Duminică,
23.01.2022
Cer Senin
Acum
-8°C

Vânător sibian pus la zid de iubitorii de animale după uciderea a cinci pui de vulpe. Dan Muntean: Poza e veche de 15 ani, a apărut din dușmănie

Vânător sibian pus la zid de iubitorii de animale după uciderea a cinci pui de vulpe. Dan Muntean: Poza e veche de 15 ani, a apărut din dușmănie

O imagine cu vânătorul sibian Dan Muntean, directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu cu sediul în Casa Vânătorului, a devenit virală pe rețelele de socializare în ultimele 24 de ore după ce atras nemulțumirea a numeroși iubitori de animale.

Imaginea, care îl ilustrează pe Dan Muntean lângă cinci pui de vulpe morți, a fost postată de Nicolae Dărămuș, cunoscut scriitor și iubitor de natură.

”Cine n-a văzut vreodată jocul puilor de vulpe în soare,  dinaintea vizunii, s-ar putea să nu știe chiar pe de-a-ntregul numele bucuriei: și nici al dumnezeieștii stări fără de frică. Toate astea însemnând iubire.

A fost de ajuns însă ca un brav vânător să treacă pe acolo, spre a coborî iadul peste rai.

Acum, trebuie bine înțeles :  gușița de kil a oricui se cere hrănită și carnea fragedă e mană... diavolească la casa omului.

Priviți, meditați și cântăriți. Și, mai ales, nu blestemați, nu jigniți, nu suduiți!... Doar compătimiți!...”, a scris Nicolae Dărămuș pe pagina personală de facebook, sub titlul ”MÂNDRU CĂ SUNT VÂNĂTOR”.

Redăm mai jos postarea originală, care a atras peste 300 de comentarii și aproape 200 de distribuiri:

Imaginea cu vânătorul sibian a fost preluată ulterior de numeroase asociații care se ocupă de protecția animalelor, stârnind furia a multor iubitori de natură.

”...doar cu scopul în sine de a ucide chiar și ce e mai gingaș și mai nevinovat! N-a iertat nici unul! 5 puiuți de vulpe! Să-l afle lumea!”, a postat un membru al asociației Protecției Animalelor Sibiu.

De aproape cinci ani Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu este împărțită în două grupări de pescari și vânători care își revendică în Justiție legitimitatea. Una are sediul pe strada Constituției, aproape de centrul Sibiului, iar cealaltă pe strada Ștefan cel Mare, în cartierul Vasile Aaron. Între cele două există câteva zeci de procese, aflate în diferite stadii de judecată.

Dan Muntean este directorul AJVPS cu sediul pe strada Ștefan cel Mare, preluând funcția după decesul lui Pompil Varga în toamna anului trecut. Contactat de reporterul Turnul Sfatului el a declarat că a început să primească reacții referitoare la fotografia de mai sus încă de miercuri seară și nu înțelege de ce toată lumea s-a inflamat dintr-o dată.

”Poza respectivă este făcută pe la jumătatea anilor 2000, cred că are vreo 15 ani vechime. Nici nu mai arăt așa, ca să fiu sincer. Vânătoarea respectivă a fost una legală, care a respectat absolut toate reglementările în domeniu. Cei care comentează și își dau cu părerea nu cunosc ce înseamnă vânătoarea la vulpe. Vulpea este considerată dăunător în România, la fel ca și șacalul, ca să dau un exemplu și vânătoarea este permisă. Vulpile fac mari pagube, omoară pui de iepure, păsări, pui de mistreț, inclusiv pui de căprioară când îi prind. Fac mari pagube peste tot. 15 ani nu a spus nimeni nimic legat de poza aceea și acum, dintr-o dată, toată lumea începe să acuze fără să mă cunoască. Știți bine care este situația în AJVPS Sibiu, eu cred că cineva a vrut să facă un rău și din dușmănie a scos fotografia tocmai acum. Uitați-vă că sunt în mânecă scurtă, e iarba verde în poză”, a explicat Dan Muntean.

Cât privește latura etică a vânătorii respective, Dan Muntean a precizat că este un iubitor de natură și animale. ”Cei care comentează pe internet fără să mă cunoască nu știu câte face un vânător pentru animale, spre exemplu acum, iarna, mergem să le dăm de mâncare, avem grijă de ele. A mai fost un caz asemănător de curând pe un post național de televiziune, cu un cerb căruia i-ar fi rupt cineva un corn. Oamenii nu știu că le cad coarnele în mod natural și pe urmă le dau altele. Dar tot se găsesc unii să comenteze fără să înțeleagă sau măcar să se intereseze despre ce e vorba”, a mai completat Dan Muntean.

Sursa foto

Vizualizari: 4426

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

12 comentarii

Nici o tresarire

Acum 1 săptămână

Daca e legal este si etic sa omori 5 pui? Fie si cu 15 ani in urma....Ce zice dansul astazi nu pare sa arate o evolutie morala de atunci.
Raspunde

Feudalu'

Acum 1 săptămână

Un adevarat barbat!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Xxx

Acum 1 săptămână

4 pui și mama, din ce se vede, dar dacă de atat a avut nevoie omul pt o haină! Precis a fost legal și in sezon, așa că…. ssssssssssstttt.

Raspunde

Gigi contra

Acum 1 săptămână

Ce placere o fi vanatoarea? Ce placere o fi sa ucizi un animal din sport sau din ogoliu? Inteleg ca si stramosii omului de azi vanau, dar ei vanau ca sa se hraneasca, nu din sport! Omul e mai rau decat oricare dintre animale. (unii ar putea fi numiti chiar lighioane).

Raspunde

X

Acum 1 săptămână

DACA A FACUT O ACUM 15 ANI O FACE SI ACUM

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

John Doe

Acum 1 săptămână

X: invata sa scrii, pe urma posteaza... corect este "facut-o", cu liniuta...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alzara 1918 - biolog

Acum 1 săptămână

Vulpea este un prădător prolific ; neavând dușman natural ( decât Lupul - concurent ) și blana nemaiavând Căutare , se înmulțește peste măsură . Pe lângă pericolul pentru alte specii , este vectorul cel mai important al rabiei ( TURBAREA ) in sălbăticie ! Vă mai amintiți de puiul de vulpe turbat capturat in Valea Aurie ? Din acest motiv iarna erau campanii de distribuire a jumărilor otrăvite !
Raspunde

Un sibian

Acum 1 săptămână

un caracter JEGOS!!! nu e nici o dusmanie...f. bine ca a publicat poza sa stie oamenii cu cine au de-a face!!! si cati sunt ca el in Sibiu!!!

Raspunde

Un cititor

Acum 1 săptămână

Luati "ma baieti" cutitul sau sulita daca sunteti barbati si vreti sa vanati. Altfel, sunteti niste cocalari fricosi si plini de osanza, precum personajul din foto ...
Raspunde

Gandalf

Acum 1 săptămână

Cum ar fi să-i fie vânați și lui puii? Mănâncă **** că vulpea e dăunător... oare chiar nu știe că principala hrană a vulpii o constituie adevărații dăunători, rozătoarele ? Toate animalele vânează pentru a se hrăni, doar unele jigodii de-și zic oameni ucid de placere... Altul mândru că e prost.

Raspunde

Tot eu

Acum 1 săptămână

Asta se intampla cand omul intervine in mediul natural. Populatiile de pradatori sunt in stransa legatura unele cu altele si cu prada lor. Astfel, vulpea devine daunator doar daca nu mai are concurenta (lupul, rasul, pisica salbatica, etc.) si prada este destul de multa incat sa faciliteze inmultirea. Si cam asta se intampla la noi, unde vedeti voi lupi, rasi sau pisici salbatice in jurul Sibiului? Cat despre prada, pai prin toate satele si chiar in municipiu, la cat de bine ingrijite sunt curtile oamenilor, ma mir ca nu isi fac si cuiburi pe-acolo, daramite sa intre si sa se serveasca din curti. Daca chiar va intereseaza conservarea naturii si reglarea balantei pradator / numarul lor si prada, vedeti ce s-a intamplat in Yellowstone dupa reintroducerea lupilor, animale vanate pana la extinctie, ia ghici, tot de om! Hai sa lasam natura in pace, aceasta are mecanismele ei de reglare, mecanisme pe care nu le intelegem nici pe jumatate. Hai sa intervenim doar atunci cand viata noastra este pusa in pericol. Iar asa-zisilor "vanatori", luati ma frate o lance si vanati cu aia, daca va intoarceti acasa cu ceva in mana, atunci sunteti barbati, in rest sunteti doar niste cocalari care agreseaza niste vietati lipsite de aparare.
Raspunde

Aristide

Acum 1 săptămână

Ca a fost legal,ca vulpea este daunatoare,este una! Dar sa te pozezi mandru cu puii morti,este alta!Este vorba de caracter.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus