Joi,
29.09.2022
Parțial Noros
Acum
17°C

6 idei despre cum ar putea arăta un nou complex de locuințe în Sibiu. Primăria pune la bătaie terenul

6 idei despre cum ar putea arăta un nou complex de locuințe în Sibiu. Primăria pune la bătaie terenul

Primăria Sibiu vrea să construiască un complex de locuințe sociale și de serviciu și a apelat la studenții de la Arhitectură de la București cărora le-a solicitat viziunea lor despre cum ar putea arăta acesta. Terenul pe care ar urma să fie ridicate locuințele se află în cartierul Turnișor și aparține municipiului. Șase proiecte au fost prezentate astăzi primarului Astrid Fodor, două dintre care au primit calificativul „îmi place foarte mult”. Deocamdată primarul nu a putut să ne spună suma maximă pe care o pun la dispoziție autoritățile locale pentru acest proiect.

Terenul pe care Primăria își propune ridicarea unui complex de locuințe sociale și de serviciu are suprafața de 13.688 mp, la care se adaugă terenuri de aproximativ 5.000 mp parțial grevate de ocupări abuzive și o concesiune și a căror întrebuințare parțială va fi stabilită pe parcursul derulării proiectului. Parcela se află în cartierul Turnișor, în vecinătatea DN1, iar accesul se face prin strada Grâului, fiind învecinată cu strada Orzului la vest, parțial inclusă în amplasament, și de strada Ovăzului la nord, latura de sud fiind mărginită cu râul Cibin - pe care municipalitatea a promis în ultima perioadă amenajarea acestuia, iar în zona respectivă intenționează să prelungească strada Grâului și să construiască un pod peste râu.

teren pentru locuinte turnisor

Programul proiectului de colaborare dintre Primăria Sibiu și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București prevede realizarea următoarelor obiective:

  • locuințe sociale și de serviciu - aproximativ 200 de apartamente, dintre care 30% să fie garsoniere, 50% apartamente cu 2 camere și 20% apartamente cu 3 camere;
  • grădiniță de aproximativ 90 de locuri cu șase grupe, care poate fi amplasată la parterul unităților de locuit sau independent și care să fie prevăzută cu loc de joacă în aer liber;
  • un mic spațiu comercial/alimentație publică, recomandat la parterul locuințelor;
  • un mic spațiu de socializare;
  • accese auto și pietonale;
  • locuri de parcare;
  • spațiu verde
Astfel, potrivit reprezentanților Universității de Arhitectură și Urbanism, în total au fost depuse 34 de propuneri de proiect referitoare la imaginea viitorului complex de locuințe, iar șase dintre ele au fost selectate pentru a fi prezentate primarului Sibiului. Acestea au fost prezentate de autorii lor, studenți în anul terminal de la Facultatea de Arhitectură.

proiecte studenti arhitectura locuinte sociale primarie (36)

Cele șase proiectele sunt diferite: în unul autorul spune că a încercat să „amenajeze” cât mai multe funcțiuni publice (...),

proiecte studenti arhitectura locuinte sociale primarie (19)

în altul s-a propus menținerea stilului arhitectural al zonei - adică locuințele să aibă același tip de acoperiș ca majoritatea caselor săsești din oraș (...),

proiecte studenti arhitectura locuinte sociale primarie (10)

un alt proiect propune realizarea locuințelor din materiale ușoare, iar forma complexului este una modernistă (...),

proiecte studenti arhitectura locuinte sociale primarie (37)

în al patrulea proiect este vorba despre un bloc de 11 etaje construit în forma cotiturii râului Cibin (...),

proiecte studenti arhitectura locuinte sociale primarie (1)

în al cincilea proiect autoarea a vorbit despre o „abordare mai jucăușă” în care propune ca apartamentele să nu semene unul cu altul (...),

proiecte studenti arhitectura locuinte sociale primarie (20)

iar în cel de-al șaselea proiect s-a pus accentul pe spațiile verzi și pe accesul spre râu care să fie deschis nu doar locuitorilor complexului, dar și celor din zonă.

proiecte studenti arhitectura locuinte sociale primarie (7) proiecte studenti arhitectura locuinte sociale primarie (8)

Cu excepția unuia dintre proiecte, în celelalte autorii propun parcări subterane.

„Noi acum o să analizăm proiectele, după aceea va trebui să facem un PUZ pentru zona respectivă, care este următoarea etapă. Ne dorim cât mai repede. Aceasta e sursa de inspirație pentru arhitectul care va face. Cred că dacă dna arhitect-șef creionează caietul de sarcini putem să îl dăm în lucru în decembrie. Este o perioadă de aprobare. Noi am putea să începem în a doua jumătate a anului cu o contractare efectivă. Suma nu o știm acum. Primăria nu s-a gândit, pentru că atunci nu făceam un concurs de soluții. Vrem să fie un proiect frumos pentru tineri specialiști care vin în Sibiu, sunt la început de drum și n-au încă bani pentru ca să-și cumpere o locuință”, a explicat Astrid Fodor pentru Turnul Sfatului.
.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

15 comentarii

K.Samuel

Acum 2 ani

Parca vad ca o sa se mearga pe varianta aia conservatoare si lipsita de orice fel de personalitate cu acoperisurile in doua ape...
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Faina randare da' lipseste fumul negru produs de vecinii cu aceeasi nuanta.
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

Strazile din zona sunt inguste si accesul catre arterele mai importante va fi greoi dupa ce o sa umpleti zona respectiva de blocuri. Presupun ca o sa vreti sa aduceti autobuze pe acolo, insa fara niste modificari drastice ale modului de parcare pe carosabil (interdictii) nu cred ca va functiona, chiar daca se vor face sensuri unice
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 2 ani

Expresia cheie este „[...] și de serviciu”! ;)
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Suveran : “ ÎMI place foarte mult “ ! Unde sunt opiniile consilierilor ,comisiilor de specialitate , departamentelor Primăriei ? Lasă povara deciziei pe umerii unui singur om ?
Raspunde

Don Balon

Acum 2 ani

Stiam eu ca primaria orasului nu se joaca cu cetatenii ei,isi face treaba exemplar! De fapt se si vede in viata de zi cu zi in oras, traficul este destul de lejer (noaptea),poluarea este destul de mica,(padurea Dumbrava) , strazile sint aproape perfecte ,curatenie exemplara,samd. Ce mai,aproape ca in Germania.!
Raspunde

Bobo

Acum 2 ani

Acum in prag de alegeri apar o gramada de proiecte sociale, de interes local si national, dar sper sa nu se materializeze pr3cum renumitul si mult asteptatul de acum vreo 3 mandate, Aqua Parkul din Sibiu sau noul Sputal din Sibiu sau multe alte proiecte din Sibiu. Dau in scris ca Stadionul Municipal nici in 4-5 nu va fi gata.
Raspunde

S

Acum 2 ani

Îmi place cum ziceam de blocuri comuniste iar de prin '99-2000 tot blocuri am început sa construim. De data asta nu pt a nu lua din terenurile agricole ci pt ca dezvoltatorii sa facă cât mai mulți bani la terenurile pe care le au. Da, astea îs locuințe sociale, dar restul...
Raspunde

un arhitect

Acum 2 ani

Arhitectii se lupta cu incompetentii din Primaria Sibiu sa obtina autorizatii de constructie pe lucrari adevarate iar Primaria face experimente cu studentii de la arhitectura.Trebuie adusi studentii de la medicina sa opereze in spitale ca sa dea lectii doctorilor.Original experiment!
Raspunde

Dreptate socială

Acum 2 ani

Ce să spun...dacă ești în grupă cu "toți arhitecții din Sibiu", atunci e bine că vă luptați cu incompetenții, nu de alta dar la ce se proiectează/construiește în ultima vreme în Sibiu e clar rezultatul unei munci incompetente la puterea a 2-a!
Raspunde

Aurel

Acum 2 ani

Toate astea dupa inchiderea aeroportului cu pereti speciali pentru izolare fonica SAU dupa mutarea aeroportului in afara Sibiului. O idee buna ar fi construirea de cartiere la munte daca nu sunt in stare de solutionarea probleme Aeroport Sibiu.
Raspunde

BON

Acum 2 ani

Dacă tot se vrea dezvoltarea unui nou cartier de blocuri/duplexuri/case, de ce nu se ia în calcul zona dintre malul drept al Cibinului şi str. Maramureşului până în zona cartierului Tlişca. Unde se poate începe cu dreptul: artere de circulaţie principale şi secundare suficient de late, cu piste pentru biciclişti, cu trotuare, iluminatul stradal corespunzător, parcuri şi zone verzi pentru recreere, grădiniţe şi şcoli, dispensare, magazine şi pieţe agro-alimentare şi-n final locuinţele cu garajele subterane necesare. Şi-n plus se poate construi şi pe terenul aflat în discuţie, dar numai după ce construieşti un pod peste Cibin care să lege aceste două terenuri între ele şi mai departe cu oraşul. Dar dacă-i vorba doar de "proiecte" electorale, mai bine "lăsaţi-neeee"...
Raspunde

S

Acum 2 ani

@BON Pentru ca nu e stabil solul. Nici ștrand 2 nu e prea ok din punctul asta de vedere. O sa se poată construi, dar nu clădiri mari. Asta dacă nu vor pereți crăpați sau mai rău.
Raspunde

BON

Acum 2 ani

Sunt o persoană care apreciază Armata Română, dar îmi pun o întrebare, cu siguranţă retorică. "De ce acum în 2019 când efectivele forţelor militare din oraşul nostru s-au diminuat considerabil, de ce mai sunt mari unităţi militare, care ocupă terenuri imense, după umila mea părere, inutil? De ce unele din aceste unităţi nu pot fi relocate în afara oraşului, poate chiar pe terenul aşa-zisului poligon de către Poplaca, făcând astfel loc unor cartiere mult aerisite şi moderne, cu toate utilităţile, sau unui campus universitar modern. Şi dau exemplu unitatea de pe Calea Cisnădiei din Hipodrom III, care cred eu că poate face reparaţii şi mentenanţă parcului auto şi într-o nouă locaţie lângă unitatea de reparaţii şi mentenanţă a pieselor de artilerie de pe Calea Poplăcii. Ia gândiţi puţin...!!!
Raspunde

Orzului si Ovazului

Acum 2 ani

Terenul,la care se face referire,s-a format in urma depozitarii de gunoaie ,moloz de la blocurile care s-au construit in oras innainte de revolutie,deseuri de la fabricile care functionau innainte de revolutie,era un fel de groapa de gunoi a orasului.Locuitorii din zona respectiva erau revoltati si nu mai suportau mirosul si nici sa vada gunoaiele in fata caselor,motiv pentru care au nivelat gunoaiele (cu ajutorul unui buldozer) si le-au acoperit cu pamant.Dupa revolutie,o parte din acel teren,rezultat din acoperirea gunoaielor cu pamant,a fost ocupat de cateva familii de rromi care si-au construit, ilegal,case si palate iar restul terenului a fost transformat in gradini de legume fiind imprejmuit cu un gard facut de oamenii care locuiesc pe strazile din apropiere Acesti oameni au contribuit la formarea si mentinerea terenului in conditii bune pana in prezent.Daca primaria vrea sa faca ceva cu terenul respectiv ar trebui sa tina cont si de parerile acestor oameni care au facut eforturi pentru ca acel teren sa nu fie ocupat de catre rromii care construiesc ilegal...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus