Luni,
24.01.2022
Innorat
Acum
-8°C

Prietenii mocăniței au dezmembrat o locomotivă. „Cei 26 de ani în care a stat expusă în aer liber nu au fost deloc blânzi cu ea”

Prietenii mocăniței au dezmembrat o locomotivă. „Cei 26 de ani în care a stat expusă în aer liber nu au fost deloc blânzi cu ea”

Locomotiva cu abur 764.158, prima dintre supraviețuitoarele mocăniței sibiene pe care voluntarii de la Asociația Prietenii Mocăniței au reușit să o recupereze, trece zilele acestea printr-un proces de curățare intensă. 

„Cei 26 de ani în care a stat expusă în aer liber nu au fost deloc blânzi cu ea, cenușa uitată în camera de fum și coșul neacoperit au corodat masiv peretele, niturile și conductele de abur din camera de fum”, spun Prietenii Mocăniței. Până acum au fost îndepărtate - partea superioară a cabinei, rezervoarele de păcură, cărbuni și apă, coșul de fum, nisiparul, tabla și vata minerală care înveleau cazanul, țevile din cazan și conductele exterioare și a fost ridicat cazanul, pentru a avea acces la șasiu și partea de rulare. 

„Cea mai micuță colegă a noastră s-a strecurat în interiorul cazanului și a început să scoată rugina acumulată, urmând să spălăm spațiul dintre pereții camerei de foc de mâlul care s-a adunat cât a fost funcțională, să sablăm cazanul și să testăm grosimea pereților, iar apoi să demontam cilindrii, bielele, osiile, etc.”

Lucrările sunt necesare pentru a opri degradarea cauzată de rugină și pentru a evalua starea fiecărei componente în vederea restaurării, spun reprezentanții asociației.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

ID

Acum 1 lună

Sincer ? Îmi păreți niste boemi incoruptibili, niște nebuni frumoși ! Bravo !
Raspunde

Florin Stanciu

Acum 1 lună

Felicitări și succes.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus