Joi,
11.08.2022
Cer Senin
Acum
15°C

Zece ani de la canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna. Pelerinaj și expoziție de icoane în parohiile din Mărginimea Sibiului

Zece ani de la canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna. Pelerinaj și expoziție de icoane în parohiile din Mărginimea Sibiului

Astăzi, 29 octombrie, se împlinesc 10 ani de la canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna. Având în vedere contextul pandemic la Mitropolia din Sibiu vor fi organizate evenimente cu această ocazie, în data de 30 noiembrie, de Sf. Andrei. Parohiile din mărginimea Sibiului, însă, au organizat un pelerinaj și o expoziție de icoane pe sticlă, cu ocazia acestei aniversări.

Vineri, 29 octombrie 2011, întreaga Transilvanie îmbrăca straie de sărbătoare. În Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost proclamată în acea zi canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, cel care avea să renască Mitropolia Ardealului şi să emancipeze poporul român din Transilvania printr-un program misionar, cultural şi duhovnicesc inegalabil. Din acea zi, marele ierarh al Ardealului devenea ocrotitorul clerului şi poporului binecredincios din Transilvania.

În cei zece ani trecuţi de la marea sărbătoare duhovnicească de la Sibiu, foarte multe locaşuri de cult au primit ocrotirea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, iar moaştele sale au ajuns în numeroase comunităţi pentru a fi cinstite. De asemenea, fragmente din sfintele sale rămăşiţe au fost dăruite în eparhiile din Transilvania, bisericilor din ţară şi din diaspora, pentru a deveni sprijin duhovnicesc la necaz şi bucurie la vreme de sărbătoare.

Cu această ocazie, parohiile din mărginimea Sibiului s-au unit într-un pelerinaj al capului Sfântului Ierarh Andrei Şaguna. Sfintele Moaște au trecut pe la parohiile din Rășinari, Poplaca, Orlat, Gura Râului, Cristian, Mag, Tilișca, Rod și Poiana unind peste 1.500 de oameni în slujbele speciale care au avut loc. Încununarea acestui pelerinaj va avea loc duminică, 31 octombrie, la Săliște când ÎPS Laurențiu Streza va săvârși Sfânta Liturghie Arhiereasca și va sfinți pictura exterioară a bisericii din Grui.

De asemenea, tot astăzi, 29 octombrie, a avut loc, on line, vernisajul Expoziției „Iconari din Mărginime-Pelerini către acasă. Icoane pe sticlă din colecţia Muşat”. Expoziţia aduce în capitala culturală şi spirituală a Mărginimii Sibiului o parte din icoanele pe sticlă din colecţia familiei Carmen şi George Muşat, însumând 40 de icoane pe sticlă ale unor pictori mărgineni de referință din secolul al XIX-lea.

Expoziția poate fi vizitată fizic, la Centrul cultural-misionar „Ioan Lupaş” de la Protopopiatul Sălişte. Pentru o bună organizare în contextul pandemiei este recomandat să se sune, în prealabil, la numărul de telefon 0269.553.304.

Expoziția poate fi vizitată între orele 9.00 și 14.00. Alte informații mai puteți obține pe pagina de facebook a Mitropoliei

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus