Duminică,
28.11.2021
Innorat
Acum
9°C

”Pe noi nu ne-a anunțat nimeni...” Cum nici măcar instituțiile publice din Sibiu nu respectă regulile din pandemie

”Pe noi nu ne-a anunțat nimeni...” Cum nici măcar instituțiile publice din Sibiu nu respectă regulile din pandemie

În contextul creșterii ratei de incidență în municipiul Sibiu și a obligativității prezentării certificatelor verzi, am vrut să vedem modul în care noile reguli sunt aplicate pentru vizitarea obiectivelor turistice din oraș, dar și dacă numărul turiștilor a scăzut în ultimele zile.

Turnurile de pe strada Cetății și Turnul Sfatului din tocmai centrul orașului două dintre obiectivele turistice ale Sibiului ai cărui reprezentanți nu verifică dacă vizitatorii au certificat verde de vaccinare, așa cum cer noile reglementări pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2. Lucrurile stau diferit la Muzeul Național Brukenthal, unde accesul este condiționat de prezentarea certificatului verde. Muzeul Astra, fiind în aer liber, nu solicită, deocamdată, prezentarea certificatelor verzi.

Numărul turiștilor scade de la o zi la alta

Primele obiective turistice la care am mers au fost Turnurile de pe strada Cetății. La intrare, nu ni s-a cerut certificatul de vaccinare. Personalul de aici spune că așteaptă să li se spună de la șefi cum vor decurge lucrurile în continuare și că numărul turiștilor scade de la o zi la alta.

„Așteptăm să vedem ce se va întâmpla în continuare. Momentan, nu cerem vaccinarea pentru că nu ni s-a spus încă acest lucru. O scădere a numărului de turiști observăm de la o zi la alta. Ieri, până la ora 13, aveam 30 de turiști, iar astăzi, până la aceeași oră, avem doar șase. Se respectă regulile de distanțare socială, iar dacă avem cumva mai mulți turiști în același timp, îi rugăm să aștepte”, ne-a explicat doamna de la casierie.

Situația a fost aceeași și atunci când am vrut să vedem Sibiul de sus, din Turnul Sfatului. „Încă nu cerem vaccinarea, nu ne-a anunțat nimeni că ar trebui să facem acest lucru. Da, o scădere a numărului de turiști se observă, dar nu cred că este legată neapărat de pandemie. Din a doua jumătate a lunii septembrie este această scădere, vremea s-a răcit, copiii au început școala, concediile s-au terminat”, spune angajata de aici.

Și reprezentanții Complexului Astra transmit că accesul în muzeu, fiind un obiectiv turistic în aer liber, nu se face pe baza vaccinului. Dacă se vor organiza evenimente într-un perimetru restrâns, regulile se vor respecta.

„Momentan, fiind în aer liber, intrarea nu este condiționată de certificatele verzi. În viitor, dacă vom avea evenimente, chiar dacă noi avem un public de tranzit, probabil ni se va cere ca cei care vin în acel perimetru să prezinte certificatele. De asemenea, dacă se va introduce obligativitatea purtării măști în aer liber, mai mult ca sigur și la noi se va purta mască din nou”, detaliază Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra.

Certificat verde pentru a vizita Muzeul Brukenthal

Muzeul Național Brukenthal a anunțat încă de ieri că accesul turiștilor în instituție se va face doar pe baza certificatelor verzi.

„Începând cu data de 5 octombrie 2021, ora 00:00, pentru municipiul Sibiu se aplică măsurile specifice pragului de incidență mai mare de 6/1.000 de locuitori, respectiv mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori. În consecință, accesul vizitatorilor în Muzeul Național Brukenthal este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, au transmis reprezentanții instituției.

Municipiul Sibiu rămâne pe primul loc în județ după rata de incidență, ajungând miercuri, 6 octombrie, la 7,32 de cazuri la mie, cu 1.245 de cazuri active.

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus