Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

Noile reguli impuse de Aeroportul Sibiu nemulțumesc și clienții și taximetriștii. „Dacă plătesc, îmi rezerv măcar dreptul de a-mi alege șoferul”

Noile reguli impuse de Aeroportul Sibiu nemulțumesc și clienții și taximetriștii. „Dacă plătesc, îmi rezerv măcar dreptul de a-mi alege șoferul”

Regulile impuse de Aeroportul Internațional Sibiu taximetriștilor au început să stârnească nemulțumiri printre clienți. Este și cazul unei sibience care zilele trecute se arăta nemulțumită de faptul că, potrivit regulilor impuse de aeroport, clienții nu-și pot alege șoferul cu care doresc să ajungă la destinație. Asta pentru că parcarea în care stau taxiurile este delimitată cu stâlpi de plastic, care le permit șoferilor să plece doar în ordinea în care sunt poziționați.

O sibiancă a povestit pentru Turnul Sfatului experiența pe care a avut-o în momentul în care, după ce a coborât din avion, a decis să meargă în stația de taxi pentru a alege un șofer care să o conducă acasă. Aceasta spune că nu a dorit să se urce în mașina primului taximetrist pentru că nu îi inspira încredere. A mers la a doua mașină, dar, din nou, nu a fost mulțumită de condiții.

„Taxiurile sunt așezate unul după altul, iar tu, clientul, trebuie să alegi în ordinea poziționării lor. Pentru acest lucru au făcut chiar o bandă pe care au delimitat-o cu niște stâlpi de plastic și practic tu ești obligat să-l iei pe primul venit. Nu am vrut să iau primul taxi pentru că șoferul nu mi-a inspirat încredere, avea o glugă pe cap, mi se părea mai degrabă pregătit pentru o răpire, motiv pentru care am refuzat să mă urc în taxiul lui. Am încercat să-l luăm pe următorul, dar din nou, nu am fost mulțumită de condiții. Astfel, am decis să ne urcăm în al treilea”, povestește aceasta.

„Dacă plătesc, îmi rezerv măcar dreptul de a-mi alege șoferul”

Femeia spune că după ce a mers la următorul taxi, l-a rugat pe șofer să vorbească cu colegii săi pentru a muta mașinile. Totodată, aceasta explică faptul că nu i se pare un lucru normal să fie obligată să meargă cu primul șofer din coloană, fiind un serviciu care nu este gratuit și pentru care nu plătește municipalitatea.

„Bărbatul era foarte derutat și ne spunea că nu putea să plece de pe loc. I-am spus să-și roage colegii să meargă în față pentru a putea să iasă și mi-a spus că nu poate, că e obligatoriu să iau primul taximetrist. I-am explicat că nu poate fi obligatoriu pe banii mei. Când voi avea taxiul gratis, nu voi mai comenta, dar dacă plătesc, îmi rezerv măcar dreptul de a-mi alege șoferul. Nu plătește municipalitatea pentru acest serviciu. Nu te duci să-ți cumperi niște pantofi care sunt puși în ordine pe raft, îi iei pe cei care îți plac și ți se potrivesc. Trebuie făcut ceva pentru că nu mi se pare normal să ți se impună să te urci cu cineva în mașină numai pentru că este primul poziționat. Într-un final, când a văzut că nu are ce să facă, șoferul i-a rugat pe ceilalți doi să mute mașinile mai în față pentru a putea să aibă loc. Le-a spus că doamna face scandal. Cam asta a fost toată povestea. Pentru un oraș precum Sibiul nu mi se pare normal să se întâmple așa ceva”, concluzionează femeia.

Nici taximetriștilor nu le convine situația

De cealaltă parte, taximetriștii spun că nici lor nu le convine situația. De multe ori, după cum povestesc aceștia, se face o înțelegere între șofer și client. Dacă clientul preferă un anumit taximetrist va aștepta câteva zeci de minute până când mașinile colegilor lui vor fi ocupate și vor pleca din parcare. De asemenea, taximetriștii spun că un motiv pentru care sunt puși acei stâlpi este ca șoferii să nu mai poată refuza cursele scurte.

„Nici nouă nu ne convine. Poți să vorbești cu șoferul taxiului în care vrei să te urci dacă nu-ți place de primul. Vorbești cu el, aștepți până pleacă cele de dinaintea ta, îți aștepți rândul și te urci în mașină. Și aici sunt alte lucruri la mijloc. Sunt șoferi care te refuză pentru că mergi pe o distanță prea mică, ei așteaptă să ia o cursă mai lungă. Din cauza asta au pus stâlpii acolo. Dacă nu erau stâlpii laterali, clientul putea să-și aleagă mașina, dar nu poți ieși de acolo pentru că trebuie să-ți aștepți rândul, să mergi unul lângă altul”, povestește un șofer de taxi din Sibiu.

Un alt șofer de taxi spune că oamenii se uită mai întâi la șofer și după aceea se urcă în mașină. Același lucru îl face și el atunci când alege să meargă cu un taxi. „La noi doar la aeroport avem această situație pentru că așa e politica aeroportului. Nu e politica noastră. Clientul poate să vină la tine chiar dacă ești mai în spate. Să zicem că sunt ultimul și clientul vine la mine, eu pot să dau cu spatele, dar nu e în regulă pentru colegii mei să fac acest lucru pentru că deja nu se mai respectă rândul. Eu sunt de părere că omul trebuie să aleagă ce taxi vrea până la urmă. În Sibiu, lumea optează pentru o anumită firmă pentru că și-a făcut deja o părere despre ea. Și eu dacă merg cu un taxi mă uit prima dată la șofer și apoi mă urc în mașină”, spune un alt șofer de taxi din Sibiu.

Regulile aeroportului

Conform legislației în vigoare, preluarea clienților din Aeroportul Internațional Sibiu se face în ordinea așteptării taxiurilor. Redăm mai jos răspunsul din partea Aeroportului Internațional Sibiu cu privire la regulile aplicate pentru taximetriști:

 - Activitatea transportului de persoane în regim de taxi în incinta Aeroportului International Sibiu este reglementată considerând prevederile Legii nr. 38/Z003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, cu modificările și C0mpletările ulterioare. Regulamentul aplicabi! este disponibil pe website-ul regiei în meniul Pasageri, secțiunea Acces - TAXI, care poate fi consultat la următorul link: https://www.sibiuairport.ro/ro/info/taxi/;

- Conform Legii nr, Z65 din 19 iulie 2007 pentru modificarea și completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere Articolul 24 alin. 3 ,„Locurile de așteptare vor fi special dotate și amenajate cu peron de îmbarcare pentru clienți. Preluarea clienților din aeroport (...) se va realiza(...) În ordinea așteptării taxiurilor. Este interzisă practica de abordare a clienților în interiorul aeroportului de către taximetriști sau interpuși ori îmbarcarea clienților în altă ordine decât în ordinea precizată”,

- Precizăm faptul că în cadrul Regulamentului aplicabil pentru desfășurarea transportului de persoane în regim de taxi în incinta Aeroportului International Sibiu la ART. 8 sunt tratate aspectele cu privire la „Accesul, staționarea și preluarea clienților din locul de așteptare”

- Legislația și reglementările cu privire la desfășurarea activității în regim taxi aplicabile la nivelul aeroportului din Sibiu sunt valabile și la nivelul celorlalte aeroporturi din România.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marilen Rupa

Acum 6 luni

Am impresia ca doamna cauta altceva decat un sofer care sa o duca acasa. A discriminat soferii pe baza de criterii personale, lucru cam neeuropean si necivilizat.
Raspunde

Cineva

Acum 6 luni

Cei mai “umblati” prin afara ar trebui sa stie ca prin alte tari civilizate deja a devenit o chestiune de bun simt sa te imbarci in primul taxi din linie….
Raspunde

Stanciu

Acum 6 luni

Prin alte tari civilizate soferul nu pune manele doar in maieu, cautandu-si jumatatea de sandwisch sub picioarele clientului. Se vede instant la noi care sofer e serios si care nu. Trebuie sa lasam populatia sa-i resplateasca pe cei care sunt seriosi. Mai umblatule :))
Raspunde

Asd

Acum 6 luni

de acrod cu tine doar ca in alte tari exista si o eticheta in privinta soferului de taxi si a masinilor din punct de vedere al conditiilor pe care le ofera si la sofer sa faptului ca trebuie sa fie imbracat decent, cu o atitudine cu mult bun simt ceea ce la noi putini soferi de taxi ofera...
Raspunde

Ssdfdgsdf

Acum 6 luni

cred ca cel mai bine ar fi sa inceapa lumea sa circule cu UBER sau BOLT si atunci vor incepe si taximetristii sa schimbe ceva in serviciile pe care le ofera...
Raspunde

@Stanciu

Acum 6 luni

Nu mai sunt nici prin Sibiu de-ăia, vorbești din sud
Raspunde

Aci Duțu

Acum 6 luni

mofturi de unii care se cred speciali că au fost în stare să ia odată avionul
Raspunde

Pop

Acum 6 luni

Ce prostii sunt astea ? In nici un aeroport mare european nu-ti alegi taxiul ci pleci obligatoriu cu primul ... care la randul lui e obligat sa respecte un standard....
Raspunde

PaulC

Acum 6 luni

Asta e o problema de ani de zile de cand au plasat stalpii acolo. De asemenea ar fi cazul sa va informati mai in detaliu pentru ca situatia este mult mai grava. De nenumarate ori am incercat sa iau primul taxi insa ce sa vezi.... Soferul statea in afara masinii si intreba la ce adresa vreau sa merg. Acei bisnitari de taximetristi te vor lua doar in situatia in care le spui ca vrei sa mergi in alta localitate iar daca alegi orice adresa din Mun. Sibiu iti raspund ca au comanda si asteapta client. Din acel moment totul se blocheaza pentru ca nu poti lua urmatoarele taxiuri. Desi am facut sesizari paznicilor si primariei nu s-a putut face nimic legal impotriva lor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alex

Acum 6 luni

Dar rasiști mai putem fi intre noi.
Raspunde

Bambolero

Acum 6 luni

da pe aeropurturile de unde vine tanti cu scandalul e altfel? poate chema taxi pe comandă sau ride-sharing, da nici așa nu poate alege șoferul după aspect
Raspunde

BON

Acum 6 luni

Una din soluţii ar fi: Obligarea taximetriştilor ca maşina să îndeplinească anumite condiţii de curăţenie şi miros ambiental, iar ei să aibă o ţinută vestimentară decentă cât şi o igienă impecbilă. Sau comandă pe loc la UBER sau BOLT...
Raspunde

Domn umblat prin Europa

Acum 6 luni

Multi taximetristi sunt aproape civilizati dar la fel de multi au masinile murdare pline de dezordine, mai lipsesc doar serpii ! Cel cu gluga este taximetrist prezent la toate cursele, te asteapta in trening cu gluga pe cap, cu miscari de aerisire a zonei intime, probabil de la clocitul in masina. Peisajul este cu adevarat european, pentru toti cei care apara aceste ipostaze sibiene le doresc o calatorie alaturi de acest "prim taximetru", vor fi sigur incantati de atmosfera si de companie !
Raspunde

Prenume

Acum 6 luni

Eu cred ca persoanele de mai sus nu au circulat cu taximetristi din aeroporturile romanesti. Eu am lucrat aproape 7 ani in Aeroportul Otopeni si Baneasa; pe urma nu am mai avut birou in aeroport, dar am mers constant cu taximetristii de prin aeroporturi (OTP, CJ, SBZ). De multe ori, cand intrebi daca taximetristul e dispus sa te duca undeva in oras, el iti cere un pret mult mai mare decat cel pe care l-ar afisa aparatul de taxare sau nu vrea sa te duca pentru ca este o cursa prea scurta pentru el. Mentionez ca, dupa aparatul de taxare, o cursa de la SBZ la domiciliul meu nu costa mai mult de 24-26ron iar cel mai modest taximetrist speculant mi-a cerut 40ron. Problema, cred eu, nu este rasismul / xenofobismul ci nivelul scazut de educatie al conationalilor nostri si, in egala masura, puteti fi siguri ca si taximetristii de prin aeroporturile RO au povesti nu tocmai frumoase despre diversi clienti pe care i-au avut, veniti de la munca grea (constructii / agricultura) sau infractiuni acasa...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pintilie

Acum 6 luni

...și ăsta e articol de ziar normal...
Raspunde

Gheorghe Purice

Acum 6 luni

Bolt si Uber, asteptat frumos la iesirea din aeroport. Simplu si elegant si mai ieftin by the way
Raspunde

Atentie rechini

Acum 6 luni

atentie mare, cei ce stau acolo sunt toti rechini. deabia asteapta prada usoara, in special straini. dar dau tepe fara jena si romanilor. am dat de o rechina cu o skoda fabia nr SB UBP, zicea ca nu ii merge ceasul si cand sa cobor mi a cerut 200 lei pt o cursa pana in centru. dupa negocieri a scazut la 50 lei, oricum dublu fata de o cursa normala. aeroportul nu face nimic sa elimine banditii din schema, cred ca sunt mana in mana cu angajati ai aeroportului. va sfatuiesc sa iesiti din aeroport in statia de autobuz si sa chemati acolo taxi, pe comanda nu se dau tepe asa usor. E incredibil ca de atatia ani exista bataia asta de joc cu taximetristii din aeroport. Acolo trebuie facute flagrante si cei prinsi cu jegmaneala luat direct atestatul si carnetul pe 5 ani. Hoti la drumul mare, atentie!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus