Marţi,
03.12.2024
Innorat
Acum
3°C

Studiu: 79,91% din populația Sibiului trăiește în zone cu mai puțin spațiu verde decât este recomandat.

Studiu: 79,91% din populația Sibiului trăiește în zone cu mai puțin spațiu verde decât este recomandat.

56 de vieți ar fi fost salvate anual dacă municipiul Sibiu ar respecta normele recomandate în 2021, legate de poluare, trafic și spațiu verde, se arată într-un studiu realizat de Institutul de Sănătate Globală (ISGlobal) din Barcelona.

858 de orașe din Europa, dintre care 35 din România, au fost integrate în acest studiu, iar în cazul municipiului Sibiu datele arată că 79,91% din populația Sibiului trăiește în zone cu mai puțin spațiu verde decât este recomandat, fiind în țară doar două cu un procent mai mare decât al nostru: Bârlad și Constanța, cu 80, respectiv 82%.

Sibiul este pe locul 434 în topul poluării europene, clasament în care orașul de pe prima poziție are cel mai poluat aer din Europa, iar localitatea de pe locul ultim, 858, are cel mai curat aer.

Omorâţi de poluare

Cercetarea a evaluat impactul planificării urbane şi transporturilor asupra sănătăţii, după ce ISGlobal a calculat un scor de mortalitate, folosind un algoritm care ia în considerare ratele mortalității şi procentul de mortalitate care ar fi putut fi prevenită.

Pentru a calcula numărul de decese care pot fi evitate, studiul utilizează date specifice orașului privind mortalitatea din cauza naturală pentru anul 2015, din baza de date Eurostat, și aplică cele mai recente și date științifice privind relația dintre nivelurile de poluare a aerului și mortalitate.

Oraşul european cu cea mai mare rată de mortalitate provocată de poluarea aerului este Brescia, din Italia, unde specialiştii spun că anual se înregistrează 309 decese care puteau fi prevenite, dacă persoanele aveau parte de un aer mai curat.

La polul opus, orașul Santa Lucia de Tirajana este considerat de studiu cel mai ”verde” oraș european, dintre cele participante în studiu. De altfel, în primele 11 orașe ”verzi” sunt două din Portugalia, restul fiind din Spania. 

În România, orașele în care locuitorii beneficiază de cel mai mult spațiu verde sunt Alba Iulia, Târgu-Jiu, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Piatra Neamț și Bistrița. 

La capitolul spaţii verzi, ISGlobal a calculat procentul de spaţii verzi din fiecare oraş, potrivit datelor oficiale şi care este ponderea locuitorilor care au parcuri de cel puţin 0,5 hectare întindere la cel mult 300 de metri distanţă lineară faţă casă, aşa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Pentru Sibiu, specialiştii au stabilit că 79,91% dintre sibieni nu au suficiente spaţii verzi în apropierea locuinţelor. Conform algoritmilor utilizați de studiu, 31 de sibieni care mor anual ar fi putut să trăiască mai mult, dacă aveau în vecinătate mai multe spații verzi.

Aerul poluat, confirmat de senzorii independenți din oraș

Turnul Sfatului scria în 15 noiembrie că senzorii de aer montați în oraș de ONG-ul Aerliber.ro, considerată prima și singura platformă independentă pentru măsurarea calității aerului din Sibiu, au arătat în ultimele trei zile depășiri constante ale limitelor maxim admise.

În anumite momente aceste depășiri au fost considerate de către cei care administrează senzorii echivalentul unei poluări ridicate. ”Poluare ridicată,  în unele zone dublu față de limita maxima admisă, indicele de poluare PM (particule in suspensie) este intre 37- 123 µg/m3 din maximul admis de 50 µg/m3”, au anunțat reprezentanții platformei de monitorizare a calității aerului duminică seara, în jurul orei 22:20.

Depășiri similare au fost semnalate și în seara zilei de vineri, în jurul orei 23:00.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Cetatean

Acum 3 ani

Actualmente Sibiul traieste din amintiri iar administratorii incompetenti ce-l administrează nu fac nimic decât a puna sun pres problemele majore ale orasului - precum lipsa spatiilor verzi. Din anul 1856 cand s-a înființat parcul sub arini nici un alt primar nu s-a remarcat in direcția creearii de noi spatii verzi. Intre cartierul Strand si Turnisor exista multe hectare de teren nefolosite. Prin expropieri in interes local sau prin achiziționarea terenului se putea creea un nou parc in beneficiul sibienilor. Dar pentru fodor si fdgr e mai bine sa nu faca nimic, sa faca anual excedent bugetar , ca ei sa-si poată aproba mariri de salarii oferind in schimb nimic penyru cetateni.
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

Si ce este surprinzator in asta? Odata cu asa zisa modernizare a cartierelor s-au taiat si acei cativa copaci care existau printre blocuri. Nu de mult am citit cum d-na primar declara, nu stiu cui, pentru ca nu cred ca o mai crede nimeni, cum s-au marit spatiile verzi. M-am intrebat pe ce planeta traieste femeia asta sau pe ce drum merge la serviciu. Realitatea este urmatoarea: Sibiul devine din ce in ce mai murdar si mai cenusiu, trotuare pline de gropi, strazi peticite dupa marea modernizare pentru ca nu au fost in stare sa sincronizeze introducerea cablurilor in pamant cu asfaltarea strazilor. Astfel consecinta este ca dupa ce au astfaltat strazile, au venit si le-au spart pentru cabluri. Sibiul este sufocat de masini dar doamna primar a decretat ca nu poate sa impuna taxa pe locurile de parcare, pai daca ar face acest lucru, sibienii nu si-ar mai lua trei rable din Germania, sa aiba si copilul de 18 ani cu ce sa mearga la liceu, s-ar limita la una. Intrarile in Sibiu sunt depasite din punct de vedere al traficului de ani de zile dar marii specialisti din Primarie nu sunt in stare sa gaseasca si sa finalizeze solutiile pe care le trambiteaza de ani zile, sunt prea ocupati sa trateze pe cetatenii care au treaba prin Primarie cu dispret, de parca aceia ar fi idioti iar in jurul lor se invarte pamantul Se construieste grotesc ( de vazut Calea Dumbravii ) unde numai 33 la suta din teren pentru constructie nu se respecta. Acestea sunt cateva explicatii pentru care nu este o noutate ca Sibiul este un oras poluat si asa va ramane cat timp in fruntea lui se afla un om opac la minte, fara viziune si fara capacitatea de a fi receptiv la nevoile oamenilor. Probabil ca Sibiu din biroul din Piata Mare se vede altfel mai ales daca ai ochelari de cal.
Raspunde

Întrebare !

Acum 3 ani

"31 de sibieni care mor anual ar fi putut să trăiască mai mult, dacă aveau în vecinătate mai multe spații verzi." La cum s-a construit in unele zone.. doar blocuri, parcari, trotuare si 50 cm langa bloc ca spatiu verde ... Oare parcarile sunt trecute la spațiu verde ?!?
Raspunde

Gigi

Acum 3 ani

Din păcate majoritatea din cei 79,91% au fost de acord sa facă compromisul: apartament ieftin cu beton în jur vs. un apartament puțin mai scump dar cu o mica zona verde sau poate chiar un copăcel în fata blocului.. Cumpărătorii au fost și cei care n-au reușit să influențeze prin cerere, oferta de prost gust a majorității dezvoltatorilor imobiliari. In tot acest timp primăriile din Sibiu, Cisnădie și Șelimbăr au asistat de pe margine la acest meci de fotbal de proastă calitate și au mâncat semințe prin tribune, pentru ca acesta este nivelul.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 ani

De ani de zile ( in curând 32…) pledez pentru înverzirea orașului și a împrejurimilor sale ; între timp au apărut … blocuri între blocuri !
Raspunde

Cgghfh

Acum 3 ani

bine vor sa faca blocurile mai inalte si mai multe ca doar ne trebuie betoane nu spatiu verde conform PUG-ului care se doreste a fi realizat
Raspunde

Mircea

Acum 3 ani

Pai cand genialii administratori ai orasului au aprobat PUZ-ul si PUG-ul nu au vazut asta? Dai voie sa se contruiasca blocuri/birouri fara suprafete verzi atunci de unde sa fie vegetatie? Ce, crede primaria (P-mic) ca se va rezolva ceva cu "parcul" ala nou din marginea extrema a orasului (V. Aurie-calea ferata)? Ala e bun acolo doar ca are Campean un teren acolo si asa o sa iii mai creasca valoarea ca e in zona contruibila dar in vecinatatea parcului nou. A, da, si va da bine in viitor in hartii cand vor imparti suprafata de parcuri la nr de locuitori.
Raspunde

Jean

Acum 3 ani

Ia uite ce ghetou urban in poze! Asa arata sibiul, ca mumbai-ul ! Din pacate la fel sunt si cei ce-l locuiesc, nu au nimic de-a face cu orasul in sine! Nimeni nu mai poate salva cotetul asta infect de oras!
Raspunde

Birtu

Acum 3 ani

Administratia iohanis a inceput cu taierea arborilor din oras si fodor a desavarsit opera !
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

Administratia orasului nu a fost vreodata interesata de calitatea aerului din Sibiu, mai degraba a autorizat distrugerea spatiilor verzi cu autorizatii pentru constructii (probabil multe cu interes). Cei din fruntea orasului nu au avut nicio politica de incurajare pentru folosirea transportului in comun, extinderea parcurilor, impadurirea zonelor din jurul orasului. Primaria ii tolereaza pe cei care distrug ilegal copacii si spatiul verde, si pe cei care arunca tot felul de deseuri periculoase pe unde apuca. Mai sunt multe masini care polueaza vizibil peste limitele legale, te sufoci daca stai in spatele lor (cum mai circula aceste autovehicule legal? dar in Romania si in Sibiu...). Primarilor putin le pasa de poluare, de ex. BMW-ul 750i pe care l-a condus Johannis la Sibiu si care are peste 4000 cm3 consuma urban fara eforturi 15-16l de benzina/100km (vezi caracteristici BMW750i pe auto-data.net).
Raspunde

2cents

Acum 3 ani

Spatii verzi clar nu au lasat. Dar sunt destule zone in care nici macar lumina naturala nu patrunde pe ferestre din cauza aglomerarii constructiilor. Profitul tunarilor din imobiliare conteaza, nu viata fraierului care le cumpara
Raspunde

Alin

Acum 3 ani

Nici un spatiu nou construit nu respecta suprafata minima de spatiu verde impusa de lege, dar nici unul macar ca un minim!!! Vezi Selimbar unde infractorii continua sa betoneze tot! Autorizatiile se dau legal insa receptiile se fac de alti oameni folositi si presati sa semneze si uite asa spirala keep on going forward!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus