Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
15°C

Actualizare: Juristul de la Urbana a cerut șpaga de la săraci în piață. ”200 de euro pentru mine și câte 500 împart”

Actualizare: Juristul de la Urbana a cerut șpaga de la săraci în piață. ”200 de euro pentru mine și câte 500 împart”

Procurorii sibieni l-au reținut în cursul zilei de joi pe un angajat al societății de administrare a fondului locativ al municipiului Sibiu pentru că ar fi pretins o șpagă de 1.200 de euro pentru a înlesni accesul unei familii cu venituri reduse la o locuință socială.

Actualizare 11:00 Potrivit unui comunicat remis redacției Turnul Sfatului de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, cea de la care consilierul juridic al Urbana a cerut 1.200 de euro șpagă a depus dosar pentru obținerea unei locuințe sociale încă din 2019. 

În ziua de marți a acestei săptămâni, Daniel Constantin Ilie, consilierul juridic din cadrul Urbana săltat de procurori, a contactat-o pe femeia care căuta o locuință socială pentru familia ei. ”A fost contactată, prin intermediul aplicației de internet WhatsApp, de către numitul I.D.C., consilier juridic în cadrul Urbana Sibiu, sub pretextul completării acestui dosar. Denunțătoarea s-a conformat solicitării funcționarului public și s-a întâlnit cu numitul I.D.C., inițial, în data de 02.11.2021 și  apoi în data de 03.11.2021, iar cadrul discuţiilor purtate, numitul I.D.C. a precizat că, în schimbul sumei de 200 de euro primită cu titlu de mită, ar putea să își exercite atribuțiile sale de serviciu în legătură cu atribuirea unor locuințe sociale într-o manieră aptă a o favoriza pe această mituitoare, în sensul atribuirii către aceasta a unei locuințe sociale. Ulterior, numitul I.D.C. a mai solicitat plata sumei de 1000 de euro cu titlu de preț al influenței, asigurând-o pe denunțătoare că, în schimbul acestei sume de bani, va interveni pe lângă ceilalți doi funcționari din cadrul Urbana S.A. Sibiu care fac parte din comisia de atribuire a locuințelor sociale din municipiul Sibiu, care i-ar fi cunoscuți lui și pe care i-ar determina să o favorizeze pe aceasta”, descriu procurorii în comunicatul remis redacției.

Practic, Daniel Constantin Ilie a arătat că își ține lui 200 de euro șpagă, restul de câte 500 urmând a fi împărțiți. Există însă suspiciunea ca aceasta să fie doar o strategie a consilierului juridic pentru a obține sume mai mari de bani pentru el.

A luat șpaga după ședință

În cursul zilei de joi, 4 noiembrie 2021, la sediul societății Urbana a avut loc ședința lunară a Comisiei sociale a Consiliului local Sibiu. Comisie care, în cele din urmă, repartizează locuințele sociale și în cadrul căreia consilierul juridic al Urbana SA este membru. Imediat după încheierea acestei ședințe, Daniel Constantin Ilie s-a întâlnit cu femeia care aștepta de doi ani repartizarea unei locuințe sociale. Și care, după ce i s-a cerut șpagă, a alertat Serviciul Județean Anticorupție. Întâlnirea a avut loc la intersecția străzilor Nicolae Iorga cu Mihgai Viteazul. ”A invitat-o în interiorul autovehiculului său, după care au plecat spre zona Pieţei Cibin din municipiul Sibiu. În momentul în care au ajuns în proximitatea Pieţei Cibin, potrivit înţelegerii anterioare, numitul I.D.C. a primit de la colaboratoarea cu identitate reală C.C.I. suma totală de 6.000 de lei pretinsă de către acest angajat Urbana S.A. Sibiu cu titlu de mită şi respectiv preţ al influenţei, în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu în legătură cu atribuirea unor locuinţe sociale, dar şi în vederea exercitării unor influenţe spre a-şi determina colegii din cadrul S.C. Urbana S.A. Sibiu să îi soluţioneze favorabil cererea denunţătoarei, sumă ce a fost ulterior ridicată de la acesta de organele de urmărire penală, cu ocazia constatării în flagrant a faptelor de corupţie”, mai descriu procurorii în comunicatul remis redacției Turnul Sfatului.

Sediul Urbana SA Sibiu. De unde, în cursul zilei de ieri, Ilie s-a dus să-și încaseze șpaga

Luare de mită și trafic de influență sunt cele două infracțiuni pentru care lui Daniel Constantin Ilie i-a fost deschis dosar penal. Juristul Urbana a fost reținut pentru 24 de ore ”urmând a fi dispuse măsuri preventive”. 

”Este răspunderea lui”

Articolul inițial. Potrivit informațiilor confirmate din surse oficiale pentru Turnul Sfatului, este vorba chiar de un jurist din cadrul societății Urbana, Daniel Constantin Ilie. Acesta ar fi pretins suma de bani pentru a influența membrii Comisiei Sociale din cadrul Consiliului local Sibiu în ceea ce privește repartizarea unei locuințe sociale.

Contactat de Turnul Sfatului, Mircea Ovidiu, directorul general al societății Urbana a ținut să delimiteze acțiunile celui reținut de societatea pe care o conduce. ”Este răspunderea lui strict personală. Nu este dovedită de nimeni legătura între persoana fizică și societatea noastră sau alți angajați din societatea noastră”, a declarat Mircea Ovidiu.

Urbana este o societate al cărei unic acționar este Consiliul local Sibiu. Consiliu care, prin intermediul Comisiei sociale, repartizează locuințe sociale sibienilor cu situații materiale precare. Din Comisia socială, condusă în prezent de consilierul local Sara Konnerth (FDGR), fac parte reprezentanți ai tuturor formațiunilor politice reprezentate în Consiliul local. ”Nu știu de această situație, noi tocmai ieri am avut o ședință la Urbana a Comisiei Sociale și era toată lumea prezentă. Mi-e greu să cred și să înțeleg o astfel de situație, din moment ce la Comisie noi am început de anul trecut o amplă muncă: erau sute de dosare rămase din urmă, pe care le-am analizat cu toții. Și nu văd cum o persoană ar fi putut să influențeze toți ceilalți membri”, declară Alexandru Dumbravă, viceprimar al Sibiului și, totodată, membru în Comisia Socială. Comisia numără nouă membri.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

John Doe

Acum 1 an

"Nu este dovedită de nimeni legătura între persoana fizică și societatea noastră". Interesant răspuns ;)
Raspunde

Klau$s

Acum 1 an

La companiile de stat trebuie sa furi pentru sefi ca sa se mentina in functii, daca furi pentru tine te salta.
Raspunde

Marcela

Acum 1 an

Ce raspuns de rahat a dat si directorul Urbana! Desteptul asta venit din BCR, specialist in transport local si apa-canalizare unde a ajuns ca slugoi al primaritei Fodor! Pana cand vom mai tolera astfel de specimene? Control la TOATE societatiile primariei! Afara cu pilosii ce le conduc! Rusine, Primaria Sibiu, se vad roadele modului in care gestionati orasul!
Raspunde

Traian

Acum 1 an

Acum sa-l vedem pe fostul turnător al securității,cum o drege, doar și el a făcut ceva pe aranjatul de concurs la Tursib.
Raspunde

McD

Acum 1 an

Toate institutiile din subordinea Consiliului Local Sibiu sunt in aceeasi cloaca...e greu sa ajungeti cu investigatiile ca sa vedeti cine sunt adevaratii mafioti....consilieri locali, directori, presedinti....este o retea foarte bine pusa la punct care are ramificatii peste tot in institutiile publice...ati descoperit doar o picatura din ocean...
Raspunde

Nina

Acum 1 an

Consilierul juridic a invatat de la domnul director ... si dansul incaseaza bani pentru diverse servicii... Trebuie dus la detectorul de minciuni ... Sau să jure pe biblie că nu a făcut și el la fel că juristul lui! Sa le fie rușine că cer de la oameni necăjiți!!! Rusinica domnule director M.O.
Raspunde

Gusti

Acum 1 an

Se zvonește că și directorul ar fi luat de la săraci, când *** scăpăm de șleata asta de comuniști, cine naiba îi ține în funcție și cum au aranjat concursul de ocupare a postului,gura târgului zice că aceeași firmă de organizare a concursului pentru ocuparea postului de director au pus-o și la Tursib, acolo directori sunt oamenii primăriței! Rușine Doamna primar că susții așa ceva!!! De fapt ești că și ei!!!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus