Vineri,
03.02.2023
Innorat
Acum
-0°C

Rafila estimează 800.000 de infectări în valul 5

Rafila estimează 800.000 de infectări în valul 5

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că în valul cinci al pandemiei de SARS-CoV-2 se estimează o dublare a numărului de cazuri faţă de valul precedent, când au fost 400.000 de îmbolnăviri confirmate "prin diagnostic".

"În valul patru am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate prin diagnostic. Câte îmbolnăviri vom avea în valul cinci rămâne de văzut. Noi estimăm o dublare a numărului de cazuri. (...) Niciodată în biologie nu poţi să dai verdicte. Este foarte periculos să dai verdicte când discuţi despre microbiologie, despre organisme care evoluează", a spus ministrul într-un interviu la Antena 3, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, antiviralele noi care vor sosi în ţară ar putea fi eliberate pe bază de prescripţie medicale în farmacii sau în ambulatorii de specialitate, însă o decizie în acest sens nu a fost încă luată.

Ministrul Sănătăţii a arătat că, probabil, aceste medicamente ar putea fi gratuite pentru "cei eligibili" şi a reiterat faptul sunt doar pentru persoane cu factori de risc.

"Aceste medicamente vor fi eliberate pe bază de prescripţie şi vor fi eliberate în ambulatoriu. Dacă ele vor fi eliberate de la ambulatoriile de specialitate sau în farmacii, rămâne de văzut din punct de vedere tehnic. Astfel de medicamente au nevoie de ceea ce numim autorizaţie pentru nevoie speciale. Înainte să fie autorizate în UE, noi putem să le aducem pe această autorizaţie pentru nevoi speciale şi o să găsim forma cea mai potrivită, încât ele să poată să fie administrate la persoanele infectate - cu factori de risc, nu oricui. Ele sunt medicamente care sunt toxice. Dacă eşti tânăr şi ai o formă uşoară, este bine să nu iei antivirale, dar dacă ai anumiţi factori de risc care predispun către o formă complicată, atunci să poţi să beneficiezi de astfel de tratament. (...) Probabil că nu vor fi medicamente care să fie cumpărate de cetăţeni, ci vor fi oferite în cadrul unui program pentru cei eligibili în mod gratuit", a explicat ministrul, potrivit sursei citate.

Alexandru Rafila a anunţat că probabil se va imuniza cu doza a treia de vaccin în cursul lunii ianuarie, având în vedere că au trecut deja 9 luni de la cea de-a doua doză. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 455

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus