56 de vieți ar fi fost salvate anual dacă municipiul Sibiu ar respecta normele recomandate în 2021, legate de poluare, trafic și spațiu verde, se arată într-un studiu realizat de Institutul de Sănătate Globală (ISGlobal) din Barcelona.
858 de orașe din Europa, dintre care 35 din România, au fost integrate în acest studiu, iar în cazul municipiului Sibiu datele arată că 79,91% din populația Sibiului trăiește în zone cu mai puțin spațiu verde decât este recomandat, fiind în țară doar două cu un procent mai mare decât al nostru: Bârlad și Constanța, cu 80, respectiv 82%.
Sibiul este pe locul 434 în topul poluării europene, clasament în care orașul de pe prima poziție are cel mai poluat aer din Europa, iar localitatea de pe locul ultim, 858, are cel mai curat aer.
Omorâţi de poluare
Cercetarea a evaluat impactul planificării urbane şi transporturilor asupra sănătăţii, după ce ISGlobal a calculat un scor de mortalitate, folosind un algoritm care ia în considerare ratele mortalității şi procentul de mortalitate care ar fi putut fi prevenită.
Pentru a calcula numărul de decese care pot fi evitate, studiul utilizează date specifice orașului privind mortalitatea din cauza naturală pentru anul 2015, din baza de date Eurostat, și aplică cele mai recente și date științifice privind relația dintre nivelurile de poluare a aerului și mortalitate.
Oraşul european cu cea mai mare rată de mortalitate provocată de poluarea aerului este Brescia, din Italia, unde specialiştii spun că anual se înregistrează 309 decese care puteau fi prevenite, dacă persoanele aveau parte de un aer mai curat.
La polul opus, orașul Santa Lucia de Tirajana este considerat de studiu cel mai ”verde” oraș european, dintre cele participante în studiu. De altfel, în primele 11 orașe ”verzi” sunt două din Portugalia, restul fiind din Spania.
În România, orașele în care locuitorii beneficiază de cel mai mult spațiu verde sunt Alba Iulia, Târgu-Jiu, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Piatra Neamț și Bistrița.
La capitolul spaţii verzi, ISGlobal a calculat procentul de spaţii verzi din fiecare oraş, potrivit datelor oficiale şi care este ponderea locuitorilor care au parcuri de cel puţin 0,5 hectare întindere la cel mult 300 de metri distanţă lineară faţă casă, aşa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Pentru Sibiu, specialiştii au stabilit că 79,91% dintre sibieni nu au suficiente spaţii verzi în apropierea locuinţelor. Conform algoritmilor utilizați de studiu, 31 de sibieni care mor anual ar fi putut să trăiască mai mult, dacă aveau în vecinătate mai multe spații verzi.
Aerul poluat, confirmat de senzorii independenți din oraș
Turnul Sfatului scria în 15 noiembrie că senzorii de aer montați în oraș de ONG-ul Aerliber.ro, considerată prima și singura platformă independentă pentru măsurarea calității aerului din Sibiu, au arătat în ultimele trei zile depășiri constante ale limitelor maxim admise.
În anumite momente aceste depășiri au fost considerate de către cei care administrează senzorii echivalentul unei poluări ridicate. ”Poluare ridicată, în unele zone dublu față de limita maxima admisă, indicele de poluare PM (particule in suspensie) este intre 37- 123 µg/m3 din maximul admis de 50 µg/m3”, au anunțat reprezentanții platformei de monitorizare a calității aerului duminică seara, în jurul orei 22:20.
Depășiri similare au fost semnalate și în seara zilei de vineri, în jurul orei 23:00.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
Un român
Acum 6 ore
Alex
Acum 7 ore
Vremcase
Acum 7 ore
Alex