Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
14°C

Gheorghiţă: Vom recomanda administrarea dozei înjumătăţite de vaccin de la Moderna pentru doza de booster

Gheorghiţă: Vom recomanda administrarea dozei înjumătăţite de vaccin de la Moderna pentru doza de booster

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat utilizarea dozei booster pentru persoanele care au primit prima schemă cu vaccinul de la Moderna după minim şase-opt luni de la doza a doua, fiind înjumătăţită faţă de cea folosită la schema iniţială.

"În primul rând, aş readuce aminte faptul că ieri Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat utilizarea dozei de booster, doza de Moderna, pentru persoanele care au primit prima schemă de vaccinare cu vaccinul de la Moderna, după minim şase-opt luni de la doza 2. O precizare este legată de faptul că pentru doza de rapel, doza booster, se recomandă o doză înjumătăţită faţă de doza care s-a folosit la schema iniţială, drept pentru care în cursul acestei săptămâni vom avea o şedinţă în cadrul CNCAV şi foarte probabil că vom adopta şi noi aceeaşi recomandare, ceea ce înseamnă probabil cel mai devreme începând cu săptămâna viitoare vom recomanda administrarea dozei înjumătăţite de vaccin de la compania Moderna pentru doza de booster, doza de rapel după minim şase luni", a spus medicul militar, citat de Agerpres.

El a afirmat că în cursul acestei săptămâni se va decide cum se va proceda cu imunizarea cu doza de rapel a persoanelor care s-au vaccinat cu ser de la compania Johnson & Johnson.

"În această săptămână vom decide care va fi atitudinea de urmat la persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul de la compania Johnson & Johnson monodoză, pentru că începând cu prima parte a lunii noiembrie sunt deja primele persoane eligibile care ar putea să primească o doză de rapel, o doză booster, având în vedere că vaccinarea cu Johnson în România a început pe data de 4 mai. Probabil că de primă intenţie vom recomanda tot un vaccin pe bază de ARN mesager, fie de la compania Pfizer, fie de la compania Moderna, însă nu este exclus să rămână şi pe recomandarea de a face un vaccin cu aceeaşi tehnologie, adică tot cu Johnson & Johnson, având în vedere că datele de imunogenitate şi de siguranţă sunt foarte bune. Cel mai târziu vineri vom anunţa care este recomandarea în acest sens", a susţinut reprezentantul CNCAV.

Gheorghiţă a amintit că în cursul zilei de luni a avut loc o şedinţă în format online la care au participat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, secretarul de stat Andrei Baciu şi reprezentanţii asociaţiilor de primari din România, în care s-a evaluat situaţia actuală a campaniei de vaccinare "în mod deosebit în mediul rural" şi care sunt soluţiile pentru a intensifica campania de vaccinare la sate.

"În urma discuţiilor este evident că avem câteva variante de lucru. Pe de o parte, acolo unde sunt cabinete de medicină de familie, unde există medic de familie, ideal este să activăm acel cabinet de medicină de familie pentru accesul oamenilor la vaccinare. De asemenea, o altă variantă este să trimitem echipe mobile care să vaccineze în spaţii puse la dispoziţie de comunitatea locală, de consiliul local. Însă această solicitare să se facă în urma unor acţiuni de informare care să fie premergătoare acţiunii de vaccinare propriu zisă. De asemenea, în perioada următoarelor două săptămâni avem posibilitatea să înrolăm în echipele mobile personalul din unităţile de învăţământ care în momentul de faţă se află în vacanţă - personalul medico-sanitar din şcolile care se află în vacanţă - şi atunci vom putea să venim cu o resursa umană suplimentară pe partea de echipe mobile. De asemenea, o altă variantă este, acolo unde se poate, să asigurăm transportul doritorilor către centrele de vaccinare aflate în proximitatea comunităţii respective", a mai afirmat Gheorghiţă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1887

Comentarii

2 comentarii

Alegere

Acum 2 ani

Schimbati "recomanda" cu "obliga"! Sa intelegem mai pe romaneste!
Raspunde

Contra

Acum 2 ani

Gheorghita, nu mai stii de capul tau! Porti o palarie prea mare pt. tine! Pe loc rapaus!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus