Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Statuia lui Brukenthal, curățată de experți voluntari în 90 de minute

Statuia lui Brukenthal, curățată de experți voluntari în 90 de minute

Statuia baronului Samuel von Brukenthal a fost curățată de specialiștii Muzeului Brukenthal, care au venit, voluntar, de acasă. Aproximativ o oră jumătate a durat procesul de îndepărtare al vopselei cu care a fost vandalizată. Alexandru Chituță, coordonatorul proiectului statuii a catalogat gestul ca fiind al unei persoane lipsite de educație și care nu și-a asumat actul. De asemenea, subliniază faptul că amplasarea statuii a fost anunțată cu cel puțin 8 luni înainte, iar locuitorii Sibiului au putut urmări evoluția proiectului.

În dimineața zilei de sâmbătă, 9 octombrie, statuia lui Samuel von Brukenthal, amplasată în Piața Mare a Sibiului, a fost vandalizată de un bărbat. Acesta a agățat de statuie o pungă din care se scurgea vopsea în culorile steagului național. Ulterior, angajații Muzeului Brukenthal au venit de acasă, voluntar, pentru a o curăța. Alexandru Chituță, coordonatorul proiectului statuii lui Samuel von Brukenhal cataloghează gestul de vandalizare ca fiind săvârșit de o persoană lașă și lipsită de educație.

„Am aflat cu regret despre actul penal comis la Sibiu, eu aflându-mă la București cu prilejul unei expoziții dedicate Zilei Naționale a Spaniei. S-au luat rapid măsuri iar statuia a fost curățată. Trebuie să știți ca noi am întreprins un chestionar în ultima vreme și toți sibieni și turiști s-au arătat plăcuți impresionați de statuia Baronului Brukenthal fiind de acord cu plasarea acesteia.

Stropirea cu vopsea a fost un gest ce denotă lipsă de educație dar și lașitate. Atât a învățat din viața lui Avram Iancu, a lui Horea, Cloșca și Crișan?! Trebuia sa își asume gestul persoana dar politia și celelalte instituții vor face tot ce e posibil pentru găsirea făptașului și pentru a răspunde pentru gestul făcut. Totuși suntem într-o țară guvernata de legi și cine comite ilegalități trebuie sa răspundă. Felicitări sibienilor care au răspuns, au comentat și s-au arătat indignați. Statuia Baronului Brukenthal e curățată acum, iar sibieni și turiști pot să se bucure de acest monument”, a scris Alexandru Chituță, coordonator al proiectului statuia Samuel von Brukenhal pe pagina sa de facebook.

Contactat telefonic de reporterul Turnul Sfatului acesta a precizat că aproximativ o oră jumătate a durat îndepărtarea vopselei de către angajații muzeului. De asemenea, a subliniat faptul că amplasarea statuii baronului Samuel von Brukenthal  

„Avem experți care au venit și au curățat. Am fost anunțați și cât de repede s-a putut am curățat-o. Oamenii au venit de acasă, din timpul lor liber, benevol. A durat aproximativ o oră jumătate. Nu înțeleg de ce toate acestea. Amplasarea statuii Samuel von Brukenthal a fost pregătită și anunțată cu cel puțin opt luni înainte, prin comunicate de presă, reportaje, prin expoziția cu proiectele. Amplasarea statuii a fost pregătită și comunitatea a știut de amplasarea acesteia începând din luna decembrie a anului trecut.”, spune Alexandru Chituță.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

Axente

Acum 2 ani

Multumiri, domnilor specialisti. De va fi prins incultul care apus vopseaua, sa fie pus sa curete alte 3 statui cu limba
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Nu scuz gestul dobitocului dar ce se mai aude cu legalitatea amplasarii? Anuntul cu n luni inainte nu tine loc de autorizatie de constructie si nic de avize de la Monumente.Se aude nenea de la Inspectia Constructiilor?
Raspunde

Daca au curatat-o intr-o ora jumate nu e distrugere

Acum 2 ani

distrugere era daca-i rupeau capul baronului si il topeau undeva in turnisor, sau daca o taraiau cu o vola pana in curtea muzeului unde ii este locul. codul penal la art 253 zice asa: "Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun aparținând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum și înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă."
Raspunde

Dinu Paturica

Acum 2 ani

Personalitate renascentista a Sibiului, Alexandru Chituta are multiple realizări și preocupări în diferite domenii : teologie, muzica clasica, muzeografie, management, marketing, arte, si mai nou , istoria modernă a României. In ritmul asta, Nicolae Iorga o sa fie, fara îndoiala, eclipsat de acest june prim al Sibiului. Cu siguranță politica i s-ar potrivi că o mănușă, dar poate așteaptă un îndemn , o sugestie , o împingere de la spate din partea unui om cu certe realizări și importante funcții publice , cu alte cuvinte, un mentor politic. Fara discuție, detractorii care atrag atenția asupra micilor sale greșeli gramaticale sau stilistice sunt niste invidiosi . Mult succes mai departe domnule Chituta , sper sa urcați cat mai sus pe scara socială!
Raspunde

Marcel

Acum 2 ani

Nu trebuia să a curețe! Păcat de timpul pierdut! ""Voluntarii"" cred că sunt tot de la muzeu, plătiți și amenințați că dacă nu fac treabă li se ""reduc"" posturile din schemă!! Trebuia o macara, o basculanta grea și dusă la fier vechi!! Primăria,CJ, Iohannis și gloata de slugarnici o să mai aibă surprize de genul acesta!! Sper!!!
Raspunde

Ombl

Acum 2 ani

vezi ma bruchi? tot slugarnici au ramas romanii, ti-a curs din gura si au venit repede sa te curete. Ai grija data viitoare cand mananci curcubeu, ca de la diluant ti se strica camasuta!
Raspunde

Lupsea

Acum 2 ani

Lipsa de educație și a informației adevăratei istorii s-a văzut și la alte popoare precum americanii, care au distrus statuia lui Abraham Lincoln după ce a fost ucis Floid un negru de către polițiști !! Urmează să aducem osanale neocomuniștilor !!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus