Duminică,
28.11.2021
Cer Senin
Acum
9°C

Un Sibiu campion la beton! Pe care Garda de Mediu îl vede doldora de verdeață

Un Sibiu campion la beton! Pe care Garda de Mediu îl vede doldora de verdeață

Cu toate că în Registrul spațiilor verzi Primăria a introdus și groapa de gunoi care ar urma să devină al doilea parc al orașului de anul viitor, în Sibiu tot ”nu ies la socoteală” mai mult de 2,6 mp de spațiu verde pentru fiecare locuitor. Veniți în control tematic, inspectorii Gărzii de Mediu au socotit de zece ori mai multă verdeață decât scrie în documentele pe care le-au verificat.

Subiect tabu pentru administrația locală, situația spațiilor verzi din municipiul Sibiu a intrat în atenția Gărzii de Mediu. Inspectorilor de la Sibiu le-a fost cerut, în toamna acestui an, un control în toate orașele județului ”pentru verificarea legislației de mediu în domeniul spațiilor verzi”. Este vorba de un control tematic demarat la nivel național, în urma căruia mai multe primării ale unor mari orașe au fost amendate pentru că nu asigurau minimul de 26 de mp de suprafață verde pentru fiecare locuitor. Așa s-a ajuns ca Primăria Constanța să fie amendată cu suma de 50.000 de lei, pentru că asigură doar 17,7 mp pentru fiecare locuitor (detalii aici).

Ce au văzut cei de la Garda de Mediu: câmpii cu verdeață

Solicitați de Turnul Sfatului să comunice rezultatele controalelor efectuate în orașele din județ referitor la situația spațiilor verzi, inspectorii Gărzii de Mediu spun că au muncit serios. ”Pentru o analiză obiectivă la nivelul fiecărui oraș, s-a verificat reglementarea și modul de administrare a spațiilor verzi din intravilanul localităților, ce a implicat analiza documentelor în cadrul UAT-urilor, cât și verificarea prin sondaj a modului de întreținere a spațiilor verzi. În UAT-urile verificate am constatat că există întocmit Registrul local al spațiilor verzi, acesta fiind făcut public (adresă website) și poate fi consultat la sediul fiecărei unități administrativ teritoriale”, răspunde Elena Daniela Anghel, comisarul șef al Gărzii de Mediu Sibiu, pentru cititorii Turnul Sfatului.

Potrivit comisarului șef citat, și la Mediaș și la Sibiu totul este mai mult decât în regulă. În sensul că suprafața de spațiu verde este chiar mai mare decât cea cerută prin legislație, adică minim 26 de mp pentru fiecare locuitor din zona urbană (potrivit OUG 114/2007, în baza căreia inspectorii Gărzi de Mediu Sibiu au efectuat controlul).

”În urma realizării controalelor dispuse am constatat că în municipiile Sibiu și Mediaș se asigură din terenul intravilan o suprafață de spațiu verde mai mare de 26 mp/locuitor, fiind respectate prevederile OUG nr. 114/2007, art. II alin (1)”, mai răspunde Elena Daniela Anghel.

 

”Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a asigura din terenul intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 20 m2/locuitor, până la data de 31 decembrie 2010, şi de minimum 26 m2/locuitor, până la data de 31 decembrie 2013”, OUG nr. 114/2007, art. II alin (1)

 

Inspectorii Gărzii de Mediu transmit sibienilor să stea liniștiți, că au verdeață în oraș mai multă decât prevede legea

45 de hectare, cu tot cu fosta groapă de gunoi

Registrului spațiilor verzi dat publicității de Primăria Sibiu pe site-ul propriu poate fi consultat de oricine aici. În acesta sunt contabilizate cele 174 de spații verzi din oraș. Cel mai mare este parcul Sub Arini, care are o suprafață de aproape 19 ha (188.559,06 mp, mai precis). Registrul spațiilor verzi include chiar și suprafețele de dimensiunea unei camere, cel mai mic petic verde contabilizat măsurând 16,9 mp. Este vorba de o fâșie de verdeață aflată de-a lungul blocului cu nr. 53 de pe șoseaua Alba Iulia.

Cel mai mic spațiu verde inclus în Registrul cu care lucrează Primăria Sibiu măsoară 16,9 mp. Este vorba de o fâșie de verdeață de pe Șoseaua Alba Iulia, la nr. 53. Foto: Google Street View 2014

Registrul verificat de inspectorii Gărzii de Mediu Sibiu include și o groapă de gunoi aflată în curs de transformare în parc. Este vorba de vechiul depozit de deșeuri inerte al fostei societăți de construcții a orașului, Drumuri și Prestări Construcții SA, aflat la marginea orașului, în zona străzii Preot Bacca.

Acest viitor parc (al cărui termen de finalizare era inițial jumătatea lunii iunie 2022, în cadrul unui contract de peste 13 milioane de lei) cuprinde, conform Registrului, o suprafață de 62.000,07 mp de spațiu verde.

În Registrul spațiilor verzi a fost inclus de anul trecut și viitorul parc din cartierul Tilișca. Parc care este în curs de amenajare (foto jos)

Cu toate acestea, Registrul nu include spații verzi precum cele de pe malurile Cibinului (teren aflat în proprietatea Statului Român și nu a municipiului Sibiu).

Registrul amintit nu include și un total al suprafeței cumulate a celor 174 de spații verzi. Conform calculelor Turnul Sfatului, cele 174 de poziții însumează 449.917 mp (rotunjit la 45 de ha). Raportat la o populație rotunjită la 169.000 de locuitori, rezultă că fiecărui sibian îi revin, de fapt, 2,6 mp de spațiu verde. Adică de zece ori mai puțin decât cere legea și decât au socotit inspectorii Gărzii de Mediu Sibiu.

În urma acestui articol, Primăria Sibiu a emis un drept la replică pe care îl puteți citi aici: Cum calculează Primăria că fiecare sibian are mai mult de 26 de mp de spațiu verde

Campion la beton: Sibiul stă mult mai prost și decât Bucureștiul

Administrația Capitalei României a fost amendată anul trecut cu suma de 100.000 de lei, pentru că asigură o suprafață de spațiu verde pentru fiecare locuitor de 8,89 de mp (detalii aici). Oricum, suprafața este de trei ori mai mare decât cea pe care o oferă Sibiul locuitorilor săi.

De altfel, dacă luăm în considerare datele culese de Europa liberă în primăvara acestui an (detalii aici), Sibiul este unul din cele mai puțin verzi orașe din România. Conform sursei citate, Cluj-Napoca are 25,4 mp pentru fiecare locuitor, Brașovul se laudă cu peste 118 mp, Iașiul – 26,15 mp, iar Timișoara – 15 mp pentru fiecare locuitor.

56 de vieți ar fi fost salvate anual dacă municipiul Sibiu ar respecta normele recomandate în 2021, legate de poluare, trafic și spațiu verde, se arată într-un studiu realizat de Institutul de Sănătate Globală (ISGlobal) din Barcelona (despre care puteți citi mai multe aici).

858 de orașe din Europa, dintre care 35 din România, au fost integrate în acest studiu, iar în cazul municipiului Sibiu datele arată că 79,91% din populația Sibiului trăiește în zone cu mai puțin spațiu verde decât este recomandat, fiind în țară doar două cu un procent mai mare decât al nostru: Bârlad și Constanța, cu 80, respectiv 82%.

Descarcă de aici harta Registrului spațiilor verzi din Sibiu (foto principală)

Consultă pe site-ul Primăriei Sibiu, aici, Registrul spațiilor verzi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Dan

Acum 5 zile

Daca cimitirul tot e considerat spatiu verde de ce e mai mult beton? Si vom putea merge la picnic acolo? Nu va luati de mine, dar pt asta e spatiul verde.
Raspunde

Doru

Acum 5 zile

sa mai treaca inca 1000 de ani cu incompenenti ca fodor si FDGR impreuna cu coada lor de topor pnl ca administratori in urbea de pe Cibin nu o sa apara 1mp in plus de verdeata. In schimb suprafata de suprafata verde / cap de locuitor o sa scada garantat: mai multi locuitori, mai multe constructii, zero spatii verzi create - mai putin parcul ce va fi facut pe groapa de gunoi. De 22 de ani fdgr administreaza urbea si nu au aparat decat interesele lor si ale protejatilor lor. Exista in campsor - intre Turnisor si Strand hectare intregi de parloaga care sunt doar generatoare de praf. In interes public local se pot expropia sau cumpara terenuri de catre primarie si se poate crea un alt parc comparabil cu Sub Arini pentru sibieni, atat de simplu ar fi.
Raspunde

Nicușor von Șorliken

Acum 4 zile

Ne mândrim cu metropola noastră plină de bunăstare și cultură! Și mai ales, ne închinăm icoanelor Sibiului, sfinților mărturisitori ai civilizației Sibiului: dl. președinte, doamna Fodor și mai ales pe cei de la PNL Sibiu și FDGR care fac o treabă minunată pentru noi sibienii!
Raspunde

Sibian

Acum 4 zile

De la o vreme incoace institutiile statului vad tot alte cifre decat vedem noi oamenii de rand (ba cresteri economice, ba acum spatiului verde din Sibiu e mai mult decat suficient). Oare angajatii Garzii de Mediu nu locuiesc in Sibiu? Oare nu se vede cu ochiul liber lipsa spatiilor verzi? Uitati-va cu Google Maps - Satelite la un oras din Germania de marimea Sibiului si vedeti diferenta de zone verzi, nu cifre marite din pix.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Werner Bremen

Acum 4 zile

Modul in care primaria, prin doamna Fodor, mana de fier a domnului presedinte, gestioneaza si implementeaza dezvoltarea Sibiului este un exemplu in toata omenirea! Sa fim seriosi, suntem in secolul 21! Un oras inteligent si bogat inseamna cladiri din beton, din sticla, ansambluri rezidentiale de lux, milioane de parcari! Patrunjelul din spatiile verzi apartine trecutului! Cui nu-i convine, sa mearga sa cultive castraveti in alte zone! Aici avem loc doar cei care simtim si traim modern!
Raspunde

@Demodatu neverde

Acum 4 zile

Am vz la tv ca moda patrunjelului a revenit in marile metropole. Pe fatade, in fata, pe acoperis. Esti in urma
Raspunde

Carcotel

Acum 4 zile

Ce aveti mai, tanti Cora a renovat cartierele de blocuri prin defrisarea arborilor si a spatiilor verzi deja existente si inlocuirea lor cu parcari DAAAAR cu asa numitele "dale ecologice" prin care creste iarba...ala nu e spatiu verde? Glumesc, nu creste iarba printre dale, "creste" nisipul si praful, dar unde era garda de mediu cand s-au defrisat sute de arbori dintre blocuri? hahahah, uite asa incet incet iese la iveala magariile si praful in ochi (la propriu) facut de administratia Cora! :)))
Raspunde

Nonick

Acum 4 zile

Gazonul de pe Municipal, Vointa etc. intra la spatii verzi? A, si sa nu uitam ca Paltinisul apartine de Sibiu, mai avem acolo niste spatiu verde.
Raspunde

No name

Acum 4 zile

O tot spun: autoritatile traiesc in alta realitate! Pe orice domeniu vreti sa dezbateti raspunsul ramane acelasi: au pierdut contactul cu realitatea si cu nevoile oamenilor!
Raspunde

Nonick

Acum 4 zile

Oricum, m-am uitat acum pe documentul ala, lipsesc o gramada de spatii, de ex. cel de pe Valea Sapunului/Aleea Selimbar. Masurat grosier pe Google Maps mi-a dat aproape 30000 de metri patrati. Spatiile dintre blocurile din acea zona mai dau inca atat, probabil. Spatiile de pe lateralele bd. Mihai Viteazu iar nu le-am gasit. Bucata dintre Sub Arini si Zoo lipseste cu desavarsire, mie mi se pare destul de verde, mai vin vreo 20 de ha si de acolo, cu indulgenta.
Raspunde

Calin

Acum 4 zile

Hai sa fim seriosi, tot ce ai dat exemplu e cam in limita UAT-ului! Oriunde te duci prin Sibiu, nu prea vezi spatii verzi, hai sa zicem cateva sute de copaci intr-un loc, sa simti ca esti in natura cat de cat, (si sa nu te invarti intr-un cerc sa ametesti)! Cat am avut copiii mici si simteam nevoie sa ma plim printr-un parc/sa evadez dintre betoane, singura optiune era sa ma urc in masina si sa CAUT spatiul verde.
Raspunde

Dănilă Fofârleac

Acum 4 zile

Raus mit die sasalainen!!!
Raspunde

Prestanta

Acum 4 zile

Nu va place între betoane? Mergeți la golf !
Raspunde

Javert

Acum 4 zile

Pe Mihai Viteazu ,unde locuiesc eu, a fost reconfigurat spațiul dintre blocuri. De exemplu acolo unde era spațiu verde s-au făcut locuri de parcare iar anumita locuri de parcare au fost transformate în spațiu verde. Per total a rămas cam 1/3din zona verde care exista înainte de ,,modernizare" .Problema este că acolo unde a fost beton ,au venit ,, modernizitatorii"și au aruncat vreo 10 cm de pământ și uite așa betonul a fost transformat în spațiu verde .Aș fi curios să aflu dacă doamna fodor consideră acest loc , zonă verde sau loc betonat?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus