este programată la Sibiu premiera documentarului NASTY, despre cariera și viața tenismenului român. Evenimentul este găzduit de CINEGOLD, printre cei care vor participa se numără și cei trei regizori Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu. Cu această ocazie reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu regizorul Cristian Pascariu, de la care am aflat că Ilie Năstase are o legătură specială cu Transilvania. Mai multe detalii găsiți în interviul de mai jos.

 

Cu excepția sașilor și a sibienilor ajunși la pensie, noi pe la Sibiu îl știm pe Ilie Năstase din știrile de can-can, ba prins băut în trafic, ba că a schimbat soția... Doar cei mai în vârstă l-au cunoscut pe sportivul Ilie Năstase. Dvs. pe care l-ați cunoscut și ni-l prezentați?

Personal, nu mă interesează în mod deosebit știrile de can-can sau bârfele despre trivialități mondene. Consider că oamenii sunt mult mai complecși decât un simplu titlu de scandal și câteva paragrafe dintr-un ziar. L-am cunoscut pe Ilie Năstase pentru prima dată când mi-am făcut primul card bancar în liceu, unde apărea într-o fotografie, într-o postură dinamică, pe un fundal roșu aprins. Știam despre el doar câteva informații generale și că a fost un campion important pentru România, dar nu am avut ocazia să văd niciun meci cu el. Mai târziu, am aflat și despre alte aspecte ale carierei sale, cum ar fi cele menționate mai sus.

În film, l-am portretizat pe Ilie Năstase într-o manieră sinceră, fără să evităm momentele sale explozive sau răbufnirile de pe teren. Filmul se concentrează în principal pe anul 1972 și pe perioada anilor '70, iar așa cum spun și colegii săi în documentar, lumea s-a schimbat, dar Ilie a rămas același. Portretizarea lui nu este idealizată, dar nici excesiv de critică, deoarece Ilie prezintă o ambivalență fascinantă. Domnul Năstase alternează între a fi carismatic și insuportabil în câteva secunde, iar concluzia finală despre cum este cu adevărat va fi trasă de spectator.

Ce ați învățat de la Ilie Năstase? Cu ce ați rămas în urma acestui film?

Este ușor să critici pe cineva fără să îl înțelegi pe deplin. Ilie Năstase s-a dedicat enorm și nu era capabil să facă nimic superficial pe teren. Fie că era vorba despre câștigarea unui punct într-un mod spectaculos, despre o glumă amuzantă sau despre un conflict cu arbitrii, Ilie se implica total. Când cineva iubește atât de mult ceea ce face și se simte nedreptățit, va reacționa emoțional. Ilie Năstase juca cu toată inima și sufletul pe teren.

Nu v-a spus la filmări vreo poveste legată de Sibiu sau de drumurile dumnealui prin țară, presupun că are o mie de povești în spate?

Ilie Năstase are o legătură emoțională profundă cu Transilvania. Când era junior, a participat la câteva turnee în regiune, și tot aici, în 1959, a fost pentru prima dată copil de mingi pentru Ion Țiriac. În tinerețea sa, când era indecis dacă să urmeze o carieră în tenis sau în fotbal, succesul obținut în Ardeal cred că l-a încurajat să aleagă tenisul. Fără Ilie, tenisul mondial ar fi fost mult mai sărac. El a transformat sportul într-un adevărat spectacol.

De obicei filmele autobiografice tind să fie și plictisitoare? Filmul este precum viața lui Ilie Năstase, rock&roll, atrage noua generație?

Având în vedere că vorbim despre un rock star al tenisului, este dificil să ne imaginăm că filmul ar putea fi plictisitor. Nu cred că cineva va avea timp să se gândească la altceva în timpul vizionării. Filmul este dinamic, amuzant, plin de suspans și te menține captivat pe tot parcursul celor 100 de minute. Noua generație va râde copios și cu siguranță va fi fascinată de atmosfera anilor ’70, care a marcat profund generațiile anterioare. Cei mai în vârstă vor descoperi un tenismen pe care nu au avut ocazia să îl vadă pe TVR în România comunistă, iar cei mai tineri s-ar putea simți motivați să înceapă să joace tenis cum ies din sala de cinema.

Este ”Nasty” și o lecție despre cum să scăpăm de mentalitatea măruntă de român provincial?

Ilie Năstase este un sportiv de talie mondială, recunoscut de personalități precum Rafael Nadal și Phil Knight, fondatorul Nike. Așadar, dacă căutăm inspirație în acest film, o vom găsi cu siguranță. Ilie Năstase este un om care a adus schimbări semnificative la nivel global, iar impactul său nu poate fi ignorat. De asemenea, filmul a fost selecționat la Festivalul de Film de la Cannes, ceea ce confirmă că opera depășește orice conotație provincială.

Cu ce sentiment v-ați dori să plece sibienii din sala de cinema, la finalul proiecției? Cu ce să rămânem?

Sper ca sibienii să părăsească sala de cinema cu o înțelegere mai profundă a vieții și carierei lui Ilie Năstase, reflectând asupra realităților complexe ale unui sportiv de top, cu bune și rele. Ideal ar fi să plece cu o apreciere pentru natura umană nuanțată a lui Năstase și să fie inspirați să gândească critic despre cum sunt portretizate personalitățile publice.

Context

Ilie Năstase, cunoscut drept „băiatul rău al sportului”, a fost adesea descris de presa internațională ca fiind „magnific”, „fermecător”, „temperamental" și „arogant". Documentarul NASTY explorează viața și cariera acestui legendar tenisman, primul număr 1 din istoria clasamentului ATP. Filmul aduce în prim-plan controversele care l-au înconjurat și influența sa asupra lumii tenisului, oferind imagini de arhivă inedite și interviuri cu mari sportivi precum Rafael Nadal, Björn Borg, Jimmy Connors, Nadia Comăneci sau Boris Becker. De asemenea, NASTY include și un interviu exclusiv cu Phil Knight, co-fondatorul Nike, care vorbește despre relația sa cu Năstase, primul sportiv profesionist care a semnat un contract cu celebrul brand în 1972.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Sibian

Acum 3 săptămâni

Noroc ca a manuit bine racheta, altfel era vai de el la ce temperament si caracter de rahat are!
Raspunde

Emil

Acum 3 săptămâni

Pentru onoarea natiei romane e suficient cat are.
Raspunde

Marko

Acum 2 săptămâni

Merită și nea Țiri un film biografic. Afacerist bun, elegant, a și jucat în reclame...
Raspunde

@Marco

Acum 2 săptămâni

Da, merita. Un film din care sa rezulte daca e sau a fost sau nu securist...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus