Miercuri,
29.06.2022
Cer Senin
Acum
32°C

În memoria lui Macarie Popa. Un omagiu adus de arhitecți

În memoria lui Macarie Popa. Un omagiu adus de arhitecți

Arhitecții sibieni Geta Stanciu, Ion Bucur și Radu Medrea aduc un omagiu celui care a fost  inginerul Macarie Popa, fost director al Institutului de Proiectare Sibiu și a altor instituții publice și firme private. Memoria lui Macarie Popa este cinstită și pentru lupta lui împotriva demolărilor pe care o parte din vechea orânduire comunistă le cerea în Orașul de Jos al Sibiului. Azi se împlinesc 40 de zile de la decesul lui Macarie Popa.

«Portret Macarie Popa un om care și-a pus amprenta pe dezvoltarea orașului Sibiu», a fost omagiul care în 3 februarie 2022 ne-a amintit că, și pentru cei mai buni dintre noi, «clipele sunt numărate».

Vorbele sensibile, generoase și încărcate de adevăr ale colegilor noștri ingineri, au evocat cu brio imaginea, profund umanistă a domnului Macarie Popa, amprenta profesionistului de excepție, a liderului responsabil și exigent.

Prin modesta noastră contribuție, dorim să întregim această imagine, amintind aici unele din momentele importante pentru care Sibiul Monumental și apărătorii lui, rămân recunoscători inginerului sensibil.

Într-o perioadă tristă pentru moștenirea arhitecturală din România, orașul nostru risca desfigurări monstruoase și pierderi definitive din substanța cu care ne place azi să ne mândrim. Un grup de arhitecți sibieni, care nu au lipsit la cursurile de istoria arhitecturii, și-au unit gândurile cu speranța să contribuie la salvarea «țesăturii medievale» conservată, încă, în ultimul perimetru de fortificație.

Nimic nu lăsa să se întrezărească sprijinul fără rețineri venit din partea unui mare inginer și director al Centrului de Proiectări al județului Sibiu. Prin inteligența, sensibilitate și BUN SIMȚ arhitectural, domnul Macarie Popa s-a impregnat de argumentele arhitecților. Le-a acordat încredere și, prin susținerea lor fără rezerve, s-a substituit unor colegi de breaslă care ar fi trebuit și ar fi putut să o facă.

Astfel, mitul conflictului arhitect – inginer a fost demontat în beneficiul orașului nostru.

Dacă «orașul de jos» păstrează astăzi structura medievală, dacă pe locul fostei porți a Cisnădiei nu a fost (încă) construită o masivă și hidoasa primărie «modernă» și multe altele, se datorează în mare parte și curajul domnului Macarie Popa.

Aviz tinerilor noștri colegi și edili, nouă tuturor: cineva acolo sus se uită la noi”.

Geta Stanciu, Ion Bucur și Radu Medrea – arhitecți

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1327

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus