Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Cu vedere la Cibin: Primăria construiește un ansamblu rezidențial pentru tinerii specialiști care aleg Sibiul

Cu vedere la Cibin: Primăria construiește un ansamblu rezidențial pentru tinerii specialiști care aleg Sibiul

La doi ani de la organizarea unui concurs de idei urbanistice pentru un teren aflat pe marginea Cibinului, executivul local transferă acest teren către Urbana, pentru a demara construirea a aproximativ 200 locuințe de serviciu, în special.

”Semințele” acestui proiect au fost plantate în toamna anului 2019, când Primăria Sibiu organiza un concurs pentru un teren de 13.688 de mp, aflați în cartierul Turnișor, pe malul Cibinului (aproximativ în spatele fostei întreprinderi Roșu). Șase proiecte au fost selectate atunci din rândul celor propuse de către studenții Universității de Arhitectură ”Ion Mincu” din București. Cele mai bune idei ale acestor proiecte au fost adunate pentru a fi implementate de către administrația locală.

În ședința Consiliului local din această săptămână, primarul Astrid Fodor va propune consilierilor locali să aprobe transmiterea în concesiune a unei suprafețe de 11.000 de mp din terenul mai sus amintit. Scopul: ”dezvoltarea unui proiect de construire de locuințe”. Terenul ar urma să fie concesionat societății Urbana, al cărei unic acționar este orașul Sibiu, societatea fiind mandatată ”și pentru construirea de locuințe cu sprijinul statului, precum și a altor locuințe”.

”Ținând cont de numărul mare de solicitări venite din partea cetățenilor pentru obținerea unei locuințe, care depășește cu mult numărul spațiilor locative deținute de către Primărie, este necesară construirea de locuințe pentru tineri, sociale și de serviciu, în scopul soluționării cel puțin în parte a acestei probleme. Se urmărește atât îmbunătățirea sistemului de locuire, cât și acoperirea în timp a cererii de locuințe, destinate unor categorii de persoane defavorizate prevăzute de lege, cărora nivelul de trai nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței”, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre pentru transferul terenului în discuție.

Lucrările ar trebui să înceapă în cel mult cinci ani

8,46 de milioane de lei este valoarea celor 11.000 de mp de teren propuși să fie concesionați societății Urbana. Terenul aflat în zona străzilor Grâului, Orzului și Ovăzului urmează să facă obiectul unui plan urbanistic zonal, de a cărui realizare vor fi responsabili reprezentanții Urbana. ”Structura, respectiv tipul de locuințe se va stabili ulterior de către Consiliul local al municipiului Sibiu”.

De altfel, proiectul propus de Primărie consilierilor locali include anumite condiții. ”Este necesară stabilirea unor condiții și obligații în sarcina concesionarului, pentru ducerea cu succes la implementarea acestui proiect”. Iar o astfel de condiție este ca lucrările de construire a ansamblului să înceapă ”în maxim cinci ani”. ”În caz de nerespectare a acestei condiții, dreptul de administrare va înceta de drept”.

În urmă cu doi ani, Primăria Sibiu a selectat șase din cele 34 de propuneri făcute de studenți pentru viitorul ansamblu

Și grădiniță

În cadrul concursului de proiecte organizat de Primăria Sibiu pentru terenul în discuție acum doi ani, au fost prezentate și variantele de echipare edilitară a acestui teren. În cazul celor 200 de locuințe, accentul va fi pus pe amenajarea unor locuințe destinate închirierii specialiștilor cărora li se oferă varianta unui serviciu în Sibiu. Și cărora, pentru o anumită perioadă, să le poată fi oferită o locuință de serviciu în acest nou ansamblu. 

”Vrem să fie un proiect frumos pentru tineri specialiști care vin în Sibiu, sunt la început de drum și n-au încă bani pentru ca să-și cumpere o locuință”, explica primarul Astrid Fodor, pentru Turnul Sfatului, în 2019.

Conform datelor prezentate în octombrie 2019, din cele aproximativ 200 de apartamente, o treime ar trebui să fie garsoniere, jumătate – apartamente cu două camere și restul, apartamente cu trei camere. 

Tema de proiectare prezentată atunci de administrația locală prevede amenajarea în viitorul ansamblu și a unei grădinițe cu 90 de locuri, care să poată fi amenajată la parterul unora din viitoarele clădiri, spațiu comercial, de socializare, parcări și spații verzi.

Fondurile necesare ridicării unui astfel de ansamblu rezidențial ar urma să fie din finanțări atrase.

Notă: În forma inițială a articolului, concursul organizat de Primăria Sibiu a fost denumit, eronat, ”concurs de soluții”. În sensul prevăzut de legislație, concursul de soluții este o procedură de achiziții pentru servicii de proiectare, procedură care se încheie cu semnarea unui contract (cum a fost cazul, ușor interpretabil, e adevărat, al PUG-ului Sibiului). Prin prisma acestor noțiuni, mai corect spus este că Primăria Sibiu a organizat în octombrie 2019 un ”concurs de idei”, și nu un ”concurs de soluții”.

Citește și 6 idei despre cum ar putea arăta un nou complex de locuințe în Sibiu. Primăria pune la bătaie terenul

Sursa foto principală: Google Earth

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Teo

Acum 2 ani

Tinerii specialisti care aleg Sibiul,pot sa-si cumpere locuinte de pe piata libera asemeni miilor de semeni ai lor si sa nu beneficieze de avantaje ca urmare a unor pile sau relatii, sistem de care am sperat ca vom scapa .
Raspunde

Elzorab

Acum 2 ani

Primaria nu e in stare sa intrtina orasul in forma care e daramite sa construiasca lucruri noi. Totul se pierde la faza de studii, proiecte . Nimic nou sub soare.
Raspunde

Miki maus

Acum 2 ani

Inceputul e promitator, sa vedem finalizarea. Ce ne facem cu tinerii care pleaca din Sibiu si din tară?
Raspunde

Aurel Metrescu

Acum 2 ani

Locuintele lor vor fi nationalizate si oferite tinerilor specialisti care aleg Sibiul, adica celor care aleg sa lucreze in institutiile statului, sa nu fie loc de interpretari.
Raspunde

Teo

Acum 2 ani

Adica, pt. fratiorii nostri din Valcea?
Raspunde

Astrid Fodor, acasa!

Acum 2 ani

Noi, sibienii cu pedigree si sasofili, speram ca lucrarile sa fie executate de Werner Keul, care de fapt sa si primeasca constructiile gratis!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus