În urma publicării articolului despre cum Garda de Mediu a calculat că în Registrul spațiilor verzi al municipiului Sibiu există de zece ori mai multă verdeață, Primăria Sibiu a transmis un drept la replică. În care arată că Registrul respectiv nu e complet și că, de fapt, sibienii au parte de chiar mai multă verdeață decât minimul prevăzut de normele europene.
Articolul pentru care Primăria a decis să intervină a pornit de la constatarea Comisariatului sibian al Gărzii de Mediu potrivit căruia în orașul reședință de județ se asigură în intravilan o suprafață mai mare de 26 de mp de spațiu verde pentru fiecare locuitor. Cei de la Garda de Mediu făceau trimitere la Registrul spațiilor verzi al municipiului Sibiu, publicat pe site-ul Primăriei.
Doar că, în Registrul amintit, zonele înscrise corespund unei suprafețe de doar 2,6 mp de spațiu verde pentru fiecare locuitor. Iar asta, spun reprezentanții Primăriei Sibiu, deoarece Registrul spațiilor verzi nu include, de fapt, toate spațiile verzi din oraș. ”Acesta este un document administrativ, aflat în lucru și se referă doar la suprafețele verzi de uz public. Pe măsură ce se reglementează anumite suprafețe ca zone verzi, acestea sunt înscrise în Registru. Până în prezent, doar o mică parte din zonele verzi din Sibiu au fost înscrise, procesul de reglementare fiind de durată. O precizare importantă este aceea că în Registrul Spațiilor Verzi nu se înscriu, conform prevederilor legale, pădurile din intravilan și nici alte spații verzi care nu sunt de uz public și deci acest document nu va reda în integralitate zonele verzi existente în intravilanul Municipiului”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu.
În Registrul spațiilor verzi al Sibiului sunt înscrise 45 de ha. Primăria Sibiu spune că, de fapt, orașul are aproape 448 de ha de spații verzi
Potrivit acestora, dacă se adună toate pădurile aflate în intravilan și zonele verzi din Grădina Zoologică, plus alte spații similare din oraș, se ajunge la o medie peste cea impusă de legislația în vigoare. ”În evidențele Primăriei Municipiului Sibiu este înscrisă în prezent o suprafață 447,85 ha de spații verzi existente situate în intravilanul Municipiului Sibiu, în care au fost incluse: parcuri, scuaruri și alte spații verzi, pădurile situate în intravilan și zonele verzi din Grădina Zoologică. Prin urmare, rezultă că suprafața de zonă verde pe cap de locuitor în municipiul Sibiu este în prezent de 26,5 mp. Inventarierea zonelor verzi din Sibiu continuă și se vor adăuga la această suprafață noi zone verzi”, se arată în dreptul la replică.
Reprezentanții Primăriei Sibiu arată că, mai mult, în Planul urbanistic general al Sibiului, totalul suprafețelor verzi este, de fapt, mult mai mare: 611 hectare au fost reglementate ca având destinația de zonă verde. Însă unele din aceste zone astfel reglementate au devenit terenuri de construcții, după ce proprietarii acestora au contestat în instanță reglementările din PUG, iar judecătorii le-au dat dreptate. Ca exemple ar fi benzinăria construită la ieșirea din Sibiu spre Șelimbăr, pe partea dreaptă, ori magazinul construit la ieșirea din Sibiu către cartierul Arhitecților, pe partea stângă. Ambele terenuri au fost introduse prin PUG-ul din 2011 în categoria zonelor verzi cu rol de agrement și sport, iar instanța – la cererea proprietarilor terenurilor – a anulat aceste încadrări.
Această benzinărie a fost construită pe un teren pe care, în PUG, Primăria l-a catalogat spațiu verde. În mod nelegal, a stabilit instanța, care a dispus că proprietarul poate construi
Redăm mai jos, integral, dreptul la replică transmis de Primăria Sibiu
Legea 24/2007 definește spațiile verzi ca fiind terenuri din intravilanul localităților care sunt spații verzi publice cu acces nelimitat ( parcuri, grădini, scuaruri, fâșii plantate) și spații verzi publice de folosință specializată (ex: grădini zoologice, muzee in aer liber, zone de agreement, baze sau parcuri sportive, cele aferente dotărilor publice, spații verzi pentru protecția lacurilor și cursurilor de apă, păduri de agreement, culoare de protecție față de infrastructura tehnică.)
Legea 195/2005 actualizată, privind protecția mediului, specifică faptul că suprafața minimă de spații verzi pe cap de locuitor în mediul urban trebuie să fie de 26 mp.
În evidențele Primăriei Municipiului Sibiu este înscrisă în prezent o suprafață 447,85 ha de spații verzi existente situate în intravilanul Municipiului Sibiu, în care au fost incluse: parcuri, scuaruri și alte spații verzi, pădurile situate în intravilan și zonele verzi din Grădina Zoologică. Prin urmare, rezultă că suprafața de zonă verde pe cap de locuitor în municipiul Sibiu este în prezent de 26,5 mp. Inventarierea zonelor verzi din Sibiu continuă și se vor adăuga la această suprafață noi zone verzi.
Mai mult, prin Planul Urbanistic General al Sibiului 2011 s-a reglementat funcțional ca zonă verde o suprafață totală de 611 hectare de teren intravilan cu destinația de zonă verde (v – zonă verde, subclasificat în va – zonă cu rol de agrement și sport, vt – zonă verde cu caracter tematic, vs- zonă verde cu rol de complex sportiv, ve – zonă de protecție a apelor, p – zonă verde de protecție a infrastructurii majore, pa – împăduriri cu rol de stabilizare). În aceste zone există un regim special și se pot dezvolta doar anumite proiecte care să respecte și să protejeze statutul de zonă verde.
În ceea ce privește Registrul Spațiilor Verzi (la care jurnalistul face referire atunci când calculează suprafața de zonă verde/cap de locuitor), acesta este un document administrativ, aflat în lucru și se referă doar la suprafețele verzi de uz public. Pe măsură ce se reglementează anumite suprafețe ca zone verzi, acestea sunt înscrise în Registru. Până în prezent, doar o mică parte din zonele verzi din Sibiu au fost înscrise, procesul de reglementare fiind de durată. O precizare importantă este aceea că în Registrul Spațiilor Verzi nu se înscriu, conform prevederilor legale, pădurile din intravilan și nici alte spații verzi care nu sunt de uz public și deci acest document nu va reda în integralitate zonele verzi existente în intravilanul Municipiului.
Având în vedere toate cele de mai sus, calculul realizat de jurnalist este eronat din cauza lipsei unei documentări corespunzătoare, mai ales în contextul în care o instituție abilitată să constate în teren realitatea – Garda de Mediu Sibiu – confirmă că în Sibiu se respectă și chiar se depășește suprafața minimă de zonă verde pe cap de locuitor de 26 mp.
De asemenea, reamintim faptul că Primăria Sibiu continuă să reamenajeze parcurile și zonele verzi din Sibiu, cu am ar fi cele din cartierele de blocuri modernizate și să creeze noi astfel de zone, tocmai pentru a crește suprafețele verzi. Cele mai mari proiecte în curs în prezent sunt: amenajarea parcului Tilișca (6 ha) și revigorarea zonelor verzi în cartierele de blocuri aflate în modernizare.
Citește și Un Sibiu campion la beton! Pe care Garda de Mediu îl vede doldora de verdeață
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 1545
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Sibian Neimbecil
Acum 3 ore
Fly Mărjinimea
Acum 3 ore
Uiliam Șeicspir von Hermanndorf
Acum 3 ore
Rammstein
Acum 4 ore
Marioara