Vineri,
20.05.2022
Acum
0°C

Paul Smărăndescu 

Paul Smărăndescu 

Fiul lui Anghel și al lui Agnes, Paul Smărăndescu s-a născut pe 26 iunie 1881 la București. A fost căsătorit cu Elisabeta Rădulescu - Lisette pentru prieteni, și a avut o fiică, Sanda.

Paul a studiat patru ani la Școala de Arhitectură de la București, apoi 3 ani la Ecole des Beaux-Arts din Paris, alături de Edmond Jean-Baptiste Paulin, unde a obținut diploma guvernului francez.

A lucrat întâi în biroul arhitectului Dumitru Maimarolu, la proiectul pentru Palatul Camerei Deputaților. În 1909 a devenit arhitect șef al Ministerul Instrucției Publice și al Cultelor, apoi al Ministerului de Interne. La 39 ani și-a început activitatea în cadrul Școlii de Arhitectură București ca profesor de istoria arhitecturii, apoi șef de atelier, iar între 1938 și 1940 a ocupat funcția de decan.

De-a lungul carierei a abordat stiluri arhitecturale variate, dând dovadă de o permanentă căutare estetică și o preocupare pentru tendințele arhitecturii locale și internaționale. A călătorit mult în scop documentar, vizitând Grecia, Egiptul, Italia, Franța, Anglia, Germania, Belgia, Olanda, Spania, coasta dalmată și Belgradul, Suedia, Finlanda, Norvegia și Cehoslovacia. 

Este autorul a numeroase vile și imobile de locuințe, dar și de clădiri publice precum Palatul Societatea de Asigurări „Agricola”, Sanatoriul Dr. Andrei A. Antoniu, Spitalul Filantropia, Palatul societatea Astra Română, Facultatea de Farmacie, Palatul Ziarul Universul și Palatul Societatea de Gaz și Electricitate.

În 1937 s-a implicat în restaurarea și extinderea locașului de cult din satul Uiești, azi situat pe raza comunei Bucșani, județul Giurgiu, așa cum rezultă din inscripția care se află pe peretele de la intrarea în biserică: „Acest sfânt locaș din satul Uiești - Vlașca căruia nu i se cunoaște nici anul zidirii, nici numele ctitorului, a fost reparată în anul 1937, adăugându-i-se pridvorul de la intrare și sfințindu-se din nou la 27 februarie 1938. Lucrările s-au executat după planurile arhitectului Paul Smărăndescu, cu cheltuiala lui și a soției sale Elisabeta, născută C.P. Rădulescu.”

În anul 1941, Paul Smărăndescu a primit semnul onorific „Răsplata Muncii pentru 25 ani în Serviciul Statului”, de la Statul Român.

S-a stins din viață la 64 ani, în 1945, la București..

Mai multe informații despre Paul Smărăndescu și despre proiectul cultural IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților găsiți pe www.identitate-archi.ro 

Text de Cristina Bălău

Documentat de stud. arh. Răzvan Muntean și arh.-urb. Maria Găvozdea

Surse biografice și imagini:

  • Lăcraru Răzvan și Lăcraru Mihaela, 2014, Traseu Arhitectural Paul Smărăndescu, paul-smarandescu.blogspot.com

Palatul Societatea de Asigurări Agricola (1912), Calea Victoriei 9

Palatul Ziarul Universul (1926-30), str Brezoianu 23-25

Palatul Societatea de Gaz și Electricitate (1932-33)

Imobilul Maria Athanasovici (1913), str Tache Ionescu 11

Blocul Smărăndescu (1934-35), bd Gh Magheru 29

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus