Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
4°C

Noi restricții pentru nevaccinați în Șelimbăr și Cisnădie: carantină de noapte pe tot parcursul săptămânii. Excepțiile și declarațiile

Noi restricții pentru nevaccinați în Șelimbăr și Cisnădie: carantină de noapte pe tot parcursul săptămânii. Excepțiile și declarațiile

După ce incidența a crescut rapid în localitățile Șelimbăr și Cisnădie, noi restricții intră în vigoare. Cea mai importantă este măsura carantinei de noapte pe tot parcursul săptămânii, între orele 20 și 5 dimineața. 

Exceptați de la această măsură sunt cei vaccinați și cei trecuți prin boală. Cei nevaccinați nu mai au voie să iasă din casă, cu anumite excepții, care trebuie demonstrate printr-o adeverință de la angajator sau una pe proprie răspundere.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ului Prefecturii Sibiu, restricțiile se aplică din data de 17 octombrie.

"Șelimbărul a trecut pragul de 6 la 1.000 de locuitori în 14 octombrie, deci măsurile se aplică de duminică de la ora 00:00" spune Alina Voinea, purtător de cuvînt al ISU Sibiu. 

Carantina de noapte mai este în vigoare în municipiul Sibiu și localitatea Râu Sadului.

Descarcă de aici modelul de adeverință de angajator

Descarcă de aici modelul de declarație pe proprie răspundere

Pe lângă carantina de noapte pe tot parcursul săptămânii, care se aplică după pragul de 7,5 la mie, vor fi în vigoare cu cele valabile pragului de peste 6 la mie: masca obligatorie în spații publice, restaurantele deschise la jumătate din capacitate doar pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală.

Rata de infectare continuă să crească rapid în Șelimbăr ajungând sâmbătă la 9,1 la mie, cu 146 de cazuri active. Acum o lună, în 16 septembrie, rata de infectare era de 1,26 la mie, cu doar 20 de cazuri active.

În doar trei zile, rata de infectare în Șelimbăr a crescut de la 6,55 la 9,1 la mie.

În orașul Cisnădie, incidența crește mai lent, sâmbătă fiind raporatată o rată de infectare de 7,85 la mie, cu 201 de cazuri active.

Lista restricțiilor

Potrivit Hotărârii nr. 71 din 9 octombrie 2021 a Instituției Prefectului Sibiu, se instituie următoarele măsuri în localitățile cu incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori: 

1. Se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20,00-5,00, cu
următoarele excepţii:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi
pentru achiziţionarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare
a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

2. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, prevăzut la pct.1 lit. a. persoanele sunt
obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa
eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

3. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, prevăzut la pct. 1 lit.b și d. persoanele sunt
obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

4. Declaraţia pe propria răspundere, prevăzută la pct.2 şi 3 trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data
naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi
semnătura.

5. Măsurile prevăzute la pct. 1 nu se mai aplică dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală
cu 7/1.000 de locuitori.

6. În condiţiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în zilele de luni până duminică în intervalul orar 5,00—22,00.

7. Prin excepţie de la prevederile pct. 6, în intervalul orar 22,00—5,00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

8. Măsurile instituite, nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARSCoV-2 şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID19.

9. Măsurile instituite, nu se aplică persoanelor fizice provenite din state ale căror autorităţi nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin documente, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea acestora.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus