Duminică,
28.11.2021
Cer Senin
Acum
9°C

FOTO Ultima coadă la mall, prima la vaccinare

FOTO Ultima coadă la mall, prima la vaccinare

Parcarea Shopping City din Șelimbăr este plină astăzi, sibienii încercând să facă ultimele cumpărături înainte de intrarea în vigoare a restricțiilor, de mâine.

Aproape toate locurile de parcare sunt ocupate, însă sibienii care au ajuns aici și nu erau vaccinați au profitat de ultima zi de ”libertate” și au stat la coadă pentru a se vaccina.

La Centrul de vaccinare fix17, amenajat la Shopping City Sibiu, s-au vaccinat vineri, la ultima raportare a DSP Sibiu, 433 de persoane, cele mai multe dintre toate centrele amenajate pe raza județului Sibiu.

În total, pe durata zilei de joi au fost vaccinate 2.361 persoane împotriva Covid-19, dintre care 1.377 cu doza I, 204 cu doza II și 780 cu doza III, fiind administrate 522 doze de vaccin Johnson&Johnson, 20 doze de vaccin Moderna și 1.819 doze vaccin Pfizer.

Deși centrul de vaccinare de la mall a fost cel mai accesat de până acum, nu s-au produs până în aceste zile cozi care să se întindă în afara imobilului.

Restricții de luni

Cea mai importantă schimbare este că certificatul verde devine obligatoriu pentru majoritatea activităților, potrivit unei decizii a guvernului.

Certificatul verde va fi solicitat la intrarea în malluri, restaurante, hoteluri și pentru a ieși din casă după ora 22.00. Vor fi luate în considerare doar certificatele care dovedesc vaccinarea sau trecerea prin boală. Accesul în orice instituție publică și privată (cu excepția angajaților) se va face pe baza certificatului verde însă în acest caz va fi luat în considerare și testul COVID-19.

Accesul în toate zonele care nu sunt esențiale (farmacii, magazine alimentare) se face doar cu Certificatul verde pentru vaccinați sau trecuți prin boală.

Copiii sub 12 ani nu pot intra în spațiile respective decât însoțiți de un adult vaccinat sau trecut prin boală, iar în magazinele alimentare din mall se va putea intra doar cu certificatul verde.

Potrivit hotărârii, certificatul verde (care dovedește vaccinarea sau trecerea prin boală) devine obligatoriu pentru următoarele activități:

deplasarea în afara locuinței după ora 22 (certificatul verde poate fi prezentat pe hârtie sau în format electronic);

- în malluri, restaurante, cafenele, hoteluri;

- în instituții muzeale, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii, organizate și desfășurate în spații închise sau deschise;

- în săli de sport și/sau fitness; jocuri de noroc; piscine interioare; locuri de joacă pentru copii; săli de jocuri;

- în alte unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate

- accesul tuturor persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public. Accesul va fi permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării;

- accesul tuturor persoanelor, cu excepția angajaților, și pentru operatorii economici care funcționează în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan;

Sunt exceptate activitățile religioase precum și cele din unitățile de alimentație publică în care doar se comercializează produsele alimentare și băuturile alcoolice sau nealcoolice dispuse în afara centrelor comerciale, târgurile, bâlciurile și talciocurile.

Instituțiile publice și operatorii economici vor întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea accesului cetățenilor la serviciile publice oferite, în situații urgente (certificat de deces, certificat de naștere, etc.) și persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării, prin organizarea activității în mediul on-line, în spații deschise, la ghișee dispuse direct în exteriorul clădirilor sau în orice alte condiții care să asigure respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2.

Măsurile vor intra în vigoare de luni și se aplică pentru cel puțin 30 de zile.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gicu

Acum 1 lună

Restrictiilor, numele vostru este santaj!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Constantin

Acum 1 lună

E cam fix-pix certificatul verde. Am trecut recent prin boala, dar sotia mea nu isi poate folosi certificatul verde pentru a se reintoarce la serviciu, trebuie sa prezinte si un test pcr negativ, fiindca asa ii cer sefii.... Jucati-o p'asta! Incepe discriminarea celor care chiar au anticorpi de catre cei injectati...
Raspunde

M

Acum 1 lună

Constantine, sunt multi care cer testul respectiv, dupa trecerea prin boala, pentru a fi siguri ca angajatul nu mai este infectat, desi nu mai prezinta simptome. Ar trebui sa iti indrepti atentia catre DSP, deoarece ei nu te testeaza dupa trecerea zilelor respective. Ai ramane surprins ca sunt destul de multi care, dupa trecerea prin boala si a perioadei in care au fost obligati sa stea in carantina, daca se testeaza, iese ca inca au Covid, desi dpdv DSP, ei sunt "liberi". Prostia si mai mare la DSP e alta. Caz concret, parinti vaccinati, copiii nu, pentru ca nu au minim 12 ani. Copii au facut Covid, parintii nu si-au putut lua nici unul medical, ca sa stea cu copii, pentru ca sunt prea mari, si nu permite legislatia. Ce ai zis tu nu e absurd, in schimb ce am zis eu e.
Raspunde

Andrei

Acum 1 lună

Bravo șefilor! Noi am avut un caz identic, unui coleg i s-a îmbolnăvit soția de covid, el vaccinat a venit la lucru ca nu avea simptome...după 4 zile au picat 3 colegi...când s-a făcut testare cine crezi ca era pozitiv, cu certificat verde și asimptomatic? Eu nu pot înțelege statul roman, cu legile lui de rahat și testare lipsa....degeaba ești vaccinat, dacă poți face boala și o dai mai departe
Raspunde

Xxx

Acum 1 lună

Asta cu certificat verde valabil in caz că ai trecut prin boala e total aiurea! Cine garanteza că nu te mai poți îmbolnăvi iar??? Cine garanteza că ok .ai trecut prin boala dar poate totuși mai poți transmite virusul? Daca și cei vaccinați îl pot transmite cu atît mai mult cei trecuți prin boala! Nu știu de unde timpeniile astea in toate tarile! Oricum nici una din condițiile astea nu e sigura. Cu test valabil ..n ore...oricum poți lua virusul in ziua următoare testării...cu vaccinul...oricum îl poți lua ...cu trecut prin boala...la fel! Așa că...toate astea sunt numai măsuri ilogice că toate luate de la începutul pandemiei!!!! Acum cea mai ilogica este de ex...cei vaccinați au voie in cafenele...mall urî...etc deci spatii închise dar nu au voie pe stadion! Cine poate sa explice logica asta????
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

e simplu, la vaccin și trecut prin boală ai anticorpi și riscul, cf statisticilor, e de 10 ori mai mic să te infectezi.
Raspunde

Elzorab

Acum 1 lună

Cineva spunea: "De la începutul pandemiei și până acum am auzit atâtea chestii complet ilogice încât am ajuns la suprasaturație. Am senzația că sunt nebun efectiv. Am ajuns în punctul în care probabil că s-a dorit să ajungem - acela de a ne îndoi de propria logică elementară, de propria sănătate mintală. Am auzit că virusul a pornit de la un pangolin, apoi de la un liliac, apoi de la un laborator din Wuhan. În 20 de luni, nu s-a găsit nici liliacul, nici pangolinul, dar s-a găsit omul din Wuhan. Am aflat că omul care a fost plătit să facă experimente ”Câștig de Funcție Virală” la un laborator din Wuhan, a investigat laboratorul și nu a găsit nimic neconform. Ne-am liniștit. Am aflat că măștile chirurgicale funcționează, dar măștile de pânză nu. Apoi am aflat că măștile funcționează indiferent de calitatea lor, deși studiul din Bangladesh, cel mai mare de acest fel, a arătat că nu-i așa. Am auzit cum trebuie să-i protejăm pe cei vaccinați de nevaccinați. Am aflat că trebuie să ne vaccinăm ca să le oferim celor ce nu se pot vaccina o viață normală. Apoi cum trebuie să-i protejăm pe cei care nu se pot vaccina din cauze medicale, impunându-le un certificat care să-i țină în arest la domiciliu. Am aflat că virusul este deja endemic. Pe urmă ni s-a comunicat că scopul este să eradicăm un virus, deși acesta este endemic, adaptabil și imposibil de eradicat. Am aflat că vaccinul nu previne răspândirea virusului, dar certificatele verzi previn răspândirea virusului. Am aflat că tehnologia mRNA este bună pentru că e flexibilă și oferă posibilitatea rețintirii vaccinului pe tulpini noi. Apoi ni s-a spus că varianta dominantă e Delta și noi facem injecții și boostere tot pentru Alpha, deoarece n-a rețintit nimeni nimic. Am aflat că lockdown-ul e foarte bun în prevenirea răspândirii infecției, dar nu schimbă curbele de transmitere și infectare. Pe urmă am fost informați că lockdown-ul nu e bun pentru că adâncește sărăcia și inegalitatea socială (David Nabarro, World Bank, Unicef). Apoi ni s-a spus că lockdown-ul e bun, apoi că nu este bun, dar e singura soluție pentru eradicarea unui virus imposibil de eradicat. Ni s-a spus că vaccinul previne infectarea. Că vom renunța la mască atunci când vom fi vaccinați. Apoi ni s-a spus că, deși ne-am vaccinat, tot nu putem da masca jos pentru că vaccinul nu previne infectarea, dar previne boala. Apoi ni s-a spus că vaccinul nu previne boala, ci doar boala gravă, dar că trebuie să continuăm vaccinarea ca să eradicăm virusul. Acolo unde s-a vorbit de restricții și măsuri ilegale, s-a spus că sunt imposibile. S-au folosit acuzații de panică irațională și conspiraționism nefondat. Acolo unde s-au impus restricții și măsuri ilegale s-a spus că e temporar, până se ating cotele de vaccinare. Acolo unde s-au atins cotele de vaccinare s-a spus că nu este un succes suficient pentru ridicarea restricțiilor și că trebuie vaccinați copiii. Acolo unde se vaccinează și copiii nu este suficient pentru că nu pot fi vaccinați fără acordul părinților. Acolo unde țelurile s-au atins, ni s-a spus că oricâte țeluri s-ar atinge, certificatele verzi vor rămâne pentru că sunt singurele care pot eradica virusul. Deși FDA, CDC și OMS nu recomandă boostere pentru întreaga populație, ci doar pentru vulnerabili, guvernele au început să recomande boostere indiferent de vârstă sau situația medicală individuală. Deși ni s-a spus că copiii 0-18 ani sunt categoria cea mai puțin vulnerabilă la covid, cu o rată a mortalității sub influenza, acum copiii trebuie vaccinați neapărat. De asemenea, acolo unde s-au atins țintele de vaccinare, nimeni nu mai vorbește de numărul mare de infectați și spitalizați cu covid (Israel, Singapore). Ni s-a spus că toate aceste măsuri sunt pentru binele nostru și vor rămâne în picioare până atingem imunitatea naturală. Apoi ni s-a spus că imunitatea naturală nu e bună și că doar vaccinurile ne pot oferi imunitate, deși nu previn infectarea, transmiterea și spitalizarea. Ni s-a spus că două doze sunt suficiente pentru a fi ”imunizați”. Apoi două doze și certificat verde. Apoi două doze, trecut prin boală și certificat. Apoi trei doze, trecut prin boală, certificat, dar tot nu suntem imunizați. Ni s-a spus că vaccinul este sigur și că putem proba acest lucru prin sistemul de raportare al efectelor secundare VAERS. Apoi ni s-a spus că nu ne putem lua după VAERS pentru că nu e relevant. Întâi că miocardita, reacțiile inflamatorii și autoimune sunt fake news, apoi că sunt rare, apoi că sunt mai puțin riscante decât covid. Acum sunt din nou fake news, că VAERS nu e bun, că studiile sunt proaste și raportarea subiectivă. Acolo unde s-a protestat pentru democrație, ni s-a spus că înțelegem prost democrația. Acolo unde s-a protestat pentru drepturi individuale, ni s-a spus că înțelegem greșit drepturile individuale. Din ce în ce mai frecvent ni se vorbește despre un drept care nu există - dreptul la sănătate publică. Nu există scris nicăieri dreptul la sănătate publică, cu atât mai puțin obligativitatea sănătății prin măsuri coercitive. Nu poți generaliza un drept la o populație. Drepturile sunt întotdeauna individuale, niciodată de grup. Există dreptul la ACCES la servicii de sănătate, dreptul la integritate fizică și psihică a persoanei și dreptul la viață. Orice discuție atrage imediat acuzații de antivaccinism și retard mintal. Aceleași acuzații le atrage și orice discuție despre metode de prevenție sau tratament altele decât vaccinarea. Aparent, actul medical se face prin intermediari, fie cu șantajul statului, fie cu bocancul jandarmeriilor europene. Ni s-a spus să avem încredere în știință. Pentru binele nostru s-a optat pentru cenzurarea tuturor opiniilor neconforme. Când am avut încredere în știință, ni s-a spus că nu e știința potrivită. Când am citat studiile unor cercetători și instituții cu bună reputație, ni s-a spus că nu sunt bune studiile, că nu sunt buni cercetătorii, că nu e bună știința. Apoi ni s-a spus să ne luăm după presă, că presa știe cum să aleagă știința pentru noi. Ni s-a spus să avem încredere în autorități și, când am întrebat pe care știință se bazează restricțiile sau măsurile de combatere a pandemiei, am fost pur și simplu acuzați de anti-vaccinism și comportament anti-știință. Nu contează că suntem vaccinați cu schemă completă, că purtăm masca sau că suntem conștiincioși în măsurile de prevenție. Orice întrebare am avea, e prea multă întrebare și prea puțină docilitate. Prea mult conspiraționism și prea puțină știință. E o lume de clovni abjecți care combat sute de studii clinice cu articole fără surse, de pe CNN sau BBC, și culmea este că tot ei câștigă dreptul de a domina discursul public și politicile de sănătate. E lumea de-a-n doaselea în care jurnaliștii împreună cu zbirii amenință medici, sufocă toate conversațiile științifice sau juridice, cataloghează ca teroriști, nebuni sau inamici ai statului pe oricine nu se supune și nu aprobă orbește toate măsurile, indiferent de cât de imbecile ar fi. Lumea asta a devenit halucinația demenței sociale care ne face să aplaudăm restricționarea accesului la educație, la locuri de muncă, la siguranță economică și servicii medicale, în funcție de un certificat digital care nu atestă absolut nimic altceva decât obediența față de noua ortodoxie virală. E lumea perfectă, a Martorilor Covid, religia științei fără tăgadă, plină de mici tirani, retardați emoțional și birocrați îmbuibați, analfabeți funcțional, care nu-și asumă legal sau moral nicio răspundere pentru ceea ce făptuiesc. În lumea asta, a încerca să pui cap la cap toate ițele, să filtrezi totul în mod rațional, nu-i altceva decât un exercițiu de simulare a schizofreniei paranoide."
Raspunde

Bravo!!!

Acum 1 lună

Extrem de pertinente toate explicațiile si aveti perfecta dreptate, stimate domn! Multumesc pentru răbdare, cine are ochii sa vada si urechi sa audă!
Raspunde

No name

Acum 1 lună

Corect!
Raspunde

Gigi contra

Acum 1 lună

Unii se vaccineaza doar ca sa aiba libertate de miscare! Guvernantii nostri au un target la vaccinari de ne pun bete in roate si ne ameninta cu tot felul de resrictii numai sa ne vaccinam?
Raspunde

2cents

Acum 1 lună

Autoritatile si presa ar trebui acum in al 12-lea ceas sa devina cu adevarat responsabili si sa avertizeze populatia ca vaccinul nu te fereste de a face boala. Marea majoritatea a celor vaccinati cred ca sunt imbatabili in fata virusului si nu se mai protejeaza ca in primul an. Stiu deja cateva cazuri dintre cunoscuti care au comis-o in acest fel si care au facut si ei boala si cei din familia lor. Nu mai transmiteti informatii deformate. Vaccinul nu te protejeaza de la a lua si transmite boala. Daca nu faceti asta acum calumea, aproape toti cei pe care ii vedeti la cozi acum o sa ii vedeti curand si ignorand regulile de distantare, pentru ca asta au inteles din propaganda oficiala: ca dupa vaccinare sunt liberi sa traiasca precum o faceau inainte de pandemie.
Raspunde

Elzorab

Acum 1 lună

Pai chiar DSP - ul ii incurajeaze sa iasa la plimbare chiar daca sunt infectați ca doar sunt vaccinați. Degeaba unii respecta regulile de distantare cand altii se.... pe ele cu binecuvântarea statului.
Raspunde

Rebecca

Acum 1 lună

Toata vina apartine sistemului, deoarece nu stie sa comunice cu populatia... Oamenii trebuie indemnati sa se vaccineze, nu terorizati... Aceste masuri absurde nu fac decat sa intareasca ura oamenilor si reactia adversa... Trebuie promovat in primul rand vaccinul ca fiind un beneficiu, pentru cei care nu se pot deplasa un mijloc de vaccinare mobila, mai multe centre de vaccinare in locul celor de testare si populatia trebuie stimulata, nu fortata sau obligata... Daca ar fi stiut cum sa explice importanta vaccinului in locul masurilor teroriste si a restrictiilor mult prea dure, acum s ar fi atins un procent mai ridicat al imunizarii si am fi fost deja liberi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus