Duminică,
28.11.2021
Innorat
Acum
7°C

Ce activitate a avut în 2021 Garda de Mediu Sibiu, una din instituțiile ”cu cei mai prost plătiți funcționari publici”

Ce activitate a avut în 2021 Garda de Mediu Sibiu, una din instituțiile ”cu cei mai prost plătiți funcționari publici”

În cursul zilei de miercuri, conducerea Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Sibiu a transmis un comunicat de presă al Sindicatului Național, prin care se atrage atenția asupra salariilor mici - 2.660 lei și responsabilitatea uriașă în protecția mediului. Reporterul Turnul Sfatului a solicitat instituției mai multe date concrete cu privire la activitatea pe anul în curs pentru a vedea volumul de muncă al angajaților.

Spre exemplu, primele date arată că la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu se înregistrează, în medie, cel puțin o sesizare pe zi. Numărul real al plângerilor este mult mai mare, însă nu toți sibienii le formulează corect, motiv pentru care nu toate sunt luate în seamă.

”În cursul anului 2021, până aproape de sfârșitul lunii septembrie, au fost înregistrare un număr de 267 sesizări, primite la sediul instituției, atât prin adresarea directă a cetățeanului cât și prin intermediul mijloacelor electronice (internet și fax). Dorim să vă precizăm faptul că, suplimentar celor menționate, la sediul instituției, cetățenii adresează numeroase plângeri și sesizări, dar care nu conțin elementele de identificare ale petiționarului și nici un conținut al sesizării (lipsă atașament), motiv pentru care acestea sunt clasate, conform legii. Totuși, și în această situație, informăm cetățenii asupra faptului că Garda de Mediu este operator de date cu caracter personal înregistrat la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, iar furnizarea datelor de identificare ale petiționarilor sunt obligatorii în soluționarea legală a sesizărilor”, explică Elena Daniela Anghel, comisar-șef, într-un răspuns oferit redacției.

Mai departe, în cadrul Comisariatului Județean Sibiu al Gărzii Naționale de Mediu există cinci echipe operative de control, personal insuficient pentru a acoperi întregul județ. ”Dar există o colaborare cu majoritatea primăriilor, care vin în sprijinul activității noastre, executând lucrări de igienizare din propria inițiativă”, spune comisarul-șef.

Cele mai multe plângeri și sesizări făcute de sibieni către Garda de Mediu se referă la gunoaie aruncate la întâmplare sau direct în natură.

”Tematica sesizărilor este variată, în funcție de factorul de mediu posibil afectat (apă, aer, sol vegetație etc.) dar și referitor la depozitări necontrolate de deșeuri. Subiectul sesizărilor înregistrate este divers și nu întotdeauna corect adresat instituției noastre, motiv pentru care suntem nevoiți să procedăm la redirecționarea sesizării către instituția competentă în soluționarea aspectelor semnalate și informarea în scris a petiționarului (Apele Române – Sistemul de Gospodărire a Apelor, Direcția de Sănătate Publică, Agenția Națională a Resurselor Minerale etc.)”, spune conducerea instituției.

Numeroase cazuri în care deșeuri au fost aruncate pe la marginea localităților direct în natură au fost mediatizate și în Turnul Sfatului. Aproape de fiecare dată s-a luat în discuție confiscarea autovehiculului persoanei prinsă că aruncă gunoaie. Conducerea Gărzii de Mediu Sibiu spune că nu s-au confiscat mașini până acum, pentru că legea nu era foarte fermă, însă lucrurile s-au schimbat recent.

”Întrebarea dvs. este formulată în contextul unor situații mult mediatizate, în care comisari din cadrul GNM au procedat la confiscarea unor mijloace de transport utilizate la transportul deșeurilor și, ulterior, abandonul acestora. Trebuie să cunoașteți că transportul deșeurilor periculoase sau nepericuloase pe teritoriul României este reglementat prin H. G. nr. 1061/2008, act normativ care face clar referire la operatorul de transport, astfel că, în conformitate cu art. 1, alin. 4 din H. G. 1061/2008 ”este interzis transportul deșeurilor de orice natură de la locul de producere la cel de colectare/stocare temporară/tratare/valorificare/eliminare fără respectarea prevederilor prezentei hotărâri”. Actul normativ menționat prevedere sancțiunea complementară a confiscării mijlocului de transport destinat sau folosit la săvârșirea faptei doar pentru operatorul de transport – ”abandonarea deșeurilor pe traseu de către operatorii de transport”, detaliază Elena Anghel. Aici trebuie menționat faptul că de la 25 septembrie a intrat în vigoare O. G. nr. 92/2021, care face referire clară la ”confiscarea autovehiculelor folosite pentru descărcarea/abandonarea deșeurilor”, nu doar pentru operatorii de transport.

Nu în ultimul rând, am întrebat conducerea sibiană a Gărzii de Mediu ce controale se fac în județ și care este relația cu primăriile, întrucât vedem adesea gunoaie aruncate pe marginea drumului la ieșirea din unele localități mai izolate.

”La nivel de județ comisarii din cadrul CNM – CJ Sibiu realizează controale pe tematica stării de salubrizare a localităților, iar acolo unde sunt abandonate deșeuri procedăm la identificarea locației și a proprietarului terenului și dispunem măsuri urgente de igienizare. Deși întreg județul Sibiu este deservit de serviciile operatorilor de salubritate, este adevărat că sunt și situații când identificăm depozitări de deșeuri (menajere, ambalaje, deșeuri din construcții), care din păcate denotă un anumit grad de civilizație din partea unor cetățeni”, a concluzionat comisarul-șef Elena Anghel.

Reamintim că în comunicatul de presă remis miercuri, sindicaliștii arată că deși se pune o presiune tot mai mare pe angajații Gărzii de Mediu, nivelul de salarizare a rămas mult în urmă.

”Subliniem că deși are o răspundere uriașă în ceea ce privește protejarea mediului, Garda Națională de Mediu a rămas instituția cu cei mai prost plătiți funcționari publici, în condițiile în care are responsabilitatea de a acționa non-stop împotriva poluării aerului, apei, solului, subsolului, împotriva importurilor ilegale de deșeuri si substanțe chimice, a mirosului, zgomotului, a celor care distrug pădurile, biodiversitatea, ariile protejate etc. Este inadmisibil ca în anul 2021 să existe comisari de mediu care primesc un salariu de 2660 lei pe lună, cu mult sub salariul mediu pe economie”, au transmis sindicaliștii GNM.

Foto: Facebook GNM - Comisariatul Județean Sibiu

Vizualizari: 1073

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Gigi

Acum 1 lună

Din comunicat înțelegem așa: 1. Sibienii au făcut 267 de sesizări în 2021 dar multe din ele nu au fost băgate în seama pentru ca cei care au făcut sesizarea nu și-au dat toate datele personale. Care sunt date personale care trebuie sa însoțească sesizarea? Nu se spune! E mai convenabil pentru Garda de Mediu Sibiu să claseze acele sesizări. 2. Chiar dacă Doamne-ferește vine la ei o sesizare cu toate datele personale completate corect, o plasează la primarii, DSP etc. 3. Au vrut sa confiște mașini dar n-au confiscat pentru că legea bla-bla-bla. Și amenzi n-au dat deloc?? Nu asta era scopul articolului să aflăm dacă a fost cineva pedepsit în 2021 pentru otrăvirea apelor, aruncarea deșeurilor, poluarea aerului??!? In loc să aflăm astea din comunicatul de presă aflăm din nou că au oameni puțini care se plâng că-s plătiți prost. Dacă-s plătiți prost, le dau un pont: companiile din Sibiu angajează oameni, la firmele alea oamenii nu se plâng și dacă nu le convine cum sunt plătiți îsi iau CV-ul și caută altceva. Au 5 echipe operative de control. Dacă ar sta 20 zile pe lună la cafea și ar lucra una, tot ar fi avut măcar 60 de amenzi cu care s-ar fi putut lăuda în articolul ăsta!
Raspunde

Corbul

Acum 1 lună

Repostez comentariul de la articolul de ieri cu GNM: Sindicatul folosește evident ca exemplu cel mai mic salar din organigramă. Nu sunt toate așa și chiar de ar fi acesta reprezintă DUBLU salariului minim pe economie. Deci dublu față de vecinul tău fără de nepoți, ce probabil lucrează la bandă peste program. Dacă nu le e bine acestor bugetari, de ce nu pleacă? E clar că le place să o frece. Lidl și Dedeman oferă și 4000 lei din start pe anumite poziții. Buuuuhuuuu ați dat multe amenzi. Sunt 1900 de angajați. Aia înseamnă un control pe angajat pe lună. Ridicol.
Raspunde

R.

Acum 1 lună

Cu cat citesc mai multe stiri din sfera asta a bugetarilor cu cat mai luminate imi sunt intrebarile referitoare la cine mama zmeului umbla la cafele sau prin mall-uri/centru ziua in amiaza mare cand eu am concediu ca sa imi rezolv o problema. Uite astia umbla, se plang ca au salarii de 2.600 de lei. Nu va mai satura nimeni, astia de la stat ati ajuns numai sa va plangeti.
Raspunde

Way 2 Succes

Acum 1 lună

@Stefan Dobre Felicitari pentru initiativa articolului. Pentru completare, va provoc sa solicitati cu cate rapoarte de audit se strofoaca un auditor al institutiei intr-un an de zile si pe ce salariu.. va fi interesant sa aflam.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus