Luni,
17.03.2025
Ceata
Acum
1°C

Impactul Omicron: După jumătatea lunii ianuarie tulpina poate depăși 50% din totalul săptămânal al probelor secvențiate la nivel național

Impactul Omicron: După jumătatea lunii ianuarie tulpina poate depăși 50% din totalul săptămânal al probelor secvențiate la nivel național

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol, au prezintat miercuri, 29 decembrie, planul de măsuri pentru gestionarea valului 5 al pandemiei de COVID-19. Specialiştii estimează că acesta va fi generat, în special, de către varianta Omicron a noului coronavirus, iar în România au fost deja confirmate oficial 38 de cazuri.

În cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, 29 decembrie, a fost prezentată situația actuală a României cu privire la contextual pandemic, dar și impactul pe care ar putea să-l aibă tulpina Omicron în valul V. Astfel, în cazul în care 60% din populația țării noastre nu este vaccinate și numai 25% dintre români au făcut și cea de-a treia doză este posibil ca, după jumătatea lunii ianuarie, Omicron să depășească 50% din totalul săptămânal al probelor secvențiate la nivel național. Oficialitățile atrag atenția asupra faptulu că transmisibilitatea ridicată a acestei tulpini poate duce la o serie de consecințe, chiar dacă severitatea variantei Omicron va fi mai redusă decât cea a variantei Delta. Printre aceste consecințe va fi și lipsirea personalulu sanitar de la serviciu în condițiile infectării cu Omicron.  

 Situația actuală: vulnerabilitățile prezentate în cadrul conferinței.

  • Aproximativ 60% din populația vulnerabilă a României este nevaccinată.
  • Numai 25% dintre persoanele vaccinate au efectuat doza booster.
  • Lipsa intrumentelor de control al răspândirii îmbolnăvirilor (urmărirea contacților) prin necompletarea PLF de către aprox 50% dintre călătorii sosiți din state puternic afectate de tulpina Omicron.
  • Nerespectarea măsurilor de carantinare de un procent important de persoane sosite în această perioadă.
  • Întârzierea adoptării legislației referitoare la introducerea pentru o perioadă limitată a certificatului electronic COVID-19, ca măsură de limitare a răspândirii bolii.

Concluzie: există o populație receptivă numeroasă, iar riscul este dublat de răspândirea masivă a tulpinii Omicron.

De asemenea, în cadrul coferinței a fost prezentat și impactul tulpinii Omicron în țara noastră.

Chiar în condițiile măsurilor non-farmaceutice implementate în prezent, este posibil ca, după jumătatea lunii ianuarie 2022, Omicron să depășească 50% din totalul săptămânal al probelor secvențiate la nivel național.

  • Transmisibilitatea foarte ridicată, cuplată cu o protecție scăzută oferită de schema completă de vaccinare împotriva infecției, va duce la posibilitatea infectării unui număr însemnat de persoane într-o perioada scurtă de timp.
  • Acest fapt va avea efecte directe și indirecte asupra capacității de răspuns a sistemului sanitar.

Impactul direct

  • Posibilitatea mai rapidă de infectare a persoanelor susceptibile nevaccinate din grupele de vârstă de peste 60 de ani.
  • Chiar și în situația în care severitatea variantei Omicron va fi mai redusă decât cea a variantei Delta, capacitatea de răspuns a sistemului sanitar va fi suprasolicitată, cel puțin la nivelul înregistrat în valul precedent, din luna octombrie 2021.

 Impactul indirect

  • Infectarea masivă poate determina absenteismul de la locul de muncă a personalului sanitar.
  • Deși simptomatologia este posibil să fie absentă sau minimă în rândul personalului sanitar vaccinat, testarea pozitivă va duce la izolarea acestora la domiciliu.
  • Posibila răspândire rapidă nosocomială în secțiile de spital non-covid și în centrele rezidențiale de îngrijire a bătrânilor. Scenarii de impact asupra sistemului sanitar 1. Rata de creștere a numărului de cazuri 10% zilnic:
  • > 5% din cazuri necesită internare în secții
  • 10% din cazurile din secții necesită internare la ATI;
  1. Rata de creștere a numărului de cazuri 6% zilnic
  • > 20% din cazuri necesită internare în secții;
  • 10% din cazurile din secții necesită internare la ATI;
  1. Rata de creștere a numărului de cazuri 10% zilnic

     • > 20% din cazuri necesită internare în secții;

  • 1 din 8 din cazurile din secții necesită internare la ATI

*Severitatea mai crescută pentru scenariile 2 și 3: 20% internați este luată în calcul datorit acoperirii vaccinale insuficiente la grupele de vârsta 60+

 Instagram / Facebook / YouTube

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Kukuruku

Acum 3 ani

n-o sa fie nimic, doar cazuri numarate degeaba

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus