Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Ce fac ”lupii tineri” din PSD la aproape cinci ani de când au preluat conducerea organizației: Unul deputat, altul secretar de stat, ultimul cu un picior în PNL

Ce fac ”lupii tineri” din PSD la aproape cinci ani de când au preluat conducerea organizației: Unul deputat, altul secretar de stat, ultimul cu un picior în PNL

Cu câteva luni înainte de luna mai 2017, la cârma PSD-ului local se aflau încă Ioan Cindrea, la județ, și Gheorghe Suditu la municipiu și părea că nimeni și nimic nu-i va putea înlocui. În urma demisiei lui Cindrea și a demiterii cu scandal a lui Suditu, în fruntea social-democraților sibieni ajungeau trei tineri de sub 40 de ani: Bogdan Trif, Mihai Macaveiu și Horațiu Marin. Unul la județ, al doilea la PSD Mediaș, iar al treilea la organizația municipală Sibiu. 

”Primul loc la alegerile locale, primul loc la alegerile parlamentare, primul loc la alegerile prezidențiale...”

Noua conducere promitea atunci revoluția internă a partidului. Sediul organizației municipale urma să fie scos la închiriat, iar din banii obținuți se planificau, în limita bugetului, câteva acțiuni sociale. În plus, s-a tras linie și s-a punctat concret ce așteptări sunt: primul loc la alegerile locale, primul loc la alegerile parlamentare, primul loc la alegerile prezidențiale. În Sibiu, în Mediaș și la județ. ”Suntem singurul partid din județ cu lideri care n-au făcut parte din Partidul Comunist”, se lăuda lupii tineri, proaspăt ajunși în fruntea PSD Sibiu.

Bogdan Trif, Horațiu Marin și Mihai Macaveiu stăteau umăr în umăr la prima conferință de presă a lor.

 ”Nu s-a făcut niciun sondaj. Cine trebuia să candideze, cine era agreat prezenta un sondaj: «el a ieșit cel mai bun». Dar nu ni se spunea de cine a fost făcut, care e marja de eroare. (...) Nu s-a făcut pe bune niciun sondaj. Și-mi asum lucrul acesta. Un scor de 16% nu puteți să-mi spuneți că a fost foarte bun, în condițiile în care aveam Forumul aici. Nu, aveam un partid foarte bun pentru că eram noi foarte slabi. Este foarte simplu”, a pălmuit adânc, cu urme pe obrazul celor care au condus până acum organizația, Bogdan Trif.

Restul membrilor de partid urmau să intre într-un sistem de monitorizare și dacă în trei săptămâni nu veneau cu propuneri concrete pe care să le susțină în forurile unde au fost aleși, urmau să fie înlocuiți.

”Vom avea ședințe periodice pe proiecte, iar cei care nu vor avea randament, le vom ridica sprijinul. Sunt alții pe listă foarte buni. Vor fi trei săptămâni, după care vor veni cu proiecte pe care le vor prezenta dumneavoastră și pe care le vom depune la Primăria Municipiului Sibiu. La județ va fi același lucru. Vom face o conferință de presă lunară, la care vor veni reprezentanții consilierilor locali și județeni, dar și parlamentarii noștri să răspundă întrebărilor. Ce facem noi pentru municipiu, pentru județ, dar și ce fac parlamentarii pentru țară”, a promis Bogdan Trif.

Rezultate, sub bătrâni

Primul examen electoral a fost în mai 2020, la alegerile europarlamentare. PSD Sibiu a obținut 11,11% și era al treilea partid la nivel județean după numărul de voturi după PNL (48,90%) și USR (24,32%).

În comparație, precedentele alegeri europarlamentare, cele din 2014, erau câștigate de Alianța Electorală PSD – UNPR – PC cu 31,19%, la nivelul județului. Erau urmați atunci de PNL – 17,91% și PDL – 16,80%.

Au urmat alegerile locale, în același an, în urma cărora social-democrații au reușit să obțină primăria în 16 localități, sub PNL, care câștiga 43 de UAT-uri.

Liberalii câștigau președinția Consiliului Județean cu 46,89% din voturile exprimate, dar și majoritatea în consiliu, cu 18 consilieri județeni. PSD obținea 5 consilieri, la fel ca și FDGR.

La nivelul consilierilor locali, PNL primea în urma alegerilor 371 mandate, PSD a obţinut 193 mandate, urmat de PMP cu 76 mandate.

La precedentele alegeri locale, cele din 2016, PSD avea 12 consilieri județeni și 15 primari.

La alegerile parlamentare din același an, PSD înregistra în Sibiu un nou eșec. Cu un procent de 13,7% la Camera Deputaților PSD Sibiu se afla pe locul trei în județ, după PNL (41,64%) și USR PLUS (22,46%). Obținea un singur mandat de parlamentar.

În 2016, PSD obținea în Sibiu 28,2%, fiind pe locul 2 în județ după PNL (39,52%), dar înaintea USR (14,06%).

Alegerile prezidențiale au însemnat un nou eșec pentru social-democrați, însă mulți analiști spun că nu i-a ajutat nici candidatul. Atunci, în turul doi al alegerilor prezidențiale au rămas Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.

După aproape cinci ani...

În ianuarie 2021, Bogdan Trif este în continuare președinte al PSD Sibiu, are în spate un mandat de ministru al Turismului și este deputat de Sibiu, singurul din partea social-democraților, din urma alegerilor din 2020.

Mihai Macaveiu este secretar de stat în Ministerul Economiei și conduce în continuare organizația Mediaș a PSD, în timp ce Horațiu Marin este membru ALDE. A prins și el o perioadă funcția de subprefect, iar acum este cu un picior în PNL, în situația în care negocierile dintre ALDE și liberali vor conduce în final către o fuziune.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alamorean

Acum 4 luni

Dice tot dati cu lupi tinerii ca nui trebuiala.... pnleu ii forta !!! si Johanis va fii presedintele rominiei !!!
Raspunde

Nonick

Acum 4 luni

Mai curând vițeii tineri
Raspunde

Mariposa Ticlăzău

Acum 4 luni

Sibienii adevarati, nascuti aici din tata-n fiu, votam doar lupii tineri din FDGR!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus