Duminică,
08.09.2024
Cer Senin
Acum
27°C

Unde ajung deșeurile când nu le mai sortăm? În câmp, cu costuri mari

Unde ajung deșeurile când nu le mai sortăm? În câmp, cu costuri mari

În loc să fie sortate în vederea reciclării, cea mai mare parte a deșeurilor reciclabile generate de sibieni ajung la o groapă de la marginea orașului. Unde sunt acoperite cu pământ.

Deșeurile reciclabile precum ar fi plasticul, hârtia, metalul sau sticla pe care sibienii le sortează în recipientele aferente fiecărui tip sunt reintroduse în circuitul economic. Adică după o serie de procedee, sunt folosite din nou ca materie primă pentru producția de diferite bunuri: de la pungi (din plastic ori hârtie reciclată), la haine, decorațiuni și așa mai departe.

Însă, la Sibiu, deocamdată, doar 12 procente din cantitatea de deșeuri reciclabile produse de sibieni este și corect sortată, prelucrată și reintrodusă în circuitul economic. Restul, ajung la groapa de gunoi.

Groapa de gunoi a Sibiului se vede și din satelit. Este amplasată la doi km de localitatea Cristian și la patru km de orașul Sibiu

Groapa se umple mai repede decât se estima

Depozitul ecologic de deșeuri menajere și industriale Cristian este denumirea oficială a gropii de gunoi a Sibiului. Adică a locului în care ajung deșeurile care nu au mai fost reciclate de către sibieni ori care nu au mai fost transformate în compost. În mod normal, aici ar trebui să ajungă doar deșeurile reziduale, adică cele care nu mai pot fi reciclate ori transformate în compost. Din păcate, din cauza gradului redus de colectare selectivă a sibienilor, la Cristian ajung și cantități mari de deșeuri reciclabile.

Într-un mod cât mai simplu expus, depozitul de la Cristian înseamnă mai multe gropi de dimensiuni mari (care în termeni specific sunt denumite ”celule”), pe fundul cărora este așternută o membrană din cauciuc, care să reducă din scurgerile generate de fermentarea deșeurilor. După ce o groapă se umple, aceasta este acoperită cu pământ și cu o serie de instalații care au rolul de a capta gazele generate din descompunerea deșeurilor de-a lungul timpului. Aceste gropi vor rămâne permanent pline cu deșeuri, având în vedere că unele – precum sticla – nu se reintegrează niciodată în circuitul natural.

Acest depozit ecologic de la Cristian a fost pus în funcțiune în luna aprilie a anului 2004. Urma să aibă cinci celule (gropi de gunoi) care – conform estimărilor de atunci – s-ar fi umplut de tot în jurul anului 2034. Asta pentru că în cele cinci celule (gropi de gunoi) cu o suprafață de mai bine de 12 ha ar fi urmat să încapă 1,9 milioane de metri cubi de deșeuri. Sau, altfel spus, în aceste celule ar fi încăput conținutul a aproape 90.000 de mașini de transportat deșeurile.

Însă cantitățile de deșeuri generate de sibieni, combinat cu faptul că cea mai mare parte a sibienilor refuză să sorteze în mod corect deșeurile, a făcut ca celule gropii de gunoi de la Cristian să se umple mult mai repede. Din cele cinci celule proiectate în 2004, până acum au fost construite patru, dintre care trei sunt deja pline. Cel târziu anul viitor urmează să se umple și cea de-a patra, urmând să fie săpată și cea de-a cincea celulă. Care, în mod evident, se va umple mult mai repede de anul 2034.

Prin urmare, în viitorul extrem de apropiat va trebui identificat terenul pentru un nou depozit de deșeuri, un lucru care va fi costisitor, dar și dăunător pentru mediu.

Plus costuri mari

Pentru fiecare tonă de deșeu depozitat la Cristian, sibienii plătesc câte 80 de lei (valoare care urmează să crească din cauza creșterii prețurilor). Dar, pe lângă acești 80 de lei, sibienii mai plătesc alți 80 de lei, sub forma unei amenzi.

Amenda este dată de o instituție națională – Administrația fondului de mediu – pentru faptul că sibienii nu sortează suficient de corect deșeurile reciclabile și cele biodegradabile. Iar pentru că nu le sortează, acestea ajung la groapa de gunoi, lucru deloc prietenos cu mediul.

Tocmai de aceea este de așteptat ca noile generații să fie mult mai responsabile în ceea ce privește mediul. Iar tinerii sibieni de azi să ajute la reducerea cantităților de deșeuri care, în final, ajung la groapa de gunoi.

Acest material a fost publicat în cadrul proiectului ”Lăsați copiii să vă vorbească despre deșeuri”

 

Acțiune cofinanțată de Primăria municipiului Sibiu

Acțiune cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu

 

Proiect sprijinit de:

SOMA

OASIS

AZETS

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2988

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus