Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

N-avem dreptul să-i știm pe cei care vor să lucreze la stat în Sibiu. ”Anonimizarea numelor nu contravine transparenței”

N-avem dreptul să-i știm pe cei care vor să lucreze la stat în Sibiu. ”Anonimizarea numelor nu contravine transparenței”

A devenit o cutumă printre instituțiile publice din Sibiu să ascundă numele candidaților pentru diferitele posturi scoase la concurs. Faptul că în loc de nume sunt înșirate, în cel mai bun caz, niște numere este considerat de autoritățile votate de sibieni parte a unei guvernări locale transparente.

În timp ce citiți aceste rânduri este în curs de derulare procedura de selecție pentru ocuparea celor trei posturi din Consiliul de administrație al Aeroportului Internațional Sibiu. Aeroport pentru care sibienii, prin intermediul Primăriei și al Consiliului Județean Sibiu, încă plătesc rate pentru creditele care au completat investiția de aproximativ 70 de milioane de euro. Aeroport care, în timp ce citiți aceste rânduri, este susținut financiar și din fonduri publice alocate din bugetul județean.

După cum informează Consiliul Județean Sibiu, pentru cele trei posturi de administrator și-au depus dosarele (și le-au fost acceptate) 18921, 18988, 19244, 18557, 19268 și 19040. Din procedura de selecție au fost eliminați, însă, 19252 și 18970, deoarece nu și-au depus declarația de intenție.

Oricum, din toți candidații al căror dosar a fost acceptat, în urma interviului derulat sub oblăduirea lui Eugen Iordănescu - expertul stabilit de liberalii din CJ Sibiu - unul singur a fost admis: este vorba de 21144 (care este noul nume și prenume, atribuit după depunerea dosarului, candidatului 19244).

Anunțul prin care aflăm că 21144, singurul candidat acceptat de comisia oblăduită de Eugen Iordănescu, era înainte de interviu 19244

Tot în timpul în care citiți aceste rânduri se derulează - sub coordonarea aceluiași expert cooptat prin votul liberalilor sibieni - și procedura de selecție a membrilor Consiliului de administrație al Drumuri și Poduri SA. Este societatea de construcții a județului Sibiu, are drept unic acționar Consiliul Județean. Și al cărei vechi consiliu de administrație a organizat – spre exemplu – o serie de concursuri pentru conducerea societății, concursuri în urma cărora director general a devenit soția primarului PNL din Săliște, iar director tehnic – fiul primarului PNL din Gura Râului (detalii aici).

Tot prin grija Consiliului Județean, sibienii pot afla că pe lista scurtă a candidaților pentru cele trei posturi s-au calificat fix trei candidați, respectiv 20409, 21450 și 21482. 

Legile care spun că afișarea unor numere este ”transparență”

Turnul Sfatului a solicitat Consiliului Județean Sibiu să explice contextul în care procedurile de ocupare a unor funcții publice se desfășoară fără a mai fi făcute publice numele candidaților. În răspunsul transmis, reprezentanții CJ Sibiu invocă o hotărâre de guvern adoptată sub numărul 611 în anul 2008, act prin care se reglementează ”organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici”. Din această hotărâre, reprezentanții CJ Sibiu citează articolul 67 indice 1. ”Afișarea rezultatelor obținute de candidați la probele concursului, precum și afișarea rezultatelor soluționării contestațiilor și a rezultatelor finale ale concursului se realizează folosindu-se numărul de înregistrare atribuit dosarului de înscriere la concurs pentru fiecare candidat”.

Aceiași reprezentanți ai CJ Sibiu mai amintesc și de Legea 544, adoptată în 2001 tocmai pentru a asigura liberul acces al cetățenilor la informațiile publice. Numele candidaților sunt considerate date personale, prin urmare – arată autoritățile alese de sibieni – nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public.

Turnul Sfatului a solicitat și o apreciere din partea conducerii CJ Sibiu, mai precis dacă o astfel de situație (anonimizarea numelor candidaților pentru funcții publice) se pliază peste nevoia de transparență în exercitarea unor funcții publice. ”Considerăm că anonimizarea numelor candidaților pentru ocuparea funcțiilor publice nu contravine principiului transparenței, prevăzut la articolul 4 lit. (f) din HG 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publice, cu modificările și completările ulterioare, deoarece, atât CJ Sibiu, cât și instituțiile din subordine pun la dispoziție tuturor celor interesați informațiile de interes public referitoare la cariera în funcția publică, respectiv: anunțul de organizare a concursului, bibliografia, atribuțiile postului, documentele necesare dosarului de concurs, calendarul de desfășurare a acestuia, iar la finalizarea fiecărei probe, rezultatele”, este comentariul transmis de conducerea CJ Sibiu pentru cititorii Turnul Sfatului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4073

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

AndreiD

Acum 2 ani

Da domnilor, este modelul de HOTIE aplicat de nenorocitii astia de progresisti peste tot. Si-au intins tentaculele si panzele de paianjen in toate directiile. Nici la admiterea la liceu nu mai apar elevii cu numele. Sa vedeti ce smecherii se fac si pe unde intra beizadelele smecherilor, nu aveti idee. Sa vedeti copii crescuti doar ca sa faca umbra pamantului, rasfatati si needucati, fara nici o notiune de educatie, la licee de elita printre cei care s-au straduit si au invatat. Nici pe vremea comunismului, cand lingaii din partid isi puneau odraslele prin licee si facultati, nu erau ascunse numele. Pana nu pun oamenii mana pe furci si topoare, sau ma rog, pe ce au la indemana, sa ii alunge cu pietre pe ticalosii astia care au pus mana pe putere, nu se va rezolva NIMIC. Eu sunt convins ca fara o revolutie, nu ii mai da jos nimeni pe terchea-berchea astia cocotati la putere.
Raspunde

Kramnik

Acum 2 ani

Ce treaba au progresistii cu birocratia monstruoasa din Romania. Birocratia romaneasca a preluat o idee generoasa de protejare a datelor personale si au adaptatat-o proprii lor interese. Alte exemple: Ce treaba au progresistii cu "boacterii" postati la toate intrarile institutiilor din Romania(zici ca suntem in Afganistan, ) sau cu programul scurt de munca de la 8 la 12, sau cu supraincarcarea cu personal, sau cu lipsa informatiilor publice si transparentei. Nu au nici o treaba. Integrarea europeana este o scuza pentru birocratie pentru a-si mari atributiile, salariile si mai ales privilegiile. Birocratia romaneasca este o corporatie privata ce are ca actionari gastile, aka partidele autohtone PSD, PNL , UDMR , si in Sibiu Forumul . Progresistii, aka, useristii ar dori si ei o bucatica dar nu se prea mai gaseste asa ca trebuie sa inventam noi institutii birocratice, gen Agentia Medicamentului, politia animalelor, s.a.m.d.
Raspunde

AndreiD

Acum 2 ani

Stimate domn, cu respect, trebuie sa va contrazic. Daca aveti impresia ca progresisti sunt doar USR-istii, cu siguranta sunteti intr-o eroare. Progresismul este o forma de comunism, cu care a mers mana in mana de sute de ani si este prezent in ideile intregii clase politice, de la PSD si PNL, pana la UDMR si bineinteles reprezentantii cei mai fanatici USR-istii. Dar aceste idei se regasesc in toata agenda de globalizare si resetare a omenirii. Oare credeti ca Forumul din Sibiu nu este progresist? Credeti cumva ca Wuhannis este capitalist? Imi pare rau sa va stric bucuria, dar toata clasa politica de stanga este progresita. Ca idee, va sugerez sa cautati articole vechi de pe la 1880 pana pe la 1920, sa cititi presa vremii de atunci si sa vedeti cine erau "progresistii" si ce numeau ei progres. Veti fi surprins sa aflati ca progresul pentru ei insemna o socitate comunista. Stimate domn, "tote-s vechi si noua toate", vorbele marelui Eminescu sunt cat se poate de actuale si astazi.
Raspunde

Talaus Semper

Acum 2 ani

Sa il vedeti la alegere viitoare pe Iordanescu pe listele PNL. Mai curat, mai uscat...
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

Malignitatea ideilor "politically correct" incepe sa se vada in tot mai multe locuri. Problema e ca putini reusesc sa inteleaga ce se vede. Nu mai observa nimeni ca de fapt prin astfel de practici "luminate" readucem intunericul peste ceea ce cu greu se numea transparenta institutionala.
Raspunde

Dollar

Acum 2 ani

Anonimizarea numelor la admiterea în licee,facultăți, etc nu cred ca este o problema,mai ales ca pe fiecare ar trebui sa îl intereseze de soarta copiilor lui,nu a lu altu.Dar în instituțiile publice,unde sunt plătiți din bani publici,ar trebui sa I cunoaștem și noi.
Raspunde

AndreiD

Acum 2 ani

@Dollar... Ce vorbesti nene? Liceele nu sunt institutii publice? Nu sunt platiti din banii publici si profesorii aia si tot ce tine de laboratoare si materiale didactice? Sau ai si tu vreo beizadea bagata pe locurile tiganilor prin licee?
Raspunde

Claradi

Acum 2 ani

Ca de obicei sfidare și bătaie de joc la adresa cetățenilor Oricum acel numar (nume) se cunoaște dinainte de concurs, sunt puse pe liste că așa trebuie.
Raspunde

Guilty

Acum 2 ani

Foarte draguț.....Ar fi frumos sa mai faceți puțin "research"....Oare doamna director de la Drumuri și Poduri incă mai este acolo?....Sau o primit un loc la fel de draguț la domnul Huja în parohie :) de vreo cateva luni.....Dar astea nu sunt detalii de comunicat de către autorități,nu?....Pe cine intereseaza?....Ne interesează să o vedem pe doamna Câmpean la maraton
Raspunde

No Au

Acum 2 ani

CJ Sibiu ne spune că anonimizare = transparenta. Sunteti dusi cu pluta!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus