Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

O mie de euro pentru repararea statuii lui Brukenthal, după vandalizare. „O restaurare nu înseamnă doar îndepărtarea vopselei”

O mie de euro pentru repararea statuii lui Brukenthal, după vandalizare. „O restaurare nu înseamnă doar îndepărtarea vopselei”

La începutul lunii octombrie statuia lui Samuel von Brukenthal, amplasată în Piața Mare a Sibiului, a fost vandalizată de un bărbat. Acesta a agățat de statuie o pungă din care se scurgea vopsea în culorile steagului național. La acel moment, vopseaua a fost îndepărtată de specialiștii Muzeului Brukenthal, care au făcut acest gest voluntar.

Alexandru Chituță, coordonatorul proiectului statuii, spune că restaurarea nu înseamnă doar îndepărtarea vopselei de pe statuie, ci include mai multe etape, ale căror costuri vor depăși o mie de euro.

„Am făcut devizele necesare. Restaurarea va costa peste o mie de euro. Piatra trebuie curățată, șlefuită, receruită, o restaurare nu înseamnă doar îndepărtarea vopselei”, a explicat Alexandru Chituță pentru Turnul Sfatului.

La două zile după eveniment, polițiștii sibieni au anunțat că bărbatul care a vandalizat statuia a fost prins. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 37 de ani, din Sibiu. Acesta a fost amendat cu suma de 500 de lei, iar cercetările continuă urmând a fi luate măsurile legale în funcție de prejudiciul comunicat de către partea vătămată.

Citește și:

Vopsea aruncată pe statuia lui Brukenthal din centrul Sibiului. Bărbatul a fost surprins de camerele de supraveghere

Statuia lui Brukenthal, curățată de experți voluntari în 90 de minute

Bărbatul care a vandalizat statuia lui Brukenthal, amendat cu 500 de lei

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3889

Comentarii

14 comentarii

Bai nesimtitilor care spuneti ca:

Acum 2 ani

"Piatra trebuie curățată, șlefuită, receruită," etc. de ce nu va pasa voua si primariei si de starea si curatenia spitalelor macar in aceeasi masura in care va pasa de praful de pe piatra soclului arogantului ce a fost brukenthal ? ati facut statuia aia impozanta doar pentru moftul lui klaus si al clicii lui de sasi. dati-o naibii jos odata si bagati-vo ... in cur...tea muzeului.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

:))

Acum 2 ani

Ce treabă are primăria cu spitalele? Consiliul județean are treaba cu spitalele...dar românașul veșnic are treaba cu cineva și altcineva e de vina, doar el e pur....și simplu incult.
Raspunde

Dan

Acum 2 ani

pai macar s-ar putea face ca le pasa. da, stim spitalul e in subordinea CJ. Dar primaria si CJ sunt sub ciuma galbena si fdgr-iste si urmaresc aceleasi scopuri - binele sibienilor teoretic. Ar putea si primaria sa ajute spitalul la nevoie din vesnicul excedent bugetar. Ar fi asta deplasat cata vreme spitalele sunt demult depasite ?
Raspunde

DD

Acum 2 ani

Face parte din Patrimoniul Național. Patrimoniu Istoric și Cultural. MOȘTENIT!!! Care trebuie să fie protejat și păstrat. Mulțumită Patrimoniului National primim fonduri din partea UE și turiști... Rușinos, cât necivism există din nefericire. Dacă nu vă place ce aveți la Sibiu, plecați în altă parte! De ce sa strici/schimbi sau sa deteriorezi ceva ce nu este al tău?! Suntem niște musafiri doar, și ar trebui sa știm să ne purtăm ca atare... Mulțumim celor care ne-au lăsat asemenea tezaure și mulțumită lor, putem sa "deschidem ușa" la cât mai mulți musafiri.!
Raspunde

@DD

Acum 2 ani

baronul brukenthal, (cu care nimeni nu a avut treaba, pana la statuie, avand imaginea colectionarului care a lasat ceva posteritatii) a fost oarecum predecesorul lui fodor si al lui klaus in functia de primar al urbei. In sec 18 cand existau curente europene de abolire a iobagiei, alde brukenthal in calitate de guvernator nici macar nu a vrut sa stea de vorba, sa primeasca in audienta supusii romani avand calitate de iobagi si sa le asculta pasurile, daramite sa le mai dea cate libertatate in plus. Asa cum pensionara fodor nu face audiente, asa cum arogantul klaus nu a permis audiente desi sunt obligatorii in fisa postului de primar. Iobagii romani din sec 18 (Horia mai exact) au fost primiti in schimb de imparateasa Maria Teresa si ulterior de catre Iosif al II-lea - fiind primit de 3 ori in audienta de acesta. Asa ca nu-i gasiti merite ce nu i se cuvin.
Raspunde

DD

Acum 2 ani

Populism ieftin si nefondat... Daca nu ne plac evenimentele istorice din istoria noastra, venim acum sa o schimbam?! De cand vandalismul este o manifestare si expresare libera?! Vandalismul, denigrarea sau distrugerea nu sunt sinonime cu libertatea... Acolo unde suntem si de oriunde am veni, suntem doar niste musafiri. Turistii platesc ca sa vina sa ne vada si sa vada o civilizatie... Noi avem privilegiul de a trai zilnic intr-un oras istoric si multumita lui, avem o situatie acomodata marea majoritate. Sa ne concentram pe alt tip de constructii care dau un aspect inspaimantator Sibiului, si pe care nu vreau sa le citez. Chioscuri, bazar-uri, fatade, samd., care optic sunt inspaimantatoare. Sa nu uitam ca noi suntem niste "mostenitori" , dar nu de drept! Avem obligatia morala sa conservam, ceea ce cu siguranta, noi nu am construit! Incepem sa daramam?!?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Mai puneti 500 de euroi si dati-i ori un polish ori o folie,macar sa scapam de obsesie!
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 2 ani

Exista o categorie hermanstadiana specializata in lustruit....o fac oricand bucurosi pe gratis!Numai indicati va rugam exact zonele ca de obicei sunt specializati pe partile bombate din spate...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

păi parcă l-o prins pe imbecilul ăla, puneți-l să plătească, sau tăiați-ii ajutorul
Raspunde

Popa

Acum 2 ani

Ti-as taia tie microfonul sau dreptul la comentarrii! Mercenarule!
Raspunde

Paul Dan Octavian

Acum 2 ani

Denumirea corectă este Muzeul National Brukenthal. Cuvântul National este un titlu care se refera la valoarea și importanta muzeului.
Raspunde

Corbul

Acum 2 ani

Eu n-am nimic cu statuia, dar nu cumva fusese curățată de voluntari? https://www.turnulsfatului.ro/2021/10/11/statuia-lui-brukenthal-curatata-de-experti-voluntari-in-90-de-minute-185670 Acum ați făcut deviz că ce? Să premiați voluntarii angajați ai muzeului? Nu știți cum să mai cheltuiți banul public Isus...
Raspunde

Elzorab

Acum 2 ani

1000 de euro? Pentru banii astia o curat eu. Cum arunca nenorocitii astia cu bani publici, incredibil.
Raspunde

Aci Dutu

Acum 2 ani

Tu cu cat o reparai? Ia fa un deviz, asa in mare, ca te dai ca te pricepi. Ipocritule!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus