Miercuri,
28.09.2022
Parțial Noros
Acum
13°C

Portret Macarie Popa. Un om care și-a pus amprenta de pe dezvoltarea orașului Sibiu

Portret Macarie Popa. Un om care și-a pus amprenta de pe dezvoltarea orașului Sibiu

La începutul anului 2022 s-a stins din viață unul dintre marii ingineri constructori pe care i-a avut Sibiul – inginer constructor Macarie Popa.

A fost un om care și-a pus amprenta de-a lungul anilor pe dezvoltarea orașului Sibiu – director al companiei locale de construcții, directorul al Institutului de Proiectare din Sibiu, al Întreprinderii Județene de Industrie Mică Sibiu și alte funcții în instituții publice și firme private care au dus la realizarea cariere vaste de peste 50 de ani dedicate domeniului construcțiilor.

Macarie Popa a fost o autoritate în domeniu și printre cei mai buni ingineri in construcții ai generației sale, atât în proiectare cât și în execuție.

Macarie Popa a fost un model de comportament, responsabilitate și și-a tratat meseria cu respect, iar pe tinerii ingineri a știut să îi adune în jurul său și să îi sprijine. El a lăsat în urmă o moștenire valoroasă - a fost un mentor respectat, a format mulți ingineri și le împărtășea cu înțelepciune din experiența sa.

“L-am cunoscut pe Macarie Popa în urmă cu 42 de ani. Încă din prima clipă l-am remarcat ca atitudine, ca abordare și cunoștințe în domeniu. Genul de persoană pe care dintr-un grup se remarcă drept un lider. În același timp a fost și un om de echipă. Îi plăcea să lucreze cu tinerii și nu ezita să le transmit din cunoștințele lui”, Mircea Bulboacă, proprietarul CON-A

În întreaga sa carieră a dat dovadă de responsabilitate și respect față de toți cei implicați într-un proiect de construcții: proiectanți, firme de construcții, beneficiari, specialiști. Era printre puținii ingineri capabili să își asume corectitudinea soluțiilor pe care le prezenta pe loc de cele mai multe ori direct in șantier și care le susținea cu argumente tehnice în fața beneficiarului și echipei de specialiști implicați.

“Inginerul constructor Macarie Popa a fost o persoana riguroasă, responsabilă, implicată, exigentă, cu vaste cunoștințe profesionale, care nu accepta mediocritatea” – ing. Sorin Cristea, CEO CON-A

Dar atitudinea fermă și corectă nu i-au adus mereu beneficii, din contră. Datorită poziției sale a avut de suferit în vechiul regim fiind nevoit de multe ori să renunte la pozițiile și funcțiile avute deoarece nu admitea compromisuri în domeniul tehnic. Nu a fost o persoană comodă pentru unii colaboratori, tocmai pentru exigențele pe care le avea pentru el și pentru cei din jur.

Dacă ocupa o funcție, nu se limita doar la atribuțiile din fișa postului, ci căuta mereu să aibă imaginea de ansamblu și să aducă un plus cu soluții la spețele în care era implicat.

“Din toamna anului 1980, după repartiția mea ca tânăr stagiar, l-am cunoscut pe ing. Macarie Popa la fosta ICMJ Sibiu unde era deja o figură proeminentă. De-a lungul timpului, în ciuda diferenței de vârstă, pe trasee profesionale ce s-au împletit la ICMJ Sibiu, la Centrul de Proiectări Jud. Sibiu, iar după 1990 în economia privată concurențială, am ajuns să-l cunosc mai bine și să-l prețuiesc ca pe un mentor profesional și de caracter. Încă de la început mi-a câștigat respectul prin cunoștințele profesionale, deciziile rapide și judicioase pe care le adopta și pe care le urmarea până la îndeplinire. În vremurile dinainte de '89, când pentru mulți obediența față de partid prevala față de curajul de a spune lucrurilor pe nume, domnul Macarie era stimat pentru profesionalism și integritate morală. M-a impresionat întotdeauna caracterul lui energic și faptul că respectându-și meseria, nu lăsa lucrurile la voia întâmplării. Va rămâne permanent viu în amintirea mea!“ ing. Simion Popoviciu, administrator Vasa Proiect

Pe lângă toate acestea, Macarie Popa a fost și un om de angajament social. Ajuta comunități și nu și-a uitat niciodată satul natal, Drașov din județul Alba, deși el a dus mereu un trai modest.

Așa cum menționa marele Nicolae Iorga, “talentul e o inteligență specială, manifestată; inteligența e putința mai multor talente la același om, chiar dacă ele nu se manifestă “. Putem spune că acesta a fost inginerul constructor Macarie Popa.

Echipa CON-A

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 3152

Comentarii

3 comentarii

Gavozdea

Acum 7 luni

Asa e, a fost un om deosebit. Respect !
Raspunde

Dănilă Ilie

Acum 7 luni

Un mare om, un caracter ales, un profesionist desăvârșit , un credincios devotat și demn! Exemplu de urmat pentru generațiile de constructori! Va rămâne în amintirea mea!
Raspunde

Mihai B

Acum 7 luni

Profesionist desavarsit, om de mare calitate si caracter .Dumnezeu sa-l odihneasca!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus