Un studiu realizat de InfoCons pe baza etichetelor de ketchup ce se regăsesc pe piața din România arată că un sfert din aceste produse au cel puțin un aditiv alimentar.
„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul”, invită Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
Conform studiului, 13% din produse au în compoziție 6 E-uri; 5% din produse au în compoziție 4 E-uri; 7% din produse au în compoziție 3 E-uri; 5% din produse au în compoziție 2 E-uri; 25% din produse au în compoziție 1 aditiv.
Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în ketchup situația se prezintă astfel:
37% dintre produsele studiate au avut în componență sorbat de potasiu (E202);
49% dintre produsele studiate au avut în componență benzoat de sodiu (E211);
34% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
E-uri Nr. de produse în care acestea sunt prezente
E202 sorbat de potasiu 35 (85.37%)
E211 benzoat de sodiu 33 (80.49%)
E330 acid citric 19 (46.34%)
E415 guma xantan 10 (24.39%)
E300 acid ascorbic 6 (14.63%)
E260 acid acetic 4 (9.76%)
E950 acesulfam K 4 (9.76%)
E955 sucraloza 4 (9.76%)
E334 acid tartric 2 (4.88%)
E412 guma guar 2 (4.88%)
E212 benzoat de potasiu 2 (4.88%)
Ce sunt aditivii alimentari regăsiți cel mai frecvent în produsele tip ketchup?
Sorbatul de potasiu (E202) - este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor. Pentru uz industrial se obţine prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200.
Benzoat de potasiu (E211) - Aditiv alimentar din categoria conservanţilor chimici, prezent în mod natural în fructe sub formă de boabe, ciuperci, scorţişoară, cuişoare etc.
Acid citric (E330) – Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelificanţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. în mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: e-uri , ketchup , consistenta , aditivi
Vizualizari: 2000
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Aci Duțu
Acum 2 ore
John S
Acum 3 ore
Emil
Acum 4 ore
Nustiu
Acum 4 ore
Leonard