Administratorul județului, Adrian Bibu, anunță că în acest an va fi reactivată o asociație a localităților cu interes în zona Păltinișului. Inițiativă pe care primarii o văd cu felurite potențiale beneficii.
Promisiunea reactivării Asociației de dezvoltare intercomunitară Păltiniș – Cindrel a fost lansată de Adrian Bibu, administratorul județului, după ce Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, a răspuns la o întrebare referitoare la capacitatea administrației de a impulsiona investițiile în domenii schiabile. ”Efectiv, alocarea de bani pentru domeniile schiabile nu o să vedeți la Consiliul Județean pentru că instituția nu are teren la Păltiniș sau la Bâlea. CJ poate doar intra în parteneriat dacă autoritățile se hotărăsc, întotdeauna suntem deschiși unui parteneriat”, a răspuns Cîmpean pe subiectul eventualelor proiecte pentru domenii schiabile.
Citește și La Arena Platoș va fi construită o nouă pârtie cu o lungime de un kilometru
Adrian Bibu a continuat ideea și a arătat că au fost reluate discuțiile cu primarii care au interes în zona stațiunii Păltiniș. ”La nivel de CJ și Primăria Sibiu noi lucrăm la conceptul de zonă metropolitană și vom reactiva Asociația de dezvoltare intercomunitară Păltiniș-Cindrel. Toate localitățile care au teren în zona Păltiniș se vor așeza la aceeași masă. Am avut întâlniri cu primarii, lucrurile se vor întâmpla anul acesta”, a arătat Bibu.
Fonduri europene, extinderi...
Printre primăriile interesate de zona Păltinișului sunt și cele din Rășinari și Gura Râului. Primarii ambelor localități sunt de acord cu dezvoltarea zonei, pentru care în urmă cu 11 ani a fost elaborat un amplu plan de dezvoltare, cu 51 de km de pârtii de schi și peste 7.000 de locuri de cazare.
”A fost elaborat acel plan care prevedea dezvoltarea zonei schiabile către vârful Bătrâna, în primă fază, iar mai apoi către vârful Cindrel. Consider că reactivarea asociației, despre care am discutat deja, este o inițiativă bună. În primul rând că pot fi accesate fonduri europene pentru diferite proiecte care să vină, în cele din urmă, în sprijinul investitorilor privați interesați. Totodată, asociația ar putea pregăti și infrastructura necesară pentru ca zona Păltiniș să devină atractivă și pe perioada verii”, arată Bucur Bogdan, primarul comunei Rășinari.
Gheorghe Călin, primarul din Gura Râului, arată că potențial de dezvoltare există și către comuna în care locuiește. ”Evident că sunt de acord cu reluarea discuțiilor din cadrul Asociației. Era vorba de ani de zile de amenajarea mai multor kilometri de pârtie. La un moment dat se avea în vedere o expertiză pentru legarea pârtiilor din Păltiniș de Gura Râului, de unde s-ar putea amenaja o nouă urcare. Deci, da, din punct de vedere turistic suntem interesați de această asociație”, declară Gheorghe Călin.
”Așa funcționează peste tot”
Cei de la Arena Platoș sunt singurii care de ani de zile au realizat investiții semnificative în zona Păltinișului, atât pentru schi, cât și pentru creșterea atractivității zonei pe timp de vară. ”Să se întâmple numai chestiunile acestea. Da, este nevoie de un loc în care să se strângă toți. Ce se poate întâmpla mai departe? Păi, fiecare poate veni cu propria expertiză și capacități. Noi, spre exemplu, ne putem ocupa de partea tehnică. Cei de la Consiliul Județean, primării, se pot ocupa de infrastructură. Așa funcționează peste tot, se formează astfel de asociații”, descrie Andy Fazekaș, reprezentant al Arenei Platoș.
ADI Păltiniș – Cindrel există din 2011, iar rezultate nu sunt încă. ”De ce nu a funcționat? Probabil din diferite interese politice ori orgolii. Oricum, interesul pentru dezvoltarea domeniilor schiabile este scăzut nu numai la Sibiu, ci în toată țara”, mai consideră Andy Fazekaș.
Intrăm în al 12-lea an de discuții
Aproape 300.000 de lei, inclusiv TVA, plătea în 2010 CJ Sibiu pentru realizarea Planului de amenajare turistică a zonei Păltiniș - Cindrel. Un an mai târziu se înființa ADI Păltiniș – Cindrel, prin asocierea Consiliului Județean Sibiu, Primăria Sibiu și cea din Poplaca. 51 de km de pârtie, cu cinci instalaţii majore de transport pe cablu, dintre care un telescaun cu şase locuri, noi locuri de cazare şi parcare, trasee de drumeţie, de ciclism sau tiroliene se numărau printre investiţiile propuse pentru viitorul staţiunii Păltiniş. Investiţiile totale erau aproximate la 124 de milioane de euro și ar fi dus la o stațiune cu o capacitate de cazare de 7.600 de paturi.
1,7 milioane de lei au fost alocate în 2013 pentru studii de prefezabilitate și fezabilitate pentru infrastructura zonei. Peste alți trei ani, din ADI Păltiniș – Cindrel s-au retras reprezentanții comunei Poplaca, una din comunele cu suprafețe extrem de însemnate în zona stațiunii. Până la ora publicării acestui material, actualul primar al comunei Poplaca nu a putut fi continuat pe
La începutul lui 2018, actuala președintă a Consiliului Județean amintea de aceiași revitalizare a discuțiilor. ”Acum am reluat discuțiile cu primarii din unitățile teritorial-administrative care se află în raza de acoperire a Planului de amenajarea teritorială. Urmează să avem o întâlnire pentru a revitaliza acest proiect. A fost o discuție de principiu. Pe măsură ce vom face pași concreți vă vom ține la curent", spune actualul președinte al CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.
Singura investiție semnificativă a autorităților în zona Păltinișului în ultimii cel puțin 20 de ani a fost demarată anul trecut: este vorba de modernizarea vechiului drum de acces în stațiune.
Citește și 124 de milioane de euro, pentru un Paltinis cu 51 de km de partie
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: km , cindrel , asociație , Sibiu , Paltinis , partii
Vizualizari: 6624
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
AndreiM
Acum 4 ore
Sibianul
Acum 4 ore
DEWALD
Acum 5 ore
Sile dieselarul
Acum 5 ore
Dfhdfh