Joi,
03.10.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Încă o ”reactivare” a unui Păltiniș cu 51 de km de pârtii. Primarii văd proiecte către vf. Bătrâna și Gura Râului, investitorii așteaptă să fie chemați

Încă o ”reactivare” a unui Păltiniș cu 51 de km de pârtii. Primarii văd proiecte către vf. Bătrâna și Gura Râului, investitorii așteaptă să fie chemați

Administratorul județului, Adrian Bibu, anunță că în acest an va fi reactivată o asociație a localităților cu interes în zona Păltinișului. Inițiativă pe care primarii o văd cu felurite potențiale beneficii.

Promisiunea reactivării Asociației de dezvoltare intercomunitară Păltiniș – Cindrel a fost lansată de Adrian Bibu, administratorul județului, după ce Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, a răspuns la o întrebare referitoare la capacitatea administrației de a impulsiona investițiile în domenii schiabile. ”Efectiv, alocarea de bani pentru domeniile schiabile nu o să vedeți la Consiliul Județean pentru că instituția nu are teren la Păltiniș sau la Bâlea. CJ poate doar intra în parteneriat dacă autoritățile se hotărăsc, întotdeauna suntem deschiși unui parteneriat”, a răspuns Cîmpean pe subiectul eventualelor proiecte pentru domenii schiabile.

Citește și La Arena Platoș va fi construită o nouă pârtie cu o lungime de un kilometru

Adrian Bibu a continuat ideea și a arătat că au fost reluate discuțiile cu primarii care au interes în zona stațiunii Păltiniș. ”La nivel de CJ și Primăria Sibiu noi lucrăm la conceptul de zonă metropolitană și vom reactiva Asociația de dezvoltare intercomunitară Păltiniș-Cindrel. Toate localitățile care au teren în zona Păltiniș se vor așeza la aceeași masă. Am avut întâlniri cu primarii, lucrurile se vor întâmpla anul acesta”, a arătat Bibu.

Fonduri europene, extinderi...

Printre primăriile interesate de zona Păltinișului sunt și cele din Rășinari și Gura Râului. Primarii ambelor localități sunt de acord cu dezvoltarea zonei, pentru care în urmă cu 11 ani a fost elaborat un amplu plan de dezvoltare, cu 51 de km de pârtii de schi și peste 7.000 de locuri de cazare.

”A fost elaborat acel plan care prevedea dezvoltarea zonei schiabile către vârful Bătrâna, în primă fază, iar mai apoi către vârful Cindrel. Consider că reactivarea asociației, despre care am discutat deja, este o inițiativă bună. În primul rând că pot fi accesate fonduri europene pentru diferite proiecte care să vină, în cele din urmă, în sprijinul investitorilor privați interesați. Totodată, asociația ar putea pregăti și infrastructura necesară pentru ca zona Păltiniș să devină atractivă și pe perioada verii”, arată Bucur Bogdan, primarul comunei Rășinari.

Gheorghe Călin, primarul din Gura Râului, arată că potențial de dezvoltare există și către comuna în care locuiește. ”Evident că sunt de acord cu reluarea discuțiilor din cadrul Asociației. Era vorba de ani de zile de amenajarea mai multor kilometri de pârtie. La un moment dat se avea în vedere o expertiză pentru legarea pârtiilor din Păltiniș de Gura Râului, de unde s-ar putea amenaja o nouă urcare. Deci, da, din punct de vedere turistic suntem interesați de această asociație”, declară Gheorghe Călin.

”Așa funcționează peste tot”

Cei de la Arena Platoș sunt singurii care de ani de zile au realizat investiții semnificative în zona Păltinișului, atât pentru schi, cât și pentru creșterea atractivității zonei pe timp de vară. ”Să se întâmple numai chestiunile acestea. Da, este nevoie de un loc în care să se strângă toți. Ce se poate întâmpla mai departe? Păi, fiecare poate veni cu propria expertiză și capacități. Noi, spre exemplu, ne putem ocupa de partea tehnică. Cei de la Consiliul Județean, primării, se pot ocupa de infrastructură. Așa funcționează peste tot, se formează astfel de asociații”, descrie Andy Fazekaș, reprezentant al Arenei Platoș.

ADI Păltiniș – Cindrel există din 2011, iar rezultate nu sunt încă. ”De ce nu a funcționat? Probabil din diferite interese politice ori orgolii. Oricum, interesul pentru dezvoltarea domeniilor schiabile este scăzut nu numai la Sibiu, ci în toată țara”, mai consideră Andy Fazekaș.

Intrăm în al 12-lea an de discuții 

Aproape 300.000 de lei, inclusiv TVA, plătea în 2010 CJ Sibiu pentru realizarea Planului de amenajare turistică a zonei Păltiniș - Cindrel. Un an mai târziu se înființa ADI Păltiniș – Cindrel, prin asocierea Consiliului Județean Sibiu, Primăria Sibiu și cea din Poplaca. 51 de km de pârtie, cu cinci instalaţii majore de transport pe cablu, dintre care un telescaun cu şase locuri, noi locuri de cazare şi parcare, trasee de drumeţie, de ciclism sau tiroliene se numărau printre investiţiile propuse pentru viitorul staţiunii Păltiniş. Investiţiile totale erau aproximate la 124 de milioane de euro și ar fi dus la o stațiune cu o capacitate de cazare de 7.600 de paturi.

1,7 milioane de lei au fost alocate în 2013 pentru studii de prefezabilitate și fezabilitate pentru infrastructura zonei. Peste alți trei ani, din ADI Păltiniș – Cindrel s-au retras reprezentanții comunei Poplaca, una din comunele cu suprafețe extrem de însemnate în zona stațiunii. Până la ora publicării acestui material, actualul primar al comunei Poplaca nu a putut fi continuat pe

La începutul lui 2018, actuala președintă a Consiliului Județean amintea de aceiași revitalizare a discuțiilor. ”Acum am reluat discuțiile cu primarii din unitățile teritorial-administrative care se află în raza de acoperire a Planului de amenajarea teritorială. Urmează să avem o întâlnire pentru a revitaliza acest proiect. A fost o discuție de principiu. Pe măsură ce vom face pași concreți vă vom ține la curent", spune actualul președinte al CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.

Singura investiție semnificativă a autorităților în zona Păltinișului în ultimii cel puțin 20 de ani a fost demarată anul trecut: este vorba de modernizarea vechiului drum de acces în stațiune

Citește și 124 de milioane de euro, pentru un Paltinis cu 51 de km de partie

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6624

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Alberto Bomba

Acum 2 ani

51 km de pârtii sunt foarte puțini față de valoarea, spiritul gospodăresc și competența edililor! Cred că în 2 ani, vor fi minim 200 km de pârtii, care vor face legătura cu Sinaia și Poiana Brașov, așa cum pistele de biciclete din Dumbrava Sibiului fac legătura cu circuitul de Formula 1 Paul Ricard, de lângă Marsilia!
Raspunde

Mister

Acum 2 ani

NU cred ca ajung la 200 km, dar o sa avem o Parte care o sa lage Bucurestiu de Viena pe schiuri.
Raspunde

Badea Gheorghe

Acum 2 ani

Au asfaltat drumul de la Calugarul, care se surpa pe zi ce trece, este plin de pamant. Ca exploateaza Total NSA piatra de la lupoaica. Politia doarme, camioanele NSA circula cu viteza si lasa jeg pe asfalt in urma lor. Ce dezvoltare? Ghita primarul se face ca nu vede, Campeanca doarme in slapi.
Raspunde

R.

Acum 2 ani

Mai revin si ei cu cate o ofranda pentru plebe, asa cat sa nu le dispara din votanti. Stim si noi ca in afara de interesul primariilor pentru lemnul inca existent nu se regasesc altele care sa aduca un beneficiu si comunitatiilor pe care le deservesc. Poate nu sunt la curent cu spagile din urma contractelor viitoare, autorizatiilor de construire samd., dragi primari sunt si acolo bani de luat, chiar si la negru cum va place! Castigam si noi si voi, numai faceti ceva!!
Raspunde

Aferim

Acum 2 ani

Dezinformari useriste aruncate asa, de ciuda ca nu au primari . N-ai ce face la munca si te faci util partidului pe net. Du-te si candideaza, daca te tin balamalele. O sa te votez.
Raspunde

Jean Claude Killy

Acum 2 ani

Un singur lucru ați uitat:zăpada. Aveți mai mult de 2 luni? Că de produs artificial la prețurile astea...Aveți doar idei crețe, inspirate tot de la...Iordănescu! Asta ca să nu ne aducem aminte de acel studiu...de catifea!
Raspunde

Oltenski

Acum 2 ani

Ar putea sa găsească niște pante pe Valea Oltului pe unde vă fi construita autostrada si sa le amenajeze acestea ar putea sa atragă mai mulți turiști ,ar fi probabil la o altitudine mai mare,ar avea apa pentru zăpadă artificiala și ar mai aproape pentru noi sibienii la decât 25 km pe autostrada fata de minim 33 km pe serpentine la Păltiniș
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

24 km sunt intre giratoriu de la Valea Aurie (unde se ajunge relativ ușor si repede) si Arena. Avem si serpentine, ca ala e farmecu cand mergi la munte, intre cabana curmatura si valari, sa tot fie vreo 8-9 km defapt. In rest cam ai drum drept si ff rar cu zapada pe el. Zona Păltiniș-Platos e magnifica, pretabila pt domeniu skiabil, accesibila, Sibiul are autostrada si e centrul țării, vremea inca e ok si pot fi amenajate partii la altitudini mai mari si nu cu orientare spre soare, daca se lasa orgoliile deoparte si se apuca de treaba, se poate avansa de la an la an si in 10 ani sa avem acolo ceva mult mai ok decat avem acum. Viteji avem, stim, Bucur din Rasinari nu e in stare nici sa faca drumu ala calumea, Rasinariul e plin de canale lasate o șchioapă sub nivel, asfalt turnat prost (furaciunea a fost mare), nemarcat, neingrijit, jenant pt el si pt amica lui dna Câmpean, avand in vedere cat de tranzitat e Rasinariul. Asa ca gura mai mica cu Păltinișu dom'primar.
Raspunde

Claus

Acum 2 ani

Parcuri pe islaz,terenuri fotbal in panta si partii de ski cand zapada e din ce in ce mai putina,investiti in irigatii,ca o sa mancati tocanita de clapari.
Raspunde

L

Acum 2 ani

Povesti cu pesti de ani de zile, si toleranta totala pentru folcloristul si psd-istul Bota de la telescaunul Oncesti.
Raspunde

Scafandru de plumb

Acum 2 ani

Faine idei. Si totusi... la ca ne mai trebuie partii de schii prin munti daca avem deja ski nautic pe lacul lui Binder ?
Raspunde

Mihai

Acum 2 ani

Astia de cate ori prizeaza ceva, iasa la declaratii!
Raspunde

Calu

Acum 2 ani

Cand o sa ajunga autostrada aia de la Bucuresti la Sibiu (in vreo 7-11 ani), o sa vina aia de acolo si o sa creada ca au ajuns in evul mediu la Paltinis. Acum nu exista nici macar bancomat sau dispensar. Aproape totul in paragina si inchis. Doar privatii au facut cate ceva pe acolo. Cand am propus ca Patinis sa fie de sine statator (sa aibe un fel de administrator), adica sa aibe terenurile lui (doar trec de la stat la stat) sa poata atrage fonduri mi s-a spus ca lucrurile se rezolva daca exista comunicare inte cele 4 primarii. Ii cam clara situatia. Folosim Paltinis ca turism de maxim o zi, in rest ca sa ne dam o sa plecam la altii (Austria).
Raspunde

Pintilie

Acum 2 ani

Cu un Primar ca cel din Poplaca, Budin, niciodată nu vei putea face ceva de anvergură Bibule...ăla săracu trăiește în lumea lui...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus