Luni,
05.12.2022
Partial Noros
Acum
8°C

Încă o șansă ratată complet de familia Iohannis

Încă o șansă ratată complet de familia Iohannis

Știrea din 11 noiembrie 2014 ”Prima doamnă a României, primită cu we are the champions de elevi” a deținut mult timp recordul de vizualizări pe site-ul Turnul Sfatului. Știrea s-a ”rostogolit”, evident, din mai multe motive, însă cel mai important, pentru că românii, nu numai sibienii, voiau să știe cine este, cum arată, ce face, cât este de iubită de către elevii săi Carmen Iohannis, soția noului președinte ales al României, Klaus Iohannis.

Cu doar o zi înainte, Iohannis a obținut 6,28 milioane de voturi, reprezentând 54,43% din totalul voturilor exprimate. Victor Ponta, contracandidatul său de atunci, a obținut 5,26 milioane de voturi, 45,56%.

La șapte ani fără doar câteva zile, cei doi sunt unii din cei mai huliți oameni din România. Mai ales el, președintele.

Fotografiile recente cu cei doi în vizită la piramidele din Egipt, făcându-și selfie-uri în fața bucăților de piatră, au demoralizat o țară întreagă. Într-o perioadă în care zilnic au murit peste 400 de români, cei doi au preferat soarele blând al Africii, în locul rezolvării problemelor chiar de viață și moarte, la propriu, din țară. Poate că problemele legate de exportul de cereale sau de oi vii, pentru că nu am văzut un raport al vizitei, nu sufereau o amânare a întâlnirii la primul nivel, însă așa cum au vorbit recent consilierii foștilor președinți Băsescu și Iliescu, vizita faraonică de la piramide a fost tot timpul opțională. Cu atât mai mult acum, când în țară mor mii de oameni.

Criză politică, criză sanitară, criză structurală în administrația politică și administrativă, criză legislativă, iar președintele e pe nicăieri. Ba, mai mult, e unul din principalii responsabili, pentru că multe din aceste situații i se imput personal, dacă e să ne gândim doar la faptul că avem un premier demis, unul desemnat și probabil niciunul dintre cei doi, cu adevărat în funcție, în viitoarele luni.

Dar dincolo de asta, dincolo de deznădejde și greață, insist pe un personaj care și-a ratat complet rolul pozitiv pe care îl putea juca pentru țară. Complet, din prima zi de mandat al soțului său. Iar recenta vizită la piramide ni l-a înfățișat din nou ca pe un turist de lux.

Sub puternica umbră a soției fostului președinte Nicolae Ceaușescu, Elena, niciuna din ”primele doamne” ale României post-revoluționare nu și-a asumat un rol activ în societate. Un model. Până la urmă, e alegerea fiecăruia, însă trebuie să remarcăm că toate aceste doamne au preferat comoditatea. Dacă de la Nina Iliescu, Nadia Constantinescu ori Maria Băsescu societatea nu cred că avea foarte multe așteptări, de la Carmen Iohannis existau câteva pretenții. Era cadru didactic, iar din această postură putea avea în față un divers culoar de direcții. Îi treceau prin mână elevi care nici măcar nu erau născuți atunci când Elena Ceaușescu dădea ultimele ordine în țară. Pentru ei, pentru toți, nu doar pentru cei 35 ai săi, de la clasă, putea fi un model.

Mă gândesc la rolul pe care îl putea avea în acțiuni pentru scăderea abandonului școlar, ori împotriva bullying-ului din instituțiile de învățământ. Măcar niște mesaje legate de importanța învățării limbii engleze sau despre rolul orelor de dirigenție, dacă mai mult chiar nu se poate. 

Veți spune în apărarea ei că a rămas un om simplu și din această ipostază a putut da o relatare corectă soțului său despre starea nației, de aici, din Sibiu. Nici pe departe, iar dovada o vedem și în aceste zile, la piramide. E la fel de deconectată, la fel ca președintele. Niciun om normal nu ar fi ajuns în această ipostază, în afara unei lipse crase de empatie.

Pot să înțeleg că ”funcția” de primă doamnă poate fi un stres, însă nu am văzut-o deloc stresată la întâlnirile cu Papa Francisc. Ori cu președintele Trump. La Pompeii. La întronarea lui Naruhito, împăratul Japoniei. Sau chiar în vizită la piramidele din Egipt, lucruri pe care, în afara ultimei, nu le-ar fi întâlnit în urma carierei de profesoare de engleză de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu. O profesoară din provincie, turist de lux cu pașaport diplomatic.

În 2015, la Ambasada României în Berlin, doamna Iohannis vorbea despre rolul ei în noua postură: ”Deocamdată n-am început exact cu activitatea, însă promit că o să încerc să fac ceva şi pentru cei de acasă şi pentru cei de afară, cât îmi stă în putinţă. Mi-ar plăcea să mă implic în educaţie şi susţinerea tinerelor talente, de ce nu?", a spus aceasta. Dorință rămasă în același stadiu și astăzi. 

Până la urmă, românii, ăia 6,28 de milioane care au pus ștampila în timpul guvernării PSD-ului cel rău, au trimis-o și pe ea acolo. Iar înapoi nu a venit cu absolut nimic bun. Deși se putea.

Carmen Iohannis a ratat, după părerea mea, mii de șanse pentru a avea un dram de Românie mai bună. Chiar mai educată, dacă e să ne referim la singularul proiect demarat de președintele în funcție.

Nu cred că i-a cerut nimeni să se apuce de învățat chimie moleculară și să devină primul om de știință al țării, la fel ca anti-modelul Elena. De asta probabil s-a temut cel mai mult în acești șapte ani ratați pentru țară, fabuloși pentru ea, pe persoană fizică. Din cauza unui complex peste care putea trece a ratat atât de multe momente în care cele câteva sute de mii de români, măcar, ce erau interesați în 11 noiembrie 2014 să vadă cine este ea, puteau să primească un exemplu pozitiv.

Un exemplu, nu un umeraș.

notă: articolul din 11 noiembrie 2014 a avut peste 150 de mii de vizualizări, în afara preluărilor din media centrală, însă din cauza trecerii site-ului de la o altă platformă, pe parcursul anilor trecuți, s-a resetat contabilizarea vizualizărilor. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

2cents

Acum 1 an

Cat se poate de adevarat din pacate pentru noi toti. S-ar parea ca intradevar unii sunt locatari ai turnului de fildes si nu au intentia de a mai reveni la nivelul poporului vreodata. Betia puterii sterge orice legatura cu realitatea traita de popor
Raspunde

Mircea

Acum 1 an

Nici nu cred ca au avut vreodata o intentie autentica de a face ceva pentru popor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

Și, așa concret, cam ce trebuia să facă?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

Vezi că v-a cerut capul vostru semionov să ieșiți să strângeți semnături pentru suspendare. când ieși să strângi semnături, printre scuipături, să-mi zici unde strângi, că vin și eu să ți-o dau
Raspunde

@pasarila (a.k.a acciduzzu)

Acum 1 an

Ca de obicei, comentarii din vidanjă
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

DB

Acum 1 an

"pentru multe din aceste situații i se imput personal"! Trebuia să fie împut sau impută?
Raspunde

...

Acum 1 an

Oricum o dai tot asa ..."pute"
Raspunde

B.Utoru

Acum 1 an

Cel mai bine ar fi out-put pentru amândoi.
Raspunde

Puteti scrie asta in fiecare zi, pana se lamuresc si ultimii lui fani cine e iohannis

Acum 1 an

" E la fel de deconectată, la fel ca președintele. Niciun om normal nu ar fi ajuns în această ipostază, în afara unei lipse crase de empatie." Asta e adevarata fata a bugetarului (asa comportamant are - de functionar ce lucreaza 8 ore pe zi) din fruntea tarii.
Raspunde

Lucian

Acum 1 an

Bravo Alin! O analiză clară și la obiect. I-ai arătat așa cum sunt: fără "hainele împăratului ".
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Famiglia

Acum 1 an

Articol scris pe modelul nod în papură. Este o idee populistă aceea că președintele trebuie să stea în stradă înlăcrimat pentru orice vi se năzare vouă, ca să vă demonstreze vouă că îi pasă. Președintele își face treaba în limitele trasate de constituție, aia e de ajuns. Atunci când a fost ales, societatea firbea că nu mai vrea un președinte băgăcios ca Băsescu. Iohannis a promis că nuse va băga peste tot și că va fi discret. Și aia a făcut. Restul reacțiilor de acum sunt pălăvrăgeli populiste. Ai zice că voi, ăia care tot criticați, ați stat de strajă pe toate fronturile crizei și ați munci zi și noapte ...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

N-am vazut

Acum 1 an

Madam e vaccinata? Nu am vazut sa faca reclama la asa ceva! Nici primarul acestui oras nu s-a dat exemplu!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Roger

Acum 1 an

Fiecare cu fetișurile lui. Unii, iată, au fantezii cu alți oameni vaccinându-se.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 an

tu cu manuela? :)
Raspunde

Aurel Metrescu

Acum 1 an

Cu ocazia acestui articol, îi urez doamnei Carmen Johannis ceea ce ea i-a spus unui coleg, pe când eram în clasa a noua, după ce l-a ascultat la engleză: "I give you a five, to encourage you!"
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 an

'..Niciun om normal nu ar fi ajuns în această ipostază, în afara unei lipse crase de empatie...O profesoară din provincie.. cu pașaport diplomatic.' Din pacate pt noi asa e,excelenta analiza d-le Bratu. Daca ar asculta si de consilieri nu s-ar vedea flagrant cine este,vezi minifustite la biserica,fara sutien la intalnirea cu presedintele DE,fara maneci la papa si costumatie in alb la piramide unde numai marile preotese Isis aveau voie asa,etc,etc.. E o simpla enumerare fara patos.Atata poate.Aceasta e clasa politica(plus consoarte,tiitoare,etc) pe care noi am votat-o...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 1 an

hmm, a început haur campania. mentalitate că "tătucul" trebuie să ne facă și să ne dea. dar nimeni nu zice concret ce se aștepta să facă. și să analizeze nițel dacă, constituțional, ar putea face.
Raspunde

Taranul rocker.

Acum 1 an

Mda! Bratu face pe rebelul revolutionar . Mai nou, ca pana acum3,4 ani era un iohannist hermanstadtian convins. Baga Bratu propaganda la greu : Rezist, ciuma rosie,, Sibiul galactic si epopeic. . O MEA CULPA pe cand Bratule? Nu ca ar ajuta la ceva, doar asa de sanchi !
Raspunde

Ion

Acum 1 an

Nu, doamna e nesimțită, căci cu empatia e altceva. As vrea sa știu de ce nu a plecat la București, căci domnul i-a asigurat din bugetul țării o locație la înalte standarde. Și mai vreau să știu de ce noi românii, trebuie să plătim naveta săptămânală a domnului soț cu un alai considerabil după el.
Raspunde

Nelu iordache

Acum 1 an

credeam ca ambii fiind fosti profesori vor face ceva pentru invatamantul romanesc, viitorul acestui popor pentru ca ei il cunosteau.. ce au facut? nimic. poate naivi cum suntem noi romanii am crezut ca unui sas ii pasa de poporul roman.. exista vreo dovada mai buna decat asta?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus