Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
18°C

În Sibiu se alege lotul național ce va reprezenta România la faza internațională a Olimpiadei de Biologie care va fi în Kazahstan

În Sibiu se alege lotul național ce va reprezenta România la faza internațională a Olimpiadei de Biologie care va fi în Kazahstan

Anul acesta orașul Sibiu a găzduit pentru prima dată, Olimpiada Națională de Biologie. Chiar în aceste zile în oraș sunt 282 dintre cei mai buni elevi ai acestei materii din țară. Despre cât de greu este să organizezi o astfel de olimpiadă și cum se aleg orașele care devin gazdă, a vorbit pentru Turnul Sfatului, prof. dr. Daniela Călugăru, inspector în cadrul Ministerului Educației și conf. Dr. Horațiu Dura în calitatea sa de președinte al Comisiei Centrale. 

În perioada 20 – 25 aprilie are loc la Sibiu, Olimpiada Națională de Biologie. Este pentru prima dată când orașul devine gazdă pentru această competiție. Președintele Comisiei Centrale a acestei olimpiade este prorectorul Universității „Lucian Blaga”, Horațiu Dura. Acesta spune că implicarea universității are și un scop.

„Este o onoare și o bucurie pentru orașul nostru să găzduiască etapa națională a Olimpiadei de Biologie. Este un fapt benefic atât pentru învățământul preuniversitar, cât și pentru cel universitar, pentru că vom racola, cel mai probabil, în viitor, o parte din acești elevi valoroși. În acest sens și noi, ca universitatea ne-am implicat, atât în partea organizatorică, eu fiind în comisia aceasta, dar, mai ales în partea extrașcolară. Elevii vor vizita facultatea de medicină, vor participa și la o reprezentație susținută de studenții de la actorie, au avut ateliere organizate de Facultatea de Biologie, vor primi premii de la ULBS”, spune prorectorul.

Citește și: Aproape 300 dintre cei mai buni elevi la biologie din județele țării vin în acest weekend la Sibiu. În 20 aprilie se dă startul Olimpiadei Naționale

În acest sens, elevii veniți din toate colțurile țării, vor avea parte de timp liber educativ.

Cele trei probe ale olimpiadei au avut loc la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu.

„Colegiul nostru a avut și el un rol în organizarea acestei olimpiade. Aici, la noi, s-au desfășurat cele trei probe, cea practică, cea teoretică și cea de lot, dar și unele ateliere în afara concursului. Ne bucurăm că reușim să susținem performanța școlară la acest nivel, că suntem alături de acești elevi care reușesc să performeze la această disciplină nobilă, biologia, în care cunoașterea științifică reprezintă un proces infinit de pătrundere în esența lumii”, spune și prof. Gabriela Săndulescu, director adjunct al Colegiului Lazăr.

Lotul național se formează la Sibiu

Din partea Ministerului Educației, la Sibiu a ajuns inspectorul Daniela Călugăru. Fiind profesoară de bilogie, aceasta s-a arătat încântată de oraș și de organizare.

„Partea de cazare, masă, program pentru copii, toate sunt minuțios gândite, iar condițiile foarte bune. Reacțiile pe care le am din partea participanților sunt pozitive. Orașul este superb. Copiii au putut să împletească și știința și partea turistică. Sunt convinsă că foarte mulți vin pentru prima dată în acest oraș”, spune inspectorul.

Potrivit acesteia, la Sibiu au ajuns primii clasați la faza județeană și încă 40 de elevi care au venit pe locurile suplimentare, alocate pe ani de studiu. Din cei 288 de elevi care s-au calificat au fost prezenți 282 de elevi.

„Este foarte multă muncă și responsabilitatea în spatele organizării unei astfel de olimpiade. De la an la an calitatea elevilor crește. De asemenea, standardul nostru este ridicat. Ca să ai șanse să ajungi la etapa națională trebuie să ai un punctaj de minim 70%”, mai spune prof. dr. Daniela Călugăru.

Din elevii aflați acum la Sibiu se va alege lotul cu șanse de a reprezenta România la nivel național.

„Miercuri, 24 aprilie, se va selecta lotul olimpic al României, care va fi format din 20 de elevi. Pentru acești elevi va urma o perioadă de pregătire într-un centru universitar și vor fi supuși unei noi testări de unde se vor alege patru elevi, cei mai buni, care vor reprezenta România la nivel internațional. Acea olimpiadă va avea loc în 7 – 14 iulie, la Astana, în Kazahstan. Elevii care ajung la o astfel de olimpiadă sunt foarte buni, pentru că, în primul rând, au de învățat toate manualele. Nu există un singur manual, sunt mai multe, alternative și atunci trebuie să treci prin toate ca să te asiguri că ai însușit tot ce trebuie.

Și elevii care au participat au apreciat timpul petrecut în Sibiu, pe lângă emoțiile

„Ca și grad de dificultate a fost, de exemplu la proba practică, de un șapte pe o scară de la unu la 10, iar la teorie, ultimul exercițiu a fost mai dificil. În rest totul este super și foarte, foarte frumos”, spune Melinda Berchi, o elevă în clasa a X-a, venită din Cluj.

În balanța care a decis Sibiul ca oraș gazdă în susținerea acestei olimpiade a cântărit faptul că este centru universitar, apoi că autoritățile au avut deschidere în organizarea unei astfel de competiții.

Premierea olimpicilor și selectarea lotului național, va fi organizată miercuri seară, 24 aprilie, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat, începând cu ora 17.30.

Foto principală: Conf. dr. Horațiu Duma și prof. dr. Daniela Călugăru

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus