Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Ambulanța Sibiu a ajuns până la 500 de deplasări pe zi. ”Și nu știm dacă suntem măcar aproape de vârf”

Ambulanța Sibiu a ajuns până la 500 de deplasări pe zi. ”Și nu știm dacă suntem măcar aproape de vârf”

Zile cu până la 500 de deplasări, suspendare de concedii, ture de 12 ore, asta înseamnă în mare, valul IV al pandemiei de COVID-19 pentru Ambulanța din Sibiu. Medicul Constantin Popescu, managerul Serviciului Județean de Ambulanță spune că acest val a venit diferit, mai abrupt decât celelalte, cu cazuri mai grave, cu mai multă muncă, însă, cu un echipaj dedicat, cu oameni care n-au dat înapoi și care răspund tuturor apelurilor pacienților și tuturor celor care au nevoie de acest serviciu.  

Faptul că cel de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19 este diferit s-a simțit și la Serviciul Județean de Ambulanță Sibiu (SAJ).

„Este un val care a venit mult mai abrupt față de celelalte.  Creșterea cazurilor nu a fost lentă și nu știm dacă suntem măcar aproape de vârf. Acest val a însemnat foarte multă muncă pentru noi, foarte multe apeluri, foarte multe solicitări, foarte multe deplasări. Spre deosebire de celelalte valuri, de data aceasta am avut și solicitările obișnuite ale ambulanței, cele civice, generate de accidente la care trebuie să mergem. În celelalte valuri acestea au fost mai reduse dacă vă amintiți, pentru că atunci a fost acea perioadă de lockdown. Acum în plus sunt foarte multe solicitări pentru pacienți cu afecțiuni legate direct sau indirect de infecția cu COVID-19 la care noi ajungem. De asemenea, se adaugă solicitările pentru testare la domiciliu din partea de DSP și din partea medicilor de familie. La aceste solicitări tot SAJ răspunde și, într-un final sunt și solicitările din partea Spitalului  Județean pentru pacienții care trebuie transferați pe secție, în spitalele suport sau sunt externați. Ne-am asumat încă de la începutul pandemiei ca toți pacienții COVID care sunt externați să fie duși de ambulanță acasă”, spune dr. Constantin Popescu, managerul SAJ.

Potrivit acestuia, Ambulanța Sibiu este una dintre cele mai mici stații din Transilvania. Este subdimensionată în raport cu necesitățile județului și în vremuri de normalitate, cu atât mai mult în plină pandemie. Un avantaj pe care îl are sunt oamenii care lucrează în această stație.

„Marele avantaj pe care SAJ Sibiu îl are este personalul. Trag de oamenii aceștia de îmi pare mie rău și deja trag de ei de doi ani. Eu, personal, mă ridic în picioare în fața lor. Sunt extraordinari. Când am venit manager, în niciun caz nu mă gândeam la asta. Eu am fost numit manager interimar în 26 septembrie 2019, iar în decembrie am intrat în COVID și asta fac de doi ani. Nu are nicio legătură cu ce planuri mi-am făcut atunci când am venit ca manager. Este drept, am crescut profesional, am învățat o mulțime de lucruri, dar faptul că până acum serviciul de ambulanță a făcut față, în mare parte acestei pandemii se datorează oamenilor care au fost alături de mine și de pacienți.

Concedii sistate parțial și zile cu până la 500 de deplasări

 În săptămâna 11 – 17 octombrie Sibiul a avut și peste 600 de cazuri de COVID în 24 de ore. Pentru a face față acestei perioade în Serviciul Județean de Ambulanță Sibiu s-au sistat parțial concediile și se preconizează a fi sistate în întregime. Se fac multe ore suplimentare și ture de 12 ore.

„În vremuri obișnuite sunt mult sub 200 de solicitări pe zi. Cam aceasta este și cifra la care este dimensionată stația. Astăzi avem între 250 și 300 de solicitări pe zi, la care se adaugă undeva în jur de 150 de recoltări cu vârfuri de până la 250 de recoltări pe zi lucru care, evident ne duce la întârzieri în ceea ce privește aceste recoltări. Rugămintea mea este ca oamenii să înțeleagă asta. Resursele materiale și umane sunt limitate în acest moment. Noi lucrăm la capacitate maximă și dacă grăbesc recoltările scoțând unul dintre echipaje de pe munca de teren s-ar putea să întârziem la cazurile grave. Acesta este motivul pentru care rugăm oamenii să înțeleagă faptul că, în ceea ce privește recoltările întârzierile pot fi și de 48 de ore”, mai spune dr. Constantin Popescu.

Nu prea sunt soluții

 Managerul SAJ spune că o mare greutate ar fi luată de pe umerii serviciului dacă medicii de familie din Sibiu s-ar implica în testarea pacienților. De asemenea, dacă Ministerul Sănătății ar da curs nenumăratelor solicitări cu privire la ambulanțe și la forța de muncă.

„Noi am primit pe perioada de urgență și apoi pe perioada de alertă o serie de posturi cu termen limitat. Sunt 18 oameni care lucrează la noi, dar avem nevoie de mai mulți. Avem nevoie și de mai multe mașini, dar acestea sunt decizii care trebuie luate la nivel de minister. Am cerut în nenumărate rânduri, am discutat inclusiv impactul financiar din punctul acesta de vedere. Problema aceasta nu este numai la noi, ci la toate serviciile de ambulanță din țară. Este vorba de acele 1.000 de posturi scoase la nivel național și distribuite către Serviciile de Ambulanță. Avem nevoie de sprijin material. Suntem în plin val IV și nu știm când se va sfârși. Și când spun sprijin material nu mă refer neapărat la materiale consumabile, ci de un plan ca la următorul val sau data viitoare sau per total ținând cont de demografia județului, să avem suficiente mașini, suficient personal și suficiente clădiri. SAJ Sibiu este printre puținele stații din țară care nu are nimic. Suntem o entitate teoretică. Clădirile sunt ale Consiliului Județean, nu avem curte, mașinile sunt o parte ale ministerului, o parte ale Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISU). Deci după cum vă spuneam suntem o entitate teoretică, dar cu toate acestea, din punct de vedere organizatoric am făcut lucrurile să meargă. Periodic avem întâlniri cu managerii de spitale și punem la punct un circuit care funcționează”, mai spune Constantin Popescu.

O altă soluție ar fi ca ambulanțele private să vină în sprijinul SAJ Sibiu însă, deocamdată, nici acest lucru nu este posibil.

 „Am luat legătura telefonică cu patronii firmelor de ambulanțe private. Una dintre firme este implicată în activitatea de vaccinare la Mediaș, din câte am înțeles. La fel am vorbit cu cei de la  DSP în acest sens, dar niciuna dintre firme nu este pregătită să facă acest lucru, să vină în sprijinul SAJ”, mai spune dr. Constantin Popescu.

În momentul de față Serviciul Județean de Ambulanță are pe Sibiu 10 echipaje, pe Mediaș cinci echipaje și câte unul pe fiecare spital, în total 18 ambulanțe, iar pe recoltare sunt două mașini cu echipaj.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Un om avea un cal

Acum 7 luni

Impartiti la 4. Restul e lipsa de logica si proasta organizare. Avem covid toata familia. La noi ambulanta a venit de 3 ori!!!!!!! Ca asa e procedura!? Ii spui omeneste ca ai simptome si nu te testeaza “CA NU ESTI PE LISTA”!????? Si mai chemi o data si prr inca un membru… Si ei vin. Chiar amabili.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 7 luni

s-a gătat cu listele pentru nomenclaturiști. nu mai e loc. nici la ati, curând nici la morgă.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marius

Acum 7 luni

Tot vorbiti de valuri si nu stiti daca sunteti la varf?! Vedeti de-aia n-au incredere oamenii sa se vaccineze pt. ca sunteti niste habarnisti! Bine ca stiti sa ne amenintati cu valuri!
Raspunde

Zzz

Acum 7 luni

corect, dacii nu au vazut marea deci nu exista valuri
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus