Marţi,
31.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
-0°C

Povestea din spatele jianei SOMA despre reciclare. Melodia este compusă de un profesor sibian și cântată de o elevă de 18 ani

Povestea din spatele jianei SOMA despre reciclare. Melodia este compusă de un profesor sibian și cântată de o elevă de 18 ani

În luna decembrie, pe multe canale media, sibienii au putut asculta o jiană în care se vorbește despre reciclare. Este, într-adevăr, una dintre campaniile Soma pentru a ajuta oamenii  și copiii să recicleze corect. În spatele melodiei, însă, stau doi oameni impresionanți și talentați. Este vorba despre un profesor de muzică și o elevă de 18 ani. Profesorul a compus muzica și fata de 18 ani a interpretat-o.

Adrian Grecu este profesor de muzică al Școlii Populare „Ilie Micu” din Sibiu, colaborator permanent la Junii Sibiului și de aproximativ zece ani este alături de una din școlile de muzică ale Asociației Elijah. Realizarea melodiei pentru spotul Soma a fost o înlănțuire de factori. Printr-o cunoștință comună cei de la compania de salubritate au adresat o rugăminte reprezentanților Școlii de muzică Elijah pentru realizarea unei piese prin intermediul căreia mesajul de colectare corectă a deșeurilor să ajungă la sibieni, iar aceștia să-l urmeze. Adrian Grecu, cel cu care asociația colaborează de la înființarea Elijah, a primit versurile și a fost provocat să le pună pe note.

Elevi ai școlii de muzică Elijah

„Propunerea a fost una interesantă pentru mine și a fost o premieră să realizez o melodie la rugămintea unei companii. Am acceptat din pasiune pentru muzică, pentru ceea ce fac și mai ales pentru că am un respect deosebit pentru familia Elijah. Alături de ei am descoperit că pot fi pentru copiii din zonele sărace ale satelor noastre mai mult decât un dascăl. Elijah este un formator al copiilor și tinerilor de pe satele Văii Hârtibaciului. Alături de ei am învățat să fac lucrurile cu sufletul.  Am primit versurile și m-au rugat să fac ceva cu ele”, povestește prof. Adrian Grecu.

Dascălul nu a stat mult pe gânduri, a pus mâna pe fluier, pe care îl consideră unul dintre cele mai importante elemente ale folclorului nostru și s-a apucat de compus. Misiunea nu a fost una ușoară, dar pentru că a făcut-o din pasiune i-a dat de capăt.

„După ce am citit versurile și mi-am dat seama cam despre ce este vorba am realizat că aș putea compune o jiană. Este o melodie specifică Mărginimii Sibiului și suntem foarte obișnuiți cu acest gen muzical. Citind versurile am luat fluierul în mână și am încercat să cânt câteva note. Am realizat un prim fragment muzical, pe care l-am înregistrat. L-am tot ascultat, apoi și m-am gândit la ce aș putea să îmbunătățesc. Am cântat versurile cu vocea, am tot compus, am lipit fragmentele care mi-au venit în cap și așa, încet, încet cântecul a luat formă. M-am gândit la originea tradițiilor noastre și m-am străduit să fiu cât mai autentic si mai aproape de sufletul oamenilor si copiilor”, mai spune profesorul.

O cântă o elevă de 18 ani

Melodia despre reciclare ascultată de sibieni este interpretată de Mihaela Lal, e tânără de 18 ani. Fata este elevă în clasa a XII-a la Liceul Pedagogic din Sibiu și a făcut parte din proiectele Asociației Elijah, fiind una din solistele „AnsambluluiVeselijah” . Profesorul Adrian Grecu o cunoaște bine pe Mihaela. El a fost cel care a îndrumat-o să participe la cele mai mari competiții muzicale din țară, de unde nu s-a întors fără un  premiu.

Versuri jiană

„Mihaela a fost foarte încântată de acest proiect și a răspuns propunerii noastre cu entuziasm. I-am dat câteva sfaturi în legătură cu versurile, cum să pună accent pe ele, iar ea s-a adaptat foarte repede și foarte bine. Am lucrat împreună pe melodie și, în final, eu cred că a ieșit ceva frumos și educativ”, mai spune profesorul de muzică.

Inițiativa SOMA a venit mănușă pe ceea ce face Elijah, care de ani buni curăță, cu voluntarii, cu oamenii și copiii din comunitățile în care au proiecte, gunoaiele din natură.

„Este necesar să învățăm să selectăm corect gunoiul și la sat, nu doar la oraș, iar melodia aceasta trebuie să ajungă în sufletele tuturor. Cred că, în final, a ieșit ceva extraordinar: o jiană cu un mesaj puternic și foarte importat atât pentru locuitorii orașelor, cât și pentru cei de la sate”, încheie vicepreședinta Elijah.  

Foto principală: Adrian Grecu și Mihaela Lal

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1945

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

@@@

Acum 1 an

Asteptam si o invartita despre cum au marit taxa de salubruzare! Nu mai faceti cultul personalitatii SOMA ca nu va da nimic dna Turcan.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus