Duminică,
15.06.2025
Cer Senin
Acum
14°C

Merge și așa, de șapte ani. Autostrada dintre Săliște și Cunța, scoasă la licitație pentru finalizarea sistemelor de siguranță

Merge și așa, de șapte ani. Autostrada dintre Săliște și Cunța, scoasă la licitație pentru finalizarea sistemelor de siguranță

După mai bine de șapte ani de la darea în circulație a celor 22 de km de autostradă dintre Săliște și Cunța, CNAIR a alocat bani pentru finalizarea Sistemului de Transport Inteligent. Sistem care include și elemente pentru siguranța călătorilor, de la telefoanele de urgență, la camere video ori diferiți senzori.

Atunci când premierul în funcție, Victor Ponta, făcea cu mâna din autobuzul cu care a inaugurat circulația pe cei 22,11 km de autostradă, panourile informative de pe traseu afișau diferite mesaje pozitive cu ajutorul energiei furnizate de la generatoare pe motorină, ascunse la picioarele panourilor. Era noiembrie 2014 și a fost singura dată când o parte din ”sistemul inteligent de transport” al autostrăzii în discuție a funcționat. După inaugurare, generatoarele de curent au fost luate, autostrada s-a crăpat și, mai apoi, a fost demolată pe 200 de metri, iar constructorilor italieni de la Saligni Impregilo SpA li s-a reziliat contractul.

Preocupați de alunecările de teren care încă amenință calea de rulare, reprezentanții Companiei naționale de administrare a infrastructurii rutiere (CNAIR) n-au mai avut vreme de telefoanele de urgență de pe traseu, sistemul de monitorizare video, radarele pentru sancționarea vitezomanilor ori diferiți senzori de fum, efracție și așa mai departe.

Pe baza unei documentații care a fost avizată de la începutul lui 2021, CNAIR a scos acum la licitație contractul pentru lucrările de finalizare a Sistemului de Transport Inteligent (ITS). Lucrări pentru care bugetul alocat este de aproape zece milioane de lei, cu tot cu TVA. 

Citește și Jumătate de km dintr-un alt deal alunecă înspre autostradă. O parte a și ajuns la drum

Nimic finalizat

Niciun element al ITS de pe autostrada în discuție nu este finalizat – și prin urmare funcțional -, după cum rezultă caietul de sarcini elaborat pentru atribuirea contractului. 

Există, totuși, câteva elemente executate în proporție de 90%: camerele video pentru detecția numărului de mașini, a zonelor aglomerate și a vitezei de deplasare, elementele de măsurare dinamică a masei autovehiculelor aflate în tranzit (pentru a-i penaliza pe cei care depășesc limitele admise) și sistemul de radare cu ajutorul cărora pot fi sancționați șoferii vitezomani.

La celălalt pol, sunt sistemele pentru care nu fost tras nici măcar un cablu: sistemul de monitorizare a parametrilor meteorologici, recunoașterea automată a numerelor de înmatriculare pentru care nu a fost achitată rovigneta sau sistemul de securitate.

În diferite stadii intermediare sunt telefoanele de urgență (70%), televiziunea cu circuit închis (60%), panourile cu mesaje variabile (70%) ori sistemul de comunicații (60%), unul foarte important având în vedere că la Săliște a fost construit și un Centru de monitorizare și informare.

După cum admit și reprezentanții CNAIR, situația din teren s-ar putea să nu mai corespundă estimărilor din acte. Cu atât mai mult cu cât marginile autostrăzii au fost afectate de numeroase alunecări de teren. ”Pentru identificarea cât mai exactă a stării lucrărilor existente, în vederea elaborării unor oferte tehnice și financiare care să reflecte realitatea, ofertanții interesați de prezentul contract pot vizita întregul amplasament ce face obiectul prezentului caiet de sarcini”, invită reprezentanții CNAIR prin documentația de atribuire.

Citește și Autostrada Saliste si Cunta: deschisa. Cu restrictii, un premier in trecere si senzori pentru alunecari de teren | Foto si video

Pe la anul

15 martie 2022 este termenul limită de depunere a ofertelor de către firmele interesate. Reprezentanții CNAIR estimează că vor finaliza ofertele depuse la jumătatea lunii iunie 2022.

Conform caietul de sarcini, firma angajată să finalizeze sistemele de siguranță de pe autostradă va avea o perioadă de două luni pentru proiectare, după care în alte șapte luni vor trebui executate lucrările necesare. Garanția solicitată este de cinci ani de la semnarea procesului verbal la terminarea lucrărilor.

Citește și Autostrada de nisip a Sibiului. Dezastrul care va mai înghiți sute de milioane | Foto și video

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus