Duminică,
13.10.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Cea mai importantă investiție a Sibiului din anii '60 încă deservește sute de mii de sibieni

Cea mai importantă investiție a Sibiului din anii '60 încă deservește sute de mii de sibieni

În perioada de înflorire a perioadei comuniste în România, la Sibiu a avut loc cea mai importantă extindere a capacităților de transport și tratare a apei pentru orașul nostru. În anul 1960, Întreprinderea comunală Sibiu comandă Institutului pentru Planuri de Amenajare și Construcții Hidrotehnice București un proiect de alimentare din apele de suprafață ale Cibinului. Astfel, cea mai importantă extindere a capacităților de transport și tratare a apei pentru Sibiu a venit în 1965, când, pe râul Cibin, în amonte de localitatea Gura Râului, a fost realizată o captare, o aducțiune de 14,1 kilometri cu un diametru de 600 mm și o stație de tratare a apei în apropierea orașului, la ieșirea către localitatea Poplaca. Capacitatea de tratare a uzinei „Dumbrava” era de 480 l/secundă, fiind sporită în urma unor lucrări de extindere ulterioare, în anul 1977, la 1440 l/secundă.

„Valoarea investiției a fost de 63 milioane de lei, fiind cea mai importantă lucrare de gospodărire comunală a Sibiului. Primii ani de exploatare au fost marcați de numeroase avarii ale aducțiunii de la Gura Râului, precum și ale decantoarelor radiale, generate de instabilitatea terenului pe care au fost realizate”, se arată în cartea „Apa Sibiului” de Thomas Roth, Eugen Solomon și Camelia Cristea.

În anul 1979, este pusă în funcțiune o nouă aducțiune, de 1000 mm, care alimenta Stația de tratare Sibiu cu apă provenind de la Acumularea Gura Râului, complex hidroenergetic ce putea stoca 15,5 milioane metri cubi de apă. Rolul acumulării era acela de a atenua viiturile produse în timpul ploilor și a topirii zăpezii, de a produce energie electrică pentru localitățile învecinate și de a asigura un debit de 1.440 l/secundă Stației de tratare a apei Dumbrava.

Un secol de alimentare cu apă a Sibiului

Prima sută de ani de existență a distribuției centralizate a apei în Sibiu a fost marcată pe 27 și 28 octombrie 1994. La vremea respectivă administrarea rețelei se făcea de Agenția Apă Canal, componentă a Regiei Autonome de Gospodărie Comunală și Locativă Sibiu, formă care a existat până în 1998, când agenția s-a transformat în societate comercială.

Accesarea de fonduri europene pentru lucrări de reabilitare și extindere

În anul 2002 a fost aprobat Proiectul privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și al canalizării din municipiul Sibiu, finanțat din fonduri Ispa. Lucrările au început în 2004 și au vizat reabilitarea Stației de tratare a apei „Dumbrava”, a Stației de epurare, reabilitarea și extinderea rețelelor de canalizare, precum şi contorizarea şi monitorizarea rețelelor de distribuție. Valoarea investiției se ridică la 37.588.000 euro, din care 25.560.000 euro grant din partea Uniunii Europene, 10.000.000 euro credit BERD, suportat de către Apă Canal Sibiu și garantat de municipalitatea sibiană şi 2.028.000 euro contribuție directă a societății Apă Canal Sibiu SA.

În 2009, peste 240.000 de locuitori beneficiau de serviciile societății Apă Canal Sibiu SA. Transformarea în operator regional a presupus preluarea serviciilor în două oraşe din județul Sibiu – Cisnădie și Avrig, precum și în municipiul Făgăraș din județul Braşov, Apă Canal Sibiu SA devenind al doilea operator din România cu servicii inter-județene. Pentru continuarea lucrărilor de modernizare în toate localitățile deservite, Apă Canal Sibiu SA a derulat un amplu proiect de extindere si reabilitare a infrastructurii prin POS Mediu de peste 100 de milioane de  euro, reușind să creeze premisele asigurării unor servicii de calitate pentru numeroase localități aflate în aria de operare.

În 2014, aria de operare a societății „Apă Canal” acoperea 29 de localități, cu o populație totală de 250.192 locuitori. Programele de dezvoltare și de investiții au continuat, astfel în anul 2014 a debutat al doilea ciclu financiar derulat prin Programul Operațional Sector Mediu, intitulat POIM. Conform Masterplanului aprobat în 2014 valoarea estimată pentru modernizările și extinderile de sistem din acest program a fost de 110.000.000 de euro, ajungând însă la aproape 200 milioane de euro, plus TVA, conform contractului de finanțare semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în 6 ianuarie 2021. Operatorul Apă Canal Sibiu își dorește în continuare ca toate investițiile să fie finalizate și ca standardele serviciilor din localitățile din aria de operare să se situeze la nivelul celor existente în municipiul Sibiu.

Ajungând în zilele noastre, peste 27 de milioane de euro este bugetul alocat de Apă Canal pentru înlocuirea conductei care transportă apa de la Gura Râului, la stația din Dumbrava Sibiului. Contractul scos la licitație zilele trecute are drept obiect și construirea unei noi aducțiuni pentru opt localități, aducțiune cu o lungime de 35 de km.

Apă Canal SA Sibiu a lansat licitația pentru atribuirea unuia dintre cele mai mari contracte din istoria sa, cu o valoare estimată la peste 136 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Contractul are drept obiectiv proiectarea și lucrările de înlocuire a aducțiunii de apă brută din barajul de la Gura Râului, până la Stația de tratare a apei potabile Dumbrava.

16,8 km ar urma să fie lungimea totală a acestei aducțiuni, care va avea un diametru de 600 de mm, pe o lungime de 3,6 km și, respectiv, de 700 de mm pe restul lungimii.

„Fără să fi fost programat special, în această lună de sărbătoare pentru noi, Apă Canal Sibiu a lansat licitația pentru atribuirea unuia dintre cele mai mari contracte din istoria companiei. Această investiție, la fel ca și cele desfășurate în trecut, va influența pozitiv viața sibienilor, înlesnind drumul spre sustenabilitate în alimentarea cu apă, obiectiv pe care compania noastră îl urmărește cu consecvență. Le mulțumesc cu această ocazie celor implicați, angajați sau parteneri ai companiei, care și-au adus aportul in pregătirea și derularea numeroaselor programe de investiții derulate în ultimii ani, pentru binele consumatorilor”, a declarat Vasile Maier, directorul Apă Canal Sibiu.

Apă Canal Sibiu SA serbează în data de 25 noiembrie 127 de ani de activitate.

Foto principală: Captură Youtube

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6756

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus