Un autobuz ”doldora” cu elevi în drum spre școală și sibieni în drum spre serviciu se văd în imaginile surprinse pe un traseu profesional. O situație care a început să se repete după darea în utilizare a noilor linii școlare. Linii pentru care Tursib utilizează autobuzele de rezervă, astfel încât orice defecțiune a vreunui mijloc de transport creează o supra-aglomerare pentru sibienii ghinioniști. Rezolvarea acestei situații va veni o dată cu primăvara, cel mai târziu.
În urma unei hotărâri a Consiliului local Sibiu, din toamna anului trecut Tursib a dat în utilizare șapte trasee școlare. Autobuzele necesare punerii în funcțiune a acestui proiect-pilot destinat elevilor a afectat, însă, modul în care se circulă pe anumite trasee profesionale. O astfel de situație este descrisă de un sibian care circulă pe traseul profesional care leagă zona Cimitirului municipal de Zona industrială vest.
”Odată cu începerea anului școlar 2021-2022, compania de transport a renunțat să mai pună la dispoziția călătorilor două autobuze pentru călătorii care circulă pe traseul profesional - linia 111. Acest fapt a condus la supraaglomerarea autobuzelor care circulă pe acest traseu, începând cu ora 7. Deși compania a pus la dispoziția elevilor trasee școlare special dedicate acestora, autobuzele profesionale sunt încă pline de elevi care le utilizează pentru a se deplasa la instituțiile de învățământ la care studiază”, arată sibianul care a trimis și o scurtă înregistrare video cu una din diminețile supra-aglomerate ale Tursib.
În mod evident, aglomerația de la orele dimineții (care nu este de fiecare dată atât de densă) este pusă și în contextul pandemiei de Covid-19: nici vorbă de a mai putea asigura vreo distanțare fizică în niciuna din dimineți. ”Chiar dacă autobuzul nu este întotdeauna atât de aglomerat, în fiecare zi toate locurile sunt ocupate, iar culoarul este, de asemenea aglomerat”, mai descrie sibianul care utilizează Tursib.
Aglomerația filmată pe traseul 111 are o cauză specifică, arată reprezentanții Tursib într-un răspuns transmis pentru cititorii Turnul Sfatului: autobuzul articulat s-a defectat, iar dublura alocată pe acest traseu înainte de începerea anului școlar nu mai există. ”Până ȋn data de 13 septembrie 2012, pe traseul profesional 111/1 care pleca la ora 7:19 din Calea Dumbrăvii 1, circula o dublură care nu era prevăzută ȋn planul de transport şi care a fost introdusă in urma analizei efectuate pe gradul de aglomerare. Această dublură suplimenta capacitatea de transport pe traseu, autobuzele fiind ocupate cu preponderenţă de elevi. Odată cu introducerea traseelor şcolare, dublura a fost scoasă, iar autobuzul care o executa a fost alocat pentru traseele de elevi. De regulă, pe acest traseu, la ora la care se face referire ȋn sesizare, este alocat un autobuz de capacitate mare (articulat de 18 m). Ȋn dimineaţa zilei de 22.12.2021, ca urmare a defectării autobuzului SB 40 SBT (autobuz articulat), acesta a fost ȋnlocuit cu un altul, de 12 m, ȋn condiţiile ȋn care toate autobuzele articulate erau deja alocate pe alte trasee la fel de aglomerate la orele dimineţii. Ȋn astfel de situaţii, ȋn locul unui autobuz articulat se trimit două autobuze scurte, dar acest lucru nu a fost posibil la acel moment din cauza lipsei autobuzelor de rezervă - toate maşinile fiind pe trasee la orele de vârf”, detaliază reprezentanții Tursib.
Aceștia îndeamnă elevii care folosesc respectivul traseul profesional să aleagă autobuzul dedicat lor. Autobuz evitat, uneori, de elevii care se tem că astfel vor întârzia la ore. ”Precizăm de asemenea faptul că ȋn imaginile pe care ni le-aţi trimis se observă că ȋn autobuz predomină elevii, care ar fi putut să folosească traseele pentru elevi, respectiv: traseul E 6 Cireşica 2 – Şcoala Regina Maria care are plecare la ora 7:14 din staţia Cireşica 2; traseul E7 Lămâiţei – Şcoala Regina Maria care are plecare la 7:14 din staţia Lămâiţei. Aceste două trasee acoperă itinerarul traseelor 1 şi 111 până pe str. Andrei Şaguna, pe parcursul cărora, din analizele noastre reiese faptul că un flux ridicat de pasageri se ȋnregistrează ȋntre staţia Calea Dumbrăvii şi staţia Andrei Şaguna”, se mai arată în răspunsul Tursib.
Reprezentanții societății arată că astfel de situații vor deveni istorie o dată cu intrarea în utilizare a celor 40 de noi autobuze achiziționate de Primăria municipiului Sibiu, care completează parcul auto al Tursib (format în prezent din 104 autobuze și cinci microbuze electrice). ”Dorim să reamintim faptul că ȋn momentul actual, Tursib utilizează la capacitate maximă tot parcul de autobuze disponibil. Odată cu punerea ȋn circulaţie a noilor autobuze CNG, avem ȋn vedere modificarea unor programe de circulaţie la care s-au constatat probleme”.
Cele 40 de noi autobuze au fost livrate la finalul anului 2022. ”Au fost recepționate și urmează să parcurgă procedurile legale de înmatriculare și avizare, urmând să intre pe trasee cel târziu în martie 2022. Dintre acestea, 11 sunt articulate, restul de 29 fiind autobuze cu o lungime de 12 m”, anunța Primăria Sibiu într-un comunicat dat publicității la jumătatea lunii decembrie.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Sibiu , Tursib , elevi , aglomeratie
Vizualizari: 3191
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Vivi Dragan
Acum 5 ore
Emil
Acum 7 ore
Claudiu
Acum 7 ore
HuniLateral = dictatură
Acum 7 ore
Ziaristul din tufis