Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Arta de a plăti încălzirea: ”Putem estima că factura pe luna ianuarie va depăși 50.000 lei”

Arta de a plăti încălzirea: ”Putem estima că factura pe luna ianuarie va depăși 50.000 lei”

Creșterea prețului la gaze naturale și energie electrică obligă principalele instituții culturale din Sibiu la eforturi financiare serioase care afectează bugetul. În vreme ce directorul Teatrului de Balet Sibiu, Ovidiu Dragoman, spune că la serviciu ”ne comportăm fiecare ca și acasă: facem economii”, directorul Teatrului Național ”Radu Stanca”, Constantin Chiriac, anunță că a dispus reducerea cu patru ore a programului de funcționare al centralei termice principale pentru a reduce consumul.

Spre exemplu, cea mai recentă factură la gaze sosită pe adresa Teatrului Național ”Radu Stanca” a fost de 9.457,98 lei, pentru intervalul 1 noiembrie 2021 – 30 noiembrie 2021. Ca termen de comparație pentru putea vedea scumpirile, în aceeași perioadă a anului anterior factura la gaze naturale a fost de 4.549,83 lei, pentru perioada de facturare 1 noiembrie 2020 – 30 noiembrie 2020.

„Încă din toamna anului trecut am luat o serie de măsuri care să ducă la reducerea consumului la gaze naturale și la electricitate. Una dintre măsuri este faptul că am concentrat activitatea Teatrului între orele 8.00 și 19.00 – excepție făcând zilele în care avem spectacole – și am redus, astfel, cu patru ore intervalul de timp în care centrala principală a instituției funcționează la capacitate mare. Prin această măsură am redus deopotrivă și consumul de curent electric. De asemenea, am dotat centralele secundare – care deservesc atelierele și cabinele actorilor – cu termostate speciale pentru a putea regla temperatura. Folosim becuri de iluminat de tip led în toate spațiile în care acest lucru este posibil. Sunt măsuri prin care am reușit să reducem consumul fără să afectăm siguranța personalului nostru sau confortul spectatorilor”, a declarat pentru Turnul Sfatului Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu.

Facturile sunt și mai mari la Casa de Cultură a Municipiului Sibiu - Teatrul de Balet, care a primit în 7 ianuarie, pentru luna decembrie – ce-i drept, o factură de peste 12.000 de lei.

„Am luat măsuri în cadrul instituției încă din anul 2021, pentru reducerea consumului de energie electrică și gaze naturale. Totodată, urmare a adresei 1276/17.01.2022 transmisă de Instituția Prefectului Județului Sibiu, privind posibilitatea de a beneficia de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece, prin serviciul administrativ al instituției, am început demersurile recomandate în adresa menționată. Nu pot decât să sper că vom reuși ca din bugetul acestui an să putem acoperi costurile cu facturile de electricitate și gaze naturale. Vom vedea care va fi situația pe parcursul anului, deocamdată e prematur să mă pronunț dacă ne vor ajunge banii sau nu, pentru utilități. Ne comportăm, fiecare, ca și acasă: facem economii și încercăm să ne încadrăm în buget”, a declarat pentru Turnul Sfatului Ovidiu Dragoman, managerul Casa de Cultură a Municipiului Sibiu - Teatrul de Balet Sibiu.

Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret Gong, speră ”că nu ne vom trezi cu tariful majorat și de trei ori așa cum s-a întâmplat în alte orașe”. Deocamdată nu este cazul. În decembrie 2020, Teatrul Gong a avut o factură în valoare de 9.528,75 de lei, în vreme ce în luna decembrie a anului 2021 instituția a avut o factură în valoare de 10.219, 60 de lei.

”În momentul de față efortul financiar nu este unul deosebit de dificil, pentru că am depus cereri atât la E.ON, cât și la Electrica pentru compensare în baza schemei de ajutor de stat pentru instituții publice din subordinea administrației locale. Tot ce mă îngrijorează e că nu avem un control asupra prețurilor viitoare, furnizorii putând să ne notifice oricând că majorează tariful fără a avea o limită în acest sens. Momentan, așteptăm răspunsuri de la E.ON și Electrica cu privire la compensații, în speranța că nu ne vom trezi cu tariful majorat și de trei ori așa cum s-a întâmplat în alte orașe. În teatru avem centrală pe gaz și termostat la fiecare calorifer, în încercarea de a limita cât mai mult consumul. De asemenea, toate instalațiile de lumini din teatru sunt cu LED, o parte din acestea cu senzori de mișcare, tocmai pentru a fi cât mai eficienți”, mai spune Adrian Tibu, managerul Teatrului Gong.

Campioana facturilor la încălzire, până acum, este Filarmonica de Stat Sibiu. Instituția a primit de la furnizorul de gaze naturale o factură în valoare totală de 29.408,18 lei pentru luna decembrie 2021. În încercarea de a reduce consumul, conducerea instituției caută diferite soluții practice. Așa se face că Filarmonica sibiană a devenit recent în  prima instituție muzicală cu iluminat ecologic 100% din țară. Astfel, consumul de energie electrică la nivelul instituției a fost redus cu până la 50%. Problema mare rămâne însă la încălzirea pe gaz.

”Cheltuielile instituției sunt considerabil mai mari decât iarna trecută, în condițiile în care factura de gaze naturale în decembrie 2020 era de 16.681,61 lei. Dacă luăm în calcul și cea de-a doua majorare a tarifului pentru energia termică, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2022, putem estima că factura pe luna ianuarie va depăși 50.000 lei”, au transmis reprezentanții Filarmonicii sibiene la solicitarea Turnul Sfatului.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 3348

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Birtu

Acum 3 luni

Atata timp cit nu platesc din buzunarul propriu sau din salarii ,administratorii fac dupa cum i doare capul. Si iarna asta a fost mult mai blinda pina acum o saptamana si deja ei consuma de citeva ori mai mult ca in trecut. Sa le impuna niste controale dar si acele vor fi masluite doar sa ramana in functie oamenii pusi politic.
Raspunde

Unu

Acum 3 luni

Toate imobiliarele vor fi preluate de fonduri gen Proprietatea ! E facut special scenariul asta ca oamenii sa ramana fara proprietati, vesnic in chirie la stapanii lumii ! Ce nu va e clar ?
Raspunde

Nonick

Acum 3 luni

"Scumpirea preturilor" nu exista. Exista "cresterea preturilor" si "scumpirea produselor sau serviciilor".

Raspunde

Cineva

Acum 3 luni

Factura atasata este de regularizare, si nu este exagerat de mare avand in vedere ca nu se incalzesc doar 70 de metri patrati. Interesant era daca se facea o comparatie si cu facturi din decembrie din anii anteriori.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus