Vineri,
28.01.2022
Innorat
Acum
2°C

Autostrada Sibiu – Pitești: 8 kilometri în aproape doi ani. Se lucrează pe două din cele cinci secțiuni

Autostrada Sibiu – Pitești: 8 kilometri în aproape doi ani. Se lucrează pe două din cele cinci secțiuni

Procedurile stufoase, birocraţia şi contestaţiile din ultimii ani au făcut ca la ora actuală pe doar două dintre cele cinci secţiuni ale viitoarei autostrăzi Sibiu – Pitești să se lucreze, în condiţiile în care 85% din finanţarea totală pentru autostrada Sibiu-Piteşti este asigurată din fonduri europene nerambursabile, scrie Adevărul.

Contractul pentru proiectarea şi execuţia secţiunii 4 a fost semnat abia la începutul acestei luni. Pe secţiunea 1 Sibiu-Boiţa, cu o lungime de 13,7 kilometri, stadiul fizic al lucrărilor este la 53,51%.

Practic, au fost finalizaţi aproximativ 7 kilometri de autostradă. Lucrările de construcţie pe lotul 1 Sibiu – Boiţa au fost demarate oficial în primăvara anului 2020, iar contractul de proiectare şi execuţie pentru această secţiune, cu o valoare de 612.647.863,28 lei, fără TVA, a fost semnat în data de 14 aprilie 2019, între CNAIR şi compania Porr Construct SRL.

În ceea ce priveşte secţiunea 2 Boiţa-Cornetu, (în lungime de 31,33 kilometri), CNAIR a anunţat pe 20 octombrie a.c. că a primit o singură ofertă la licitaţia pentru proiectarea şi execuţia acesteia, fiind vorba de o asociere compusă din două firme din Turcia. Valoarea estimată a contractului pentru secţiunea 2 este de 4,63 miliarde de lei fără TVA.

Pe 9 noiembrie a.c., CNAIR SA a prelungit termenul de depunere a ofertelor pentru proiectarea secţiunii 3 Cornetu-Tigveni, până la data de 20 ianuarie 2022. Conform reprezentanţilor CNAIR, această decizie va permite ca perioada pentru depunerea ofertelor să fie proporţională cu volumul de informaţii suplimentare care vor fi aduse la cunostinţă operatorilor economici prin clarificările ce urmează să fie publicate.

Cu o valoare estimată cuprinsă între 5,3 miliarde de lei şi 5,8 miliarde de lei, secţiunea 3 va avea o lungime de 37,4 kilometri.

În ceea ce priveşte contractul pentru proiectarea secţiunii 4 Tigveni-Curtea de Argeş, acesta a fost semnat de abia pe 9 noiembrie a.c., după ce şi ultima contestaţie depusă a fost respinsă.

Secţiunea are o lungime de circa 10 kilometri, iar valoarea contractului este de 1,6 miliarde de lei fără TVA, iar durata este de 60 de luni, dintre care 16 luni perioada de proiectare şi 44 de luni perioada de execuţie a lucrărilor.

Acum aproape trei luni, pe 1 septembrie, au început lucrările la secţiunea 5 Curtea de Argeş-Piteşti, secţiune cu o lungime de 30,35 kilometri. La ora actuală, potrivit oficialilor CNAIR, stadiul fizic al lucrărilor la secţiunea 5 este de 3,87%, ceea ce înseamnă puţin peste un kilometru.

Durata de realizare a tronsonului 5 (în lungime de 30,35 kilometri) al viitoarei autostrăzi Sibiu - Piteşti este de 60 luni, dintre care 12 luni perioada de proiectare şi 48 de luni pentru execuţia lucrărilor. Traseul începe la Curtea de Argeş şi continuă paralel cu râul Argeş până la centura municipiului Piteşti.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Luca

Acum 2 luni

cum se calculeaza "stadiul fizic"?
Raspunde

Andrei

Acum 2 luni

Calcule de ziariști de la Adevărul...faptul ca sunt la 53% nu însemna că sunt făcuți 8 km, însemna că asta e faza lucrărilor procentual...fiecare element are "x"%....după logica voastră suntem la jumătatea lucrării deci mai durează încă pe atât sa fie gata.. ce sa vezi la anulbe gata nu peste 2-3 ani
Raspunde

Kokos

Acum 2 luni

As dori sa ne arătați doua filmulețe, unul cu cei 7 km finalizați din lotul 1 și unul cu kilometrul finalizat din lotul 5!!!. Faceți niște calcule foarte simpliste, autostrăzile nu se construiesc așa , cu kilometrul, un sector se finalizează cu totul , la sfârșit.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus