Vineri,
07.10.2022
Cer Senin
Acum
13°C

Un meteor a produs o explozie echivalentă cu 30 de tone de TNT la intrarea în atmosferă, în 1 ianuarie

Un meteor a produs o explozie echivalentă cu 30 de tone de TNT la intrarea în atmosferă, în 1 ianuarie

Un meteor care a provocat un boom sonic ce a zguduit locuinţele dintr-o periferie a oraşului american Pittsburgh pe 1 ianuarie a explodat în atmosferă şi a eliberat o cantitate de energie echivalentă cu cea furnizată de 30 de tone de TNT, anunță apnews.com, citată de Agerpres.

Meteor Watch, o reţea de socializare administrată de NASA, a anunţat duminică seară că o "ipoteză rezonabilă" a vitezei meteorului de aproximativ 45.000 mph (72.420 km/h) ar permite o estimare a dimensiunii sale la aproximativ un yard (0,91 metri) în diametru şi o masă de aproape jumătate de tonă (454 de kilograme).

Dacă cerul nu ar fi fost înnorat, potrivit NASA, meteorul ar fi putut fi văzut cu uşurinţă pe bolta cerească în timpul zilei - fiind de circa 100 de ori mai strălucitor decât Luna plină.

O staţie de infrasunete din apropiere a înregistrat valul sonic provocat de explozia meteorului, ce a dus la dezmembrarea acestuia în atmosferă, permiţând specialiştilor de la NASA să facă aceste estimări.

Shannon Hefferan, de la Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS) din Statele Unite, a declarat pentru Tribune-Review că datele satelitare au înregistrat o explozie deasupra comitatului Washington, sâmbătă, cu puţin timp înaintea orei locale 11:30, iar oficialii americani au precizat că aceasta a fost provocată de un meteor care "a căzut în atmosfera" Pământului. Shannon Hefferan a precizat că un eveniment similar s-a produs pe 17 septembrie 2021 în comitatul Hardy din statul american West Virginia.

Locuitorii din South Hills şi alte zone învecinate au raportat că au auzit un zgomot puternic şi că au simţit că locuinţele lor începeau să se cutremure. Oficialii din comitatul Allegheny au confirmat însă că în acea regiune nu au fost înregistrate activităţi seismice şi nici furtuni cu fulgere şi tunete. 

foto Nasa Meteor Watch

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1715

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus