Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
0°C

Peste 6 la mie în orașul Sibiu: urmează restricții pentru nevaccinați și mască obligatorie în aer liber

Peste 6 la mie în orașul Sibiu: urmează restricții pentru nevaccinați și mască obligatorie în aer liber

După o creștere accelerată la o incidență de 6,18 la mia de locuitori, municipiul Sibiu va intra sub regimul restricțiiilor hotărâte sâmbătă de Guvernul României. 1.051 de cazuri active sunt raportate duminică, în cel mai mare oraș al județului. 

Astfel, masca devine obligatorie în spații publice, restaurantele vor fi deschise la jumătate din capacitate pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală, nunțile și botezurile vor avea loc cu maxim 200 de invitați vaccinați sau trecuți prin boală, de la carantina de noapte în weekend sunt exceptați cei vaccinați iar școlile rămân deschise dacă nu sunt elevi bolnavi de Covid. Prefectura Sibiu este așteptată, în maxim 48 de ore, să publice o hotărâre în acest sens. 

Guvernul a stabilit că în localităţile unde rata de incidenţă depăşeşte 6 la mia de locuitori, accesul la anumite activităţi este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.

Prin hotărârea adoptată de Guvern sâmbătă se stabileşte că în situaţia în care incidenţa cumulată la 14 zile în judeţ/localitate este mai mare de 6 la mia de locuitori se va permite desfăşurarea unor anumite activităţi doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum şi pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

„Hotărârea aprobată astăzi va permite desfăşurarea unor activităţi doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul, deci trecute prin boală. Aceste două categorii vor avea anumite măsuri care vor permite desfăşurarea activităţilor peste 6 la mie”, a declarat Raed Arafat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, citat de Agerpres.

Prevederile Hotărârii de Guvern

Programul activităților economice este permis până la ora 24:00, iar în weekend, până la ora 22:00, când incidența este între 6 și 7,5 la mie. Când incidența trece de 7,5 la mie, magazinele, restaurantele și alte activități se închid la ora 22.00.

Localitățile cu peste 6 la mie intră în carantină în weekend, când circulația între orele 20:00 și 05:00 se face doar cu declarație pe propria răspundere. Sunt exceptați de la această măsură cei care au schema completă de vaccinare și cei care au trecut prin boală. În localitățile cu rata de infectare peste 7,5 la mie, măsura este valabilă pentru toate zilele săptămânii.

Accesul la restaurante, spectacole, săli de fitness, piscine, locuri de joacă se face doar la 50% din capacitate. Pot intra doar cei care fac dovada vaccinării sau a trecerii prin boală în ultimele 6 luni. Testele COVID nu mai asigură accesul clienților.

Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la această regulă.

Evenimentele private - nunți, botezuri, mese festive – pot fi organizate în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane. Toți participanții trebuie să fie ori vaccinați cu schemă completă, ori trecuți prin boală.

Școlile rămân deschise și dacă incidența trece de 6 la mie. Vor fi închise clase sau școli, individual, în funcție de apariția cazurilor de COVID. Elevii și cadrele didactice vor fi testați cu teste de salivă non invazive.

Purtarea măştii în aer liber, obligatorie la o incidenţă de peste 6 la mie, dar vor exista şi excepţii

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, că în localităţile în care se înregistrează o incidenţă de peste şase cazuri de SARS-CoV-2 la mia de locuitori, purtarea măştii va fi obligatorie în aer liber, dar că vor exista şi anumite excepţii.

"La rata de peste şase la mie, da, va fi obligatorie (purtarea măştii în aer liber, n.r.), dar vor fi şi excepţii, anumite activităţi. Asta o veţi vedea când se va emite ordinul ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, în ziua de luni, care vor stabili şi excepţiile, unde nu se poartă. De exemplu, dacă sunt activităţi sportive în parc, undeva, acolo nu se va purta. Dar în zonele care sunt aglomerate, în zonele unde există risc de infecţie, acolo se va purta. Dar se va emite un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, care va stabili aceste excepţii. Va apărea, sperăm, în cadrul zilei de luni", a arătat Arafat, citat de Agerpres, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Gigi contra

Acum 2 ani

Sa mai sufle vantul, sa imprastie virusurile si guvernantii incapabili!
Raspunde

McD

Acum 2 ani

..pai sa ne miram ca am ajuns la 6-7 sau chiar 10/1000 incidenta...in Germania de exemplu in foarte multe orase incepand de la o incidenta de 1,5-2/1000, magazinele alimentare si de produse strict necesare au fost inchise dupa ora 20:00 ( duminica complet) , iar celelalte (imbracaminte, incaltaminte, mall-uri) au fost complet inchise timp de 2-3 luni pana ce incidenta a coborat sub 0,75/1000!!! ... la noi las sa vina banii ca nu mai conteaza ca angajatii si clientii sunt in pericol si pot fi infectati...la fel si in scoli, ne mai gandim la o incidenta asa ridicata daca inchidem sau nu dscolile...probabil ca la 20.000-25.000 cazuri/zi si 300-400 decese zilnice vom lua masurile potrivite, dar va fi prea tarziu pentru multi dintre noi....sa nu mai vorbim de miscarea anti-vaccin, acum se vede factura pentru deciziile intelepte ale celor care rezista fara vaccin- bravo lor!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus