Sâmbătă,
13.08.2022
Partial Noros
Acum
29°C

Cine pune șefii la Tursib: consilierii locali au votat varianta lor, FDGR spune că nu e legală. Plus ”o situație un pic penibilă”

Cine pune șefii la Tursib: consilierii locali au votat varianta lor, FDGR spune că nu e legală. Plus ”o situație un pic penibilă”

Scoși din acționariatul Tursib după ce s-au împotrivit prelungirii automate a mandatelor actualilor administratori, consilierii locali – prin majoritatea lor – au decis că trebuie organizată procedură de selecție la societatea de transport public. Hotărârea adoptată luni după-amiaza este considerată nelegală de FDGR, care citează dintr-un raport al Primăriei.

După ce conducerea Primăriei Sibiu a întâmpinat opoziție în prelungirea automată a mandatelor administratorilor Tursib (administratori care, în majoritate, sunt directori ai societăților din subordinea Primăriei – detalii aici), Consiliul local a fost scos din acționariatul Tursib și înlocuit cu primarul în calitate de reprezentant al municipiului (detalii aici).

Fără a fi anunțați de această modificare (primarul Sibiului a invocat faptul că o decizie din 2019 a Curții constituționale obliga la înlocuirea Consiliului local din acționariatul Tursib), liberalii și useriștii, adică majoritatea consilierilor locali, au inițiat un proiect de hotărâre.

Potrivit căruia, administratorii care vor conduce Tursib-ul de anul viitor (mandatul actualilor expiră la finele acestei luni) să fie selectați de către o comisie din care fac parte și reprezentanții tuturor partidelor din Consiliul local. Și, prin urmare, să fie înlocuită varianta menținerii actualilor administratori.

Ambele tabere se acuză de nelegalitate

Comisia juridică a Consiliului local Sibiu a avizat favorabil proiectul inițiat de PNL și USR. În urma consultărilor, președinte al comisiei care să selecteze viitori administratori ai Tursib a fost propus Alexandru Dumbravă, viceprimarul liberal al Sibiului. Iar ca membri ai comisiei au mai fost propuși consilierii locali Mihai Onițiu (PNL), Ionuț Ghișe și Ioan Plesciuc (USR) și, respectiv, Paul Mezei (FDGR).

Notă: în forma inițială a articolului, dintr-o eroare, a fost publicat faptul că Tiberiu Drăgan, fostul viceprimar al Sibiului este numele propus pentru președinția comisiei

Aleșii FDGR, prin liderul de grup Zeno Pinter, și-au anunțat votul negativ pentru acest proiect. ”Având în vedere informarea scrisă venită din partea domnului secretar general al municipiului Sibiu prin care ni se spune că nu s-a dat avizul de legalitate, grupul consilierilor FDGR nu va putea susține acest proiect”.

În raportul la care face referire Zeno Pinter, semnat de șefa Serviciului juridic-contencios și de cea a Compartimentului Guvernanță Corportativă din cadrul Primăriei Sibiu, se arată că ”legalitatea acestuia (a proiectului de hotărâre – n.r.) nu poate fi susținută”. Motivele invocate sunt lipsa unui referat de aprobare și, mai apoi, faptul că în urma demersurilor făcute de conducerea Primăriei, la finele lunii noiembrie a fost modificat acționariatul Tursib, prin înlocuirea Consiliului local Sibiu cu UAT Municipiul Sibiu.

O situație care, la rândul ei, este consideră nelegală de către majoritatea Consiliului local Sibiu. ”Grupul consilierilor USR consideră că nu este legală înlocuirea Consiliul local Sibiu cu municipiul Sibiu ca acționar unic al societății și reprezentarea discreționară numai prin primar. Prin decizia CA al Tursib 68/29.10.2021, considerăm că sunt încălcate dispozițiile legale privind rolul atribuțiilor și modul de aducere la îndeplinire a acestora de către instituția Primarului Sibiu. Deoarece Consiliul local nu a fost consultat referitor la această modificare de act constitutiv, vom iniția demersuri după consultarea cu reprezentanții tuturor formațiunilor politice pentru stabilirea clară și deîndată a reprezentării municipiului Sibiu în AGA Tursib”, a anunțat Raul Apostoiu, din partea USR.

Un consilier numit fără știință. ”E o situație un pic penibilă”

Înaintea votului pentru acest proiect, consilierul local propus din partea FDGR pentru a face parte din această comisie, Paul Mezei, a anunțat că el nu a fost consultat de nimeni. ”Am și eu un punct de vedere: pe propunerea pentru comisie e numele meu specificat. Eu, ca și consilier local, nu am fost anunțat, consultat pentru a-mi exprima acordul de a fi sau nu membru în această comisie. Din această cauză și având în vedere ce a spus domnul coleg Zeno Pinter, nu pot să votez «pentru»”, a spus Mezei.

Răspunsul i-a fost dat de către liderul de grup al liberalilor. Adrian Bibu a arătat că nominalizarea lui Mezei a fost făcută în urma discuțiilor cu liderul FDGR Sibiu, Zeno Pinter. ”Cred că este o neînțelegere. Domnule Mezei, eu am avut o discuție cu domnul Zeno Pinter, domnul președinte, înainte de ședință, și i-am comunicat, cu acordul dânsului – e o situație un pic delicată acum și un pic penibilă - i-am cerut acordul să vă pot propune, că nu am decis de capul nostru. Noi ne dorim să fie transparență în această comisie. Acum, dacă dumneavoastră nu sunteți de acord, putem vorbi cu domnul secretar să propunem un alt consilier”.

La care Paul Mezei și-a nuanțat poziția. ”Eu nu sunt împotrivă, dar nu am fost consultat, măcar un telefon, ceva. Ați vorbit cu domnul președinte, dar dacă domnul președinte nu este, nimeni nu află”.

Fără alte discuții, proiectul a trecut la procedura de vot. În cadrul căreia cei doi consilieri PSD s-au abținut, cei opt reprezentanți FDGR au votat ”împotrivă”, iar majoritatea PNL – USR, 12 voturi, a votat ”pentru”. ”Proiectul a fost aprobat”, a consfințit secretarul municipiului la finalul ședinței de luni după-amiază.

Nicio altă discuție nu a mai fost deschisă pe acest subiect. 

Descarcă de aici proiectul de hotărâre inițiat de PNL și USR și adoptat în cursul zilei de luni

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Tag-uri: Tursib

Vizualizari: 1923

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Wommi

Acum 7 luni

Ce minciuni!!!!!!!!!! a existat un referat de aprobare, ba chiar și un raport de specialitate (pentru a ușura munca inapților din primărie) dar a fost .... ascuns intenționat. Ce să zică și ei? Pentru prima dată în istorie cineva citește și stie ce e de făcut și asta îi cam încurcă ploile doamnei primar și a secretarului care ( deși știe exact cine are dreptate) face jocurile doamnei, DAR, le face doar pentru a o pune într-o lumină proastă, că presa nu scrie de el. E foarte interesant cum se desfășoară lucrurile. Doamna ține cu dinții să-și pună oamenii acolo (stie ea de ce), consilierii tineri au citit, le merge mintea și văd greșelile și încercarea disperată a doamnei de a tine și deține în continuare controlul absolut, chiar contrar legii. Grav este că are concursul secretarului. Garantul legalității.
Raspunde

Daniela

Acum 7 luni

Toate situațiile in care este implicat bibu sunt penibile.
Raspunde

Xxx

Acum 7 luni

Nu va este rusine doamnelor de la juridic si guvernata? Proiectul de pe site este insotit de referat de aprobare si raport de specialitate SEMNAT de initiatori. Cum lipseste? Chiar credeti ca toata lumea e proasta? Gata cu matrapazlacurile pe care le faceați cu majoritatea din CL a sașilor. Lumea s-a deșteptat. Bravo Bibu și Muresan. Opriti hoția de la Tursib. E mare mafie acolo. Comandați un audit sau chemați Curtea de Conturi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus