Duminică,
28.11.2021
Cer Senin
Acum
10°C

Copiii, ultimii din lanțul trofic al trasului pe fund

Copiii, ultimii din lanțul trofic al trasului pe fund

Poți fenta cifrele legate de economia neagră. Poți minimaliza creșterea prețurilor, poți jongla cu inflația. Poți manevra cursul de schimb. Poți fenta multe lucruri ce par foarte exacte, însă nu poți măslui un virus.

Sars Cov-2 ne arată exact cum suntem, cine suntem, unde suntem. Da, e drept, niște morți mai pot fi acoperiți prin statistici, am văzut, însă până la urmă tot se ridică la suprafață, ca niște geamanduri care-ți arată pe mare până unde e zona de siguranță. Iar a noastră a fost depășită de mult.

Coronavirusul e matematică, ne-a demonstrat-o cercetătorul Octavian Jurma în graficul ce însoțește acest comentariu. Dacă nu-i faci nimic, dacă nu îl izolezi, virusul intră în populație până nu mai are unde să ajungă, până se consumă. Totul e matematică, statistică. Se poate aproxima numărul de cazuri, de internări, de cazuri grave, de morți. Cifre. Cifre care devin oameni, familii, bunici, prieteni, vecini, copii, vise, priviri, zâmbete, speranțe, în momentul în care nicio autoritate nu face nimic. Ba face.

Institutul Național de Sănătate Publică, directorii DSP, medicii de boli infecțioase, specialiștii în domeniu susțin pe aceeași voce că am ajuns prea departe și școlile trebuie închise, copiii trebuie să învețe de acasă, oricât de nepregătit ar fi, iar, sistemul. Situația e prea gravă.

Guvernul îi spune Departamentului pentru Situații de Urgență să ia o decizie. DSU le transmite prefecților să decidă în fiecare județ. Prefecții le cer consiliilor de administrație ale școlilor să spună dacă trebuie sau nu închise. Consiliile le transmit părinților să ia o decizie. Părinții, probabil că își întreabă copiii. Pare o situație total absurdă.

În orice țară europeană deciziile legate de pandemie au fost asumate de către executiv. Cu toată răspunderea. În Italia a căzut guvernul în plină pandemie. Au venit alții la putere, dar ministrul Sănătății a fost păstrat. Iar linia privind combaterea Covid s-a păstrat și ea, evident, la milimetru. Când vaccinarea s-a blocat la 80% s-a introdus o nouă măsură: certificat verde obligatoriu pentru toți angajații, fără excepție. 80% nu e suficient. Noi urlam ”campionii” când cu 3% eram primii în Europa... Iar mulți dintre noi au rămas luni în șir cu această impresie: vaccinarea duduie în România.

La noi nimeni nu vorbește decât când e totul OK. Nimeni nu a spus răspicat, nici acum, care e rostul închiderii școlilor. Au fost lăsați părinții să voteze fără să știe despre ce e vorba, mai exact. Nu a existat nicio ieșire publică în care cineva să spună cu subiect și predicat ce avem în față, ce putem face, care sunt alternativele. De ce bine, de ce e rău.

Trumpisme de genul ”nu va exista val patru în România” s-au dovedit a fi penibile, nu mai discutăm. Dar dincolo de ele, nici la nivel central, dar nici local, nu s-a venit cu nimic. Absolut nimic.

În județul Sibiu nici măcar carantinarea Șelimbărului nu mai e o știre pentru Instituția Prefectului, la fel cum nu e, evident, nici abrambureala cu închiderea instituțiilor de învățământ. S-a ajuns la situații paradoxale: La Colegiul Național Octavian Goga, ciclul primar vine fizic la școală, în timp ce elevii de liceu stau acasă. Cu alte cuvinte, cei vaccinați sau vaccinabili stau acasă, în timp ce ăia mici, cei mai neatenți cu regulile de prevenție, cei pentru care nu avem încă vaccin, cei care trebuie transportați, merg la școală.

Avem în Sibiu același prefect care a îngropat Sibiul la o incidență de peste 13 la mie la finalul anului trecut. Mai sus decât el, avem un premier de care președintele Iohannis se cramponează și blochează întreaga țară de săptămâni bune. Ăștia suntem. Așa ne arată lumii un biet virus, cea mai simplă formă de viață acelulară.

Virusul e matematică. Infectează tot până la ultimul ciclu în care un corp infectat îl poate transmite altuia, gazdă. Virusul dispare definitiv doar atunci când ultimul infectat, vindecat sau mort, nu va mai avea cui să-l transmită. Dar între timp poate suferi mutații și vor supraviețui acei viruși care vor găsi alte gazde. E de așteptat ca această lungă tranziție până la imunizarea completă a populației să-i dea răgaz virusului să se ”specializeze” în infectarea copiilor. Acea grupă încă nepregătită, așa cum s-a întâmplat în cazul variolei.

Ultimii din lanțul trofic al trasului pe fund.

Vizualizari: 6962

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Mircea

Acum 1 lună

Nu fi ingrijorat domnule Bratu. Lasa ca vine fascismul saptamana viitoare si va pune capat pandemiei...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

bratule, la ce ai scris articolul, ca să deschizi alt forum pentru fake news-urile antivacciniștilor? toți sunt de vină, președintele, miniștrii, prefecții, mai puțin indivizii care nu se vaccinează. ce-ai vrea, să umble prefectul cu seringa în mână pe stradă?
Raspunde

Tralala

Acum 1 lună

"Ultimii din lanțul trofic al trasului pe fund.", wtf ce e cu exprimarea asta la un ziar de prestigiu din Sibiu?! domnule Alin Bratu poate ca sunteti obisnuit cu astfel de practici ale "trasului pe fund", dar va rog sa le tineti pentru dvs. in spatele usilor inchise de acasa de la dvs.
Raspunde

De apreciat

Acum 1 lună

Copiii nu se trag pe fund? ... Bravo lor! Oameni integri.
Raspunde

De apreciat

Acum 1 lună

Tot eu sunt cu inca un comentariu. (celalalt era putin mai neserios). Nu am inteles multe din articolul asta? Ce ar trebui sa facem, sa-i apreciem pe cei din Italia si din Vest care s-au vaccinat fortat? Da, fortat. Daca in vest oamenii ar mai avea puterea de a alege (indiferent ca aleg bine sau rau; eu m-am vaccinat, cred ca e rau sa nu o faci) si nu ar fi doar condusi sub aparenta democratiei, am vedea cu totii ca procentul de vaccinare nu ar depasi 50% nici in restul europei. Consider ca principalul motiv pt care romanii nu s-au vaccinat este politizarea pandemiei la nivel global. Birocrati, intermediari, 'savanti', doctori in fata carora noi nu avem dreptul la cuvant si miliardari (1%) toti astia s-au impus si au preluat complet lupta impotriva Coronavirulului. Toti oamenii astia rupti de realitate, obisnuiti cu onoruri si cu bani care vin si atunci cand nu fac nimic, sunt progresisti. Comparativ cu europa de vest, noi Romanii nu suntem asa inclinati spre progresism, si deci oamenii au fost reticienti la tratamentele propuse de cei pe care nu-i plac. Indiferent ce spuneti, nu e bine ca doar o latura politica sa acapareze toata puterea in societate (telecomunicatii, media, social platforms, grupari de fact checking). Si acum au acaparat si productia de vaccinuri. Populatia nu mai are incredere. Consider ca fiecare tara are obligatia de a se implica in cercetare genetica si imunologica pentru ca oamenii au incredere in ceea ce cunosc si in oamenii asemanatori ideologic. Daca nu vreti sa intelegeti asta, o sa va bagati degetele in urechi si o sa fortati oamenii. Dar solutia pe termen lung ar fi sa investim in cercetarea si productia de vaccinuri si sa nu permitem unui segment f mic de oameni influenti sa puna stapanire pe toata medicina acum.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

concureaza cu Deleanu, care se tanguieste mai tare ce imunizare, nu vedeti ca procentul de vaccinati din cazuri e aproape la fel ca cel de vaccinati din populatia totala? nici un virus nu ajunge la toata lumea, nici la gripa spaniola nu s-a infectat toata lumea, nici macar majoritatea lasati "exemplul" Italiei, nimeni nu a mai facut ca ei. Si au avut curaj sa faca pt ca majoritatea era vaccinata. Cand iei masuri din astea cu majoritatea nevaccinata, poate majoritatea o sa considere ca au nevoie de o pauza pana se razgandeste guvernul si ciuciu forta de munca, impozite etc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus