Duminică,
28.11.2021
Cer Senin
Acum
9°C

Elevii sibieni sunt duși la școală cu un autobuz electric. Niciunul nu a convins, până acum, Primăria

Elevii sibieni sunt duși la școală cu un autobuz electric. Niciunul nu a convins, până acum, Primăria

Timp de două săptămâni, pe cele șapte trasee școlare din municipiul Sibiu va circula, pe rând, un autobuz electric. Autobuzul a fost oferit spre a fi testat.

Este vorba de un autobuz oferit societății de transport în comun din Sibiu pentru teste -  Bus e-UpCity, produs de ATP Trucks Automobile și lansat pe piață în primăvara acestui an. ”Luni, 18 octombrie, acest autobuz a circulat pe traseul școlar E1, care asigură legătura între cartierul Magnolia și unități de învățământ din centrul orașului. Astăzi, autobuzul va asigura transportul pe traseul E 7, care pleacă de pe bulevardul Mihai Viteazu. Așa că elevii care folosesc autobuzul pentru transportul de la școală spre casă au surpriza de a călători cu un autobuz electric, confortabil și silențios”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu, într-un anunț publicat în cursul zilei de marți pe pagina de Facebook administrată de autoritățile locale.

Autobuzul va fi folosit, pe rând, pe cele șapte trasee din programul-pilot pentru transportul elevilor din Sibiu

Autobuzul oferit spre testare Sibiului are 83 de locuri și o lungime de 12,18 m. Autonomia vehiculului electric este de minim 200 de km, anunță reprezentanții Primăriei Sibiu, potrivit cărora aceasta poate fi extinsă până la 360 de km. ”Compania a pus la dispoziția societății de transport public Tursib prototipul de autobuz electric marca ATP Bus, pentru a fi testat pe traseele din Sibiu.Va fi testat în următoarele două săptămâni, pe rând, pe cele șapte trasee școlare din Sibiu pentru a se analiza eficiența acestuia pe tipurile de trasee din municipiul Sibiu”, mai arată reprezentanții Primăriei Sibiu.

Electrice, doar microbuzele. Autobuzele – pe gaz

Nu este pentru prima dată când administrației din Sibiu și Tursib-ului, implicit, le sunt oferite autobuze electrice spre testare. Primul astfel de eveniment a avut loc în 2014, când la Sibiu a fost adus un autobuz electric produs în China (un BYD – Buyild yor Dreams, cu o autonomie de 250 de km). Iar înainte de actualele teste, ultima dată a fost adus un autobuz electric produs de cei de la MAN (în aprilie 2021). De fiecare dată, cuvintele au fost de apreciere, dar administrația Sibiului nu s-a lăsat convinsă de eficiența acestor mijloace de deplasare de mari dimensiuni. 

Era în septembrie 2014 când, la Sibiu, se testa pentru prima dată un autobuz electric. Deocamdată, niciunul nu a convins reprezentanții Primăriei Sibiu

Deocamdată, singurul demers în direcția transportului electric în Sibiu (după desființarea rețelei de troleibuze în 2009) a fost finalizat în toamna acestui an, când au fost puse în circulație cinci microbuze electrice, pe o scurtă ”Linie verde” în jurul centrului istoric al orașului.

În cursul anului viitor, la Sibiu urmează să ajungă și să fie puse în circulație nouă autobuze electrice (care vor circula pe traseul Gară – Valea Aurie, Gară – Muzeul Astra). Acestea sunt achiziționate de Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, în cadrul unui program derulat la nivel național.

Dacă Primăria Sibiu nu s-a lăsat convinsă de fiabilitatea autobuzelor electrice, a decis să investească fondurile europene nerambursabile alocate direct orașului în autobuze alimentate cu gaz natural comprimat. 40 de astfel de autobuze, achiziționate cu 77 de milioane de lei, urmează să ajungă la Sibiu începând cu finele acestui an.

Sursa foto principală: Primăria Sibiu

Vizualizari: 1914

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Codru

Acum 1 lună

Masinile cu bateriii sunt ineficiente si poluante. Nu polueaza la incarcare, dar bateriile sunt extrem de poluante, non reciclabile si foarte grele... mai ales la masinile mari. Daca s-ar vrea cu adevarat mai putina poluare, ar face niste legi impotriva masinilor vechi, poluante... dar asta deranjeaza la voturi, asa ca o dam inainte cu electricele, desi sunt o catastrofa ecologica ce vor creste pretul energiei electricede 100 de ori, in timp.... cerere-oferta. Si petrolul era aproape gratis, in 1800 si ceva.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

no ia zi-ne cum sunt bateriile poluante, să nu zică lumea că ești ipocrit
Raspunde

Daniel

Acum 1 lună

Masinile electrice sunt și ele poluante, pentru că energia cu care tot încarci bateria nu este produsă de 2 hamsteri, care alergă într-o roată cu dinam, și nici de stații de încărcare cu alimentare solară sau eoliană. Cel puțin, nu la noi. Cât timp curentul electric de la stațiile de încărcare ale acestor mașini este produs pe bază de cărbuni, păcurină, petrol etc., face ca și ele să fie poluatoare. Mașina mea, pe benzină, este alimentată, cu un plin, după 800 de km. Cele electrice, după 250-300 de kilometri. Deci, la un plin de benzină, sunt 3 plinuri de baterii... Oare care poluează mai mult??? Trebuie să mai și citești, ca să ai toate informațiile pe baza cărora să îți dai cu părerea. Nu doar să mergi pe valul că baterii=nepoluare.
Raspunde

McD

Acum 1 lună

...cam pe acolo adevarul..unde mai socotesti tehnologia si materialele care stau la baza fabricarii bateriilor, extractia si prelucrarea materialului de baza si apoi la sfarsitul perioadei de functionare (6-8 ani) faptul ca trebuie distruse...toate materialele aflate in componenta unei baterii expirate sunt toxice...asa ca , mai incolo cu electricele...
Raspunde

Gigi

Acum 1 lună

Imi aduc aminte că citeam în urma cu câțiva ani că doamna primar nu era convinsă că iluminatul pe LED merită investiția. Aceasta considera că iluminatul public cu lămpi cu sodiu era alegerea potrivită. S-a investit în mai multe cartiere în iluminat nou cu lămpi cu sodiu care au fost acum înlocuite cu LED. Aceeași poveste acum, dar cu autobuze electrice.
Raspunde

John doe

Acum 1 lună

La ce gandire exista prin primaria Sibiu, am impresia ca in curand vor introduce transport public tras de cai. Si, din pacate, mai avem inca 3 ani de suportat o echipa incompetenta si depasita total de anul 2021. Diferenta intre primaria Sibiu si alte primarii este ca atunci cand "duamna" primar din Sibiu se plimba pe camp, in caruta si alti primari se plimba pe autostrada intr-un Rimac sau Koenigsegg.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus