Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
10°C

FOTO Prima locomotivă nouă de pe Valea Hârtibaciului, după 47 de ani, este portocalie

FOTO Prima locomotivă nouă de pe Valea Hârtibaciului, după 47 de ani, este portocalie

O „minunăție de locomotivă diesel-hidraulică nou-nouță” portocalie a ajuns în weekend la Cornățel. „Cadoul” de 14 tone de la Moș Crăciun a ajuns cu TIR-ul la destinație, spun reprezentanții Asociației Prietenii Mocăniței. 

Locomotiva, parte a proiectului „Un tren pentru Mocăniță”, a fost primită cu mare bucurie de asociație, fiind prima lor locomotivă funcțională. Și nu este doar din acest punct de vedere prima.

„Pentru noi, L12H-001 este o locomotivă de suflet, fiind prima noastră locomotivă funcțională. Dar ea mai este și prima locomotivă nouă livrată căii ferate înguste Sibiu-Agnita după 47 de ani (ultima a fost L45H 87-0038-7, livrată în 1974), precum și prima locomotivă de cale îngustă construită în România pentru piața internă după 31 de ani (ultima a fost L45H-099, livrată în 1990 pentru termocentrala Doicești). 

Locomotiva portocalie a fost proiectată și construită de S.C. Calea Ferata Ingusta SRL la Crișcior, care continuă lunga tradiție a fabricării de locomotive de cale îngustă în România. Botezată L12H-001, locomotiva pe două osii are o inimă Deutz de 84 kW (120 CP) în 6 cilindri cu răcire pe aer și transmisie hidrodinamică, fiind capabilă de o viteză de 17 km/h, și va asigura tracțiunea trenurilor turistice și de lucru pe Valea Hârtibaciului începând cu sezonul 2022.

Locomotiva face parte din proiectul "Un tren pentru Mocăniță", depus de Asociația Prietenii Mocăniței în parteneriat cu comuna Marpod la GAL Microregiunea Hârtibaciu și finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), implementat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. PNDR este finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

Foto: Radu Tompa/Mihai Blotor

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

V

Acum 2 ani

Felicitari!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus