Vineri,
03.12.2021
Partial Noros
Acum
13°C

De ce stau turiștii puțin la Sibiu. Experții spun că mai au de vizitat și alte locații din Transilvania

De ce stau turiștii puțin la Sibiu. Experții spun că mai au de vizitat și alte locații din Transilvania

Asociația județeană de Turism Sibiu spune că turiștii petrec mai puțin timp în județul nostru atunci când cumpără pachete care includ mai multe locații. Iar atunci când stau mai mult de două zile, o fac pentru marile evenimente consacrate ale Sibiului. Ori acestea nu s-au mai desfășurat ca înainte de pandemie.

Un studiu publicat de Direcția Regională de Statistică, în urmă cu câteva săptămâni, releva faptul că la Sibiu turiștii au stat cel mai puțin din întreaga regiune Centru. Mai exact, durata medie a vizitei în județul nostru a fost mai mică de două zile. 

La solicitarea Turnul Sfatului, reprezentanții Asociației județeane de Turism Sibiu au găsit mai multe posibile explicații pentru șederea atât de scurtă a vizitatorilor. Cei care aleg o vacanță mai îndelungată, o fac pentru tabere ori tratamente, în zone care nu sunt monitorizate turistic, explică specialiștii sibieni.

„Destinația Sibiu atrage turiști de lung sejur pentru tabere de schi la Păltiniș, tabere de echitație, tratamente la Ocna Sibiului și Bazna. Vacanțele mai lungi, de relaxare sau dimpotrivă de muncă la distanță, sunt petrecute în zonele rurale, în pensiuni din Mărginimea Sibiului, în case de oaspeți din Colinele Transilvaniei, în cabane de pe Valea Avrigului sau a Porumbacului, care în marea lor majoritate nu sunt monitorizate statistic. Din informațiile primite de la operatorii turistici din Colinele Transilvaniei, durata medie de ședere în prima parte a anului 2021 a fost de 2.5 zile”, spune Simina Manea, reprezentant AJTS.

Cei mai mulți aleg „escapadele”

Din observațiile ghizilor de turism, marea majoritate a turiștilor străini individuali care ajung la Sibiu cu zborurile directe se cazează în apartamente sau la pensiuni tip boutique. Aceștia vizitează orașul Sibiu, fac excursii de o zi în împrejurimi, merg în drumeții, durata medie de ședere fiind de 3-4 zile. Pe de altă parte, cei care aleg să se plimbe și prin alte zone alte țării, au la dispoziție maxim 10 zile în care să concentreze toate atracțiile alese. Așa vor ajunge să stea la Sibiu mult mai puțin.

„Turiștii care vin într-un circuit de descoperire a României au la dispoziție 7-10 zile în care vor să viziteze cât mai multe atracții. Itinerariul lor este unul încărcat având pentru fiecare destinație alocată o anumită perioadă de timp. La Sibiu aceștia rămân 1-2 nopți şi vizitează cele mai cunoscute locuri și atracții: orașul Sibiu, biserica fortificată de la Biertan, Transfăgărășanul.” 

Evenimentele culturale și sportive, precum Festivalul Internațional de Teatru, Cântecele Munților, ARTmania, Festivalul George Enescu, Sibiu Guitar Meeting, Târgul olarilor, Turul ciclist al Sibiului și Raliul Sibiului contribuie la sejururi mai lungi și la un grad de ocupare mai mare pentru orașul Sibiu. Târgul de Crăciun a generat în ultimii ani fluxuri importante de turiști în perioada de extrasezon pentru întreaga zonă. Evenimente precum ICon Arts Transilvania, Transilvanian brunch-urile, festivalurile locale și evenimente sportive atrag oaspeți în zonele rurale, explică Simina Manea.

La nivelul întregului an, numărul celor care petrec sejururi de tipul escapadelor urbane, montane sau rurale în județul Sibiu este mai mare decât al celor care petrec o vacanță mai lungă, astfel că înclină balanța înspre o durată medie de ședere mai scurtă.

„Deși oferta turistică a destinației Sibiu este una diversificată, este în continuare nevoie să creștem interesul călătorilor de a aprofunda o zonă turistică, îmbinând experiențele gastronomice cu cele de descoperire culturală și de explorare a zonelor naturale. Programul „Anii Drumeției‟ reprezintă o investiție a Consiliului Județean Sibiu tocmai pentru extinderea duratei de ședere în regiune prin amenajarea infrastructurii de drumeție și promovarea de activități ecoturistice.”

Analiza statistică a circulației turistice se raportează la jumătate din capacitatea de cazare a Județului Sibiu și nu include case de oaspeți, apartamente și camere de închiriat

Institutul Național de Statistică (INS) monitorizează 342 unități de cazare cu o capacitate de ≥ 5 locuri pentru județul Sibiu, fiind exceptate apartamentele și camerele de închiriat. Unitățile de cazare sunt preluate din registrul Ministerului Economiei, Antreprenorialului și Turismului (MEAT), responsabil cu clasificarea unităților de cazare, de la data de 31.12.2020, în care figurau 639 unități de cazare. Astfel, 54% din totalul unităților turistice clasificate sunt monitorizate. 

„Menționăm că unitățile de cazare cu cel mult 5 camere nu au obligația legală de a se clasifica, ci doar de a se înregistra la ANAF pentru plata impozitului forfetar. Astfel de structuri de cazare de tipul caselor de oaspeți, camere și apartamente de închiriat care aleg să nu se clasifice nu sunt incluse în registrul MEAT și astfel nici în baza de date de referință pentru statistica turismului”, spun reprezentanții AJTS.

Așadar, datele prelucrate de Institutului Național de Statistică (INS) sunt preluate de la un număr redus de structuri de cazare și exclud formele de cazare care au înregistrat cea mai mare atracție pentru turiști în ultimii ani și mai intens în pandemie, casele de oaspeți și apartamentele de închiriat. 

Anul acesta, în premieră, INS a monitorizat 131 apartamente și camere de închiriat clasificate din județul Sibiu, urmând ca datele să fie publicate începând cu anul 2022. 

Citește și Mai mulți turiști au venit la Sibiu în august, dar durata medie a vizitei a fost mai mică de două zile, cea mai scăzută din regiune

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Rammstein

Acum 1 săptămână

De ce vă mirați că proștii!!..cauzele sunt două mari si late, Cine locuieste la voi si face naveta săptămânal? Prețurile umflate la cazari,, .. Si să o spunem p-aia dreaptă, ce sa vadă în afară de piață mare?..
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 săptămână

Ar trebui reactivat ''Drumul Presedintelui''.O sa ne copleseasca pensionarii germani,chinezi si nord-coreeni . Sa vezi atunci incasari din turism,nu maruntisul de azi!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus