Duminică,
28.11.2021
Cer Senin
Acum
9°C

Dorul de casă e mai puternic decât orice: Zeci de sibieni, născuți înainte de 89, și-au găsit familia biologică cu ajutorul străinilor de pe Facebook

Dorul de casă e mai puternic decât orice: Zeci de sibieni, născuți înainte de 89, și-au găsit familia biologică cu ajutorul străinilor de pe Facebook

Zeci de sibieni, adoptați imediat după Revoluție, neștiind cine le-a dat viață sau cum să intre în legătură cu familia, au reușit să își găsească rudele biologice cu ajutorul paginii de Facebook „The never forgotten Romanian children - Copiii niciodată uitați ai României”. Majoritatea au reușit să ajungă la finalul fericit rapid, însă au fost și cazuri care s-au întins pe mai mulți ani. O tânără sibiancă a cerut ajutorul chiar în anul în care a apărut pagina, însă abia anul acesta și-a găsit familia biologică.

Creată în ianuarie 2015, pagina a apărut din dorința unei românce de a-și găsi propria familie. După ce și-a găsit fratele, pentru că pagina crescuse deja și ajutase mai multe familii să se reunească, Ileana Cunniffe Băiescu a decis să o păstreze și să îi ajute în continuare pe cei care nu știau cum altfel să își găsească părinții biologici. Acum pagina are 133.559 de urmăritori.

„Până să își găsească fratele, Ileana a ajutat peste 60 de copii să își găsească familiile biologice. Pagina a rămas deschisă chiar și după regăsirea fratelui, fiindcă tot curgeau mesajele și rugămințile acestor copii de a le găsi familiile din România. Mesaje care vin și astăzi, după aproape 7 ani. Datorită popularității paginii, astăzi sunt mult mai multe cazuri de rezolvat. Dacă în primii ani se postau câteva cazuri pe lună, acum postăm aproape zilnic”, povestește Adriana Stoica, o voluntară din Vaslui care s-a alăturat echipei în luna mai. 

În spatele paginii se află acum nouă voluntari care preiau cazurile și ajută fiecare persoană care le cere ajutorul. „Organizarea din spatele paginii este minuțioasă, fiecare dintre noi preluăm câte un caz și practic devenim parteneri cu persoana aflată în căutarea familiei; suntem aliați de nădejde încă de când ne scriu primele cuvinte și până le găsim rudele.”

Zeci de sibieni și-au găsit familiile

Până astăzi, prin intermediul paginii au fost rezolvate în jur de 1.500 de cazuri la nivel național și mai sunt aproximativ 500 de persoane care încă așteaptă o rezolvare. Printre „copiii” care își caută părinții biologici sunt și cazuri mai vechi, care sunt reluate acum, în speranța că numărul mai mare de urmăritori va crește șansele că persoana potrivită să vadă anunțul. Este și cazul fericit al unei sibience care încă din 2015 a început căutările. Abia după o a doua postare făcută chiar anul acesta, tânăra și-a găsit familia.

„Primul caz care îmi vine în minte când spun Sibiu este MARIA CALANOS. Această fată, adoptată în Arizona, a încercat să își găsească familia prin intermediul nostru încă din 2015. Din păcate, nu avea niciun fel de informații despre ei, ceea ce a îngreunat căutarea. În acest an noi am întrebat-o dacă nu ar dori totuși o repostare, pentru că are mai multe șanse, fiind mai mulți cei care distribuie postările. Astfel că a fost cu noroc de această dată, rude apropiate recunoscând-o din postare. Colega mea care s-a ocupat de cazul ei a făcut tot ce a ținut de ea să îi fie de ajutor. De multe ori și noi rămânem fără cuvinte. Și Maria a avut norocul să își găsească familia prin intermediul nostru.”

Toți cei care scriu pe această pagină o fac din același motiv - vor să afle cine sunt, de unde provin, vor să își găsească rădăcinile românești.

În județul Sibiu au fost câteva zeci de cazuri, majoritatea rezolvate, dar unul rămâne în prezent fără soluție. Turnul Sfatului a scris povestea acestei tinere.

Citește aici -  O tânără își caută mama biologică, în Sibiu. „M-am născut prematur, pe 23 martie 1986, la maternitatea din Sibiu”

„Nu am reușit încă să îi găsim familia biologică, deoarece nu are informații despre părințîi ei, doar o mătușa cu care nu am reușit să stabilim legătură. Poate cu ajutorul cititorilor dvs putem face încă un am fericit. Bianca este nerăbdătoare să își afle originile”, spune Adriana.

Vârsta medie a celor care apelează la pagină este de 30 de ani. Majoritatea sunt copii născuți înainte de '89 și adoptați imediat după revoluție când s-au permis adopțiile internaționale. Copiii adoptați înainte de 1989 au fost adoptați în România. Cei mai mulți au fost adoptați în SUA și Canada, spun voluntarii paginii. În Europa sunt în Malta, Suedia, Norvegia, Danemarca, Cipru, Germania, Franța, Italia, Irlanda sau Spania.

„Toți acești copii adoptați care au avut norocul să își găsească familiile din România sunt bucuroși că acum au două familii iar noi, voluntarii paginii, suntem alături de ei și ne bucurăm pentru reușita lor. Ei abia așteaptă să treacă aceste vremuri și să revină în România să își cunoască familiile. Cei mai mulți au amânat călătoriile către țara natală dar deja își planifică pentru anul următor călătoria ce va da din nou sens vieții lor.”

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus