Sâmbătă,
26.11.2022
Innorat
Acum
4°C

Bibu, înainte de proces: ”Este limpede că doamna primar își dorește păstrarea actualului CA al Tursib, dar mai puțin limpede este DE CE”

Bibu, înainte de proces: ”Este limpede că doamna primar își dorește păstrarea actualului CA al Tursib, dar mai puțin limpede este DE CE”

După ce au fost scoși din acționariatul Tursib fără să fie înștiințați, liberalii din Consiliul local Sibiu anunță deschiderea unui proces al cărui finalitate să fie organizarea unui concurs pentru administrarea societății de transport public a orașului.

După ce a anunțat în ședința Consiliului local iminența unui proces pe subiectul Tursib, liderul de grup al consilierilor PNL Sibiu, Adrian Bibu, a revenit cu detalii pe acest subiect. În cuvinte dure, Bibu anunță că procesul pe care liberalii îl inițiază va avea drept scop convocarea unei adunări generale a acționarilor Tursib. În care adunare generală să fie decis dacă Tursib va fi administrat în continuare de aceleași cinci persoane – varianta pe care o susține primarul Astrid Fodor – sau va fi organizată o procedură de selecție pentru desemnarea celor cinci administratori – variantă susținută de majoritatea din Consiliul local Sibiu, formată din consilierii PNL și USR.

”Așa cum am spus ieri în Consiliul Local Sibiu, repet și astăzi pentru cei care își imaginează că acțiunile Primăriei Sibiu (demne de o cauză mai bună!) ne intimidează: situația de la Tursib NU VA RĂMÂNE AȘA‼️ Ce vom face: vom continua demersul nostru de inițiere a selecției membrilor Consiliului de Administrație TURSIB prin procedura noua, transparentă, nu prin prelungirea automată a mandatelor! Vom solicita în instanță, conform legii, ca directoratul/ CA Tursib să convoace Adunarea Generala a Acționarilor (AGA) Tursib. Legile sunt foarte clare: acționar este Municipiul Sibiu, iar reprezentanții municipiului - implicit ai acționarului - sunt consilierii locali, NU Primăria Sibiu sau doamna primar. În calitate de reprezentanți ai orașului cu peste 5% pondere avem conform legii dreptul convocării AGA. În AGA vom lua, așa cum am mai spus, act de solicitarea de prelungire a mandatelor membrilor CA, dar  vom opta pentru o procedura nouă de selecție a membrilor”, a anunțat Adrian Bibu, printr-un anunț publicat pe pagina lui de Facebook.

În acest moment, consiliul de administrație al Tursib este condus de directorul general al societății de administrare a fondului locativ al orașului - Urbana. Și este completat de directorul general al societății de apă al aceluiași Sibiu - Apă Canal SA și de directorul economic al Urbana. Alături de cei trei directori, la ședințele care urmăresc administrarea Tursib-ului mai participă un singur specialist în transporturi și managerul unei firme de construcții. Pentru toți, primarul Sibiului a propus prelungirea automată a mandatelor cu încă patru ani, în condițiile în care celor doi directori de la Urbana le-a fost prelungit automat mandatul de membri ai CA Tursib și în urmă cu patru ani (detalii despre acest subiect aici: Împletitura directorilor de la Tursib, Urbana și Apă Canal. Bună și pentru următorii patru ani?).

”Practic, să se numească între ei”

Cum majoritatea din Consiliul local se opune variantei prelungirii contractelor administratorilor Tursib, primarul Astrid Fodor a trimis la începutul acestei săptămâni o adresă tuturor consilierilor locali, prin care îi anunțau că nu mai fac parte din rândul Adunării generale a acționarilor societății. Acționari care sunt desemnați, de acum încolo, de primarul orașului în calitate de reprezentant al unității teritorial-administrative Sibiu. Deși în adresa respectivă această schimbare de acționariat era motivată prin demersurile necesare înființării unui asociații intercomunitare de transport, consilierii PNL și USR au declarat că ei nu au fost niciodată înștiințați de aceste modificări necesare.

”Vom contesta (în termenul de 15 zile legal) noul statut depus la Registrul Comerțului și aprobat în mod ciudat, deși ridica probleme majore de legalitate. Spre exemplu: potrivit noului statut se dorește ca numărul mandatelor membrilor CA să fie nelimitate, deși conform legii nu sunt permise mai mult de trei mandate; potrivit noului statut se dorește ca în cazul vacantării unui loc în CA, o nouă numire să fie făcută chiar de membrii CA și nu de acționar. Practic, să se numească între ei…”, mai scrie Adrian Bibu.

El arată și faptul că între primarul Sibiului și majoritatea consilierilor locali ai orașului nu prea mai există canale de comunicare. ”Opoziția la demersul pe care PNL și USR l-au inițiat în cazul Tursib este, pentru mine, foarte curioasă. Este limpede că doamna primar Astrid Fodor își dorește păstrarea actualului Consiliu de Administrație  (CA) al Tursib, dar mai puțin limpede este DE CE?”.

 

Foto: arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 2234

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Cichi Cean

Acum 1 an

Taci, Bibule.... ca tu ai avut o amarata de Sala Transilvania pe mana si ai transformat-o in talcioc de branzeturi si haine de proasta calitate. Du-te si ia-te de mana cu partenerul Trif si aruncati-va amandou in cel mai apropiat tomberon. La gunoi nesortat, va rog.... oricum o sa nimeriti la plastic, ca nu intelegeti nimic, da macar sa va zic.
Raspunde

John Doe

Acum 12 luni

Se vede tot mai mult adevărata față a echipei fodor-iohannis-keul. Nu că m-aș mândri cu ciuma galbenă.
Raspunde

Gheo

Acum 12 luni

Nu exista un popor mai carcotasi ca evreii si oltenii pr planeta ast
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus